Beatport Banned Tracks – mi az igazság?

Ma már nem titok, hogy a világ egyik nevezetes dance zenei online megaáruháza, a Beatport folyamatos harcban áll a rendszert kijátszani próbáló „producerekkel”. Az Inthemix meginterjúvolt egy „dance zenei marketing céget”, ami érdekes információkkal szolgált az olvasók számára. A cég állítása szerint egy 3000 dollárnyi befektetés elég arra, hogy egy zene bekerüljön a „legjobb” 30 közé a Beatport elsődleges Top 100-as táblázatába. Ennek okán a csalni szándékozók embereket alkalmaznak a világ különböző részeiről a zenék tömeges megvételére.

Az ilyesféle átverési módszerek tudatában a Beatport csapata nemrégiben adott ki egy elég szúrósnak mondható, figyelmeztető közleményt saját híroldalukon, aminek lényege így szól: „Amikor észreveszünk egy „bannolt” zenét, azt eltávolítjuk, és így tovább. A következő és utolsó lépés egy ilyen esetben a bűnös előadó vagy kiadó végleges törlése, és ezzel nem viccelünk…” Régebbi cikkünket a témával kapcsolatban ITT olvashatjátok.

Így történt tehát, hogy a Tumblr-en lévő Beatport Banned Tracks elindulásával rengeteg ember minden kétség nélkül valósnak hitte a listát. A trance zenei szcéna egyik veteránja, John ’00’ Fleming csak egy ember a sok közül, akik Facebook-on vagy más oldalakon is üzentek a Tumblr-nek, hozzátéve: „Szóval végül a nagy cégek egyike lépéseket tett a csaló emberekkel szemben… szép munka, Beatport, jár a dicséret az eladásokat irányító emberek ellen.”

Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a Tumblr ezen oldala nem valós: ha jobban megnézzük a listában szereplő zenéket, akkor rá kell jönnünk, hogy többségük még mindig megvásárolható a Beatport-on. Mindemellett semmiféle közlemény nem érkezett az oldal igaz mivolta felől.

A Tumblr célja ezzel az oldallal szintén kétséges: sem Facebook oldaluk, sem Twitter oldaluk nem tartalmaz ehhez kapcsolódóan információkat; az Inthemix megpróbálta megkeresni az illetéseket az üggyel kapcsolatban, válasz azonban még nem érkezett. Lehet ez egy szarkasztikus jelzési mód azon track-ek számára, amiknek egyesek szerint tényleg nem lenne szabad szerepelniük tovább a Beatport-on. Vagy csak valakinek túl sok a szabadideje? Csak az idő tud erre választ adni, de egy dologra kétségkívül megtanított mindenkit ez az eset, mégpedig arra, hogy soha ne higgyünk el mindent elsőre.

(Inthemix)