Anna Lunoe: Ez a szcéna nem a drogokról szól

Sajnos a közelmúltban egyre sűrűbben érkeztek hírek kábítószer túladagolásban elhunyt bulizókról, főleg tinikről. Legutóbb például egy tizenkilenc éves fiú vesztette életét a Spring Awakening fesztivál bejáratánál, míg a Bonnaroo nevű rendezvényen ketten is meghaltak. Az első egy 32 éves nő volt, akit már holtan találtak meg a buli után, a másik pedig egy 24 éves férfi, aki kihűlés áldozata lett. A legtöbb ilyen esetet a különböző ellenőrizetlen mérgeket tartalmazó dizájner drogok okozták.

Az ausztrál DJ, Anna Lunoe az ilyen egyre gyakoribb tragikus eseményekről és az elektronikus zenei szubklutúra és a kábítószer fogyasztás kapcsolatáról posztolt a közösségi médiában.

“Basszus, három ember halt meg Amerikában a hétvégén, akik csak el akartak menni egy buliba. Emlékeztető: Ez a szcéna nem a drogokról szól. Nem kell semmit beszedned ahhoz, hogy a részese lehess.” – írja a Los Angelesben élő lemezlovas Twitter oldalán.

A már korábban említett dizájner drogok elterjedése a probléma egyik felét jelenti csak, a másik részről a külföldi fesztiválok felszereltségi hiánya tehet, hiszen a közönség a forróságban túlmelegedik, nincs elegendő vízforrás és orvosi segítség sem.

A fejlődés első jeleként idén már ott is megjelentek a hazai bulikra már régóta jellemző prevenciós sátrak, ahol beszélgetnek a veszélyekről a látogatókkal, de ha valaki rosszul van, akkor kalciumos vizet, magnéziumot, vagy egyéb gyors segítséget is kaphat. Ezt leszámítva az összes fesztivál problémája a túlzsúfoltság és az ingyenesen hozzáférhető vízkészlet hiánya, amit még meg kell oldani.

A kábítószer kultúra pedig feltehetőleg mindig része lesz a buliknak, de nem csak az elektronikus zenei eseményeken, hanem szinte minden könnyűzenei fesztiválon problémát jelent. Annak ellenére, hogy ezen a szcénán belül olykor túlzottan is nagy problémát jelent mindez, azért beláthatjuk, hogy nem egyedülálló a helyzet és alapjában véve ez is a zenéről és nem a drogozásról szól, mint minden más zenei szubkultúra.

(MagneticMag)