Bassnectar WC-hez hasonlítja az EDM kultúrát

Az amerikai lemezlovas is beállt a mainstream elektronikus zene élvonalát képző EDM tömegkultúra ellen felszólalók hosszú sorába. Már a kifejezés önmagában zavart kelt, hiszen eredetileg az electronic dance music műfajmegjelöléseként szolgált, napjainkra viszont a sztárproducereket tömörítő szitokszóvá alacsonyodott.

A vita pedig egyre inkább kezd elszabadulni, az EDM rövidítésnek pedig közben teljesen elveszett a jelentése, bármilyen mainstream hullámhoz tartozó DJ kaphat ilyen besorolást, míg rengeteg olyan előadó, aki valóban ilyen zenét játszik, de nem annyira ismert, pedig nem. Egy biztos, hogy egyre több előadó próbálja formálisan is távol tartani magát ettől a szubkultúrától különböző eszközökkel.

Seth Troxler például az IMS Hollywood keretében idén nyilvánvalóvá tette álláspontját, amikor kijelentette, hogy semmiképp sem tartozik ezekhez a körökhöz, hiszen ő mindig megmaradt underground arcnak. Erre vitatársa, Chuck D pedig egy elképesztően békepárti megjegyzést tett:

Manapság minden elektronikus. Ha csak nem te vagy Joni Mitchell egy szál akusztikus gitárral a kezedben, akkor feltehetőleg elektronikus zenét játszol. Vagyis ha épp fellépésed van és elmegy az áram, akkor baszhatod.” – próbálta ezzel kifejteni, hogy minden DJ egyforma, elég volt az osztályharcból.

IMG_5862_1024x1024

A tartózkodás folyamata mégsem állt le, nem rég például Zedd jelentette ki egy interjúban, hogy semmi köze az EDM-hez, most pedig Bassnectar küldött egy eléggé egyértelmű jelet, miszerint ő sem tartja magát ilyen zenésznek. A producer webshopjában ugyanis megjelent egy új kitűző amelyen egy a zenész logójával ellátott figura vizeli le az EDM feliratot. A leírásban még írásban is kijelenti, hogy elhatárolódik a csoportmegjelöléstől, kijelentve, hogy nincs több köze hozzá, mint a rockzenéhez.

Reméljük, hogy azért a közeljövőben mindenkinek sikerül megértenie Chuck D békeüzenetét, hiszen nincs értelme a szcénán belül háborúzni, jelenleg mindenki megfér egymás mellett az elektronikus zene iránti óriási keresletnek köszönhetően.

(MagneticMag)