A Mayday rövid története

A Mayday szó eredetileg egy repülős segítségkérő és vészjelző felhívást takar, 1991 decemberében Westbam közreműködésével vált csak a felhőtlen szórakozás és a szabadtéri techno szinonimájává. Az apropó a DT64 rádióállomás megmentése volt, de azonnal a Love Parade mellett Németország, sőt talán az egész kontinens legnépszerűbb elektronikus zenei megmozdulása lett az 5000 látogatóval és olyan fellépőkkel, mint Sven Väth, Marusha, vagy Sasha.

1375821681_2b2a9c87ee

Az első években minden áprilisban egy német nagyvárosban rendezték meg a fesztivált, majd decemberben egy téli különkiadás erejéig visszatért otthonába, Berlinbe. 1997-től azonban már csak az áprilisi dortmundi bulik maradtak meg egészen 2001-ig, amikor Lengyelországban, Katowice városa is csatlakozott a sorozathoz, 2002-ben pedig Budapestre is elért a rangos elektronikus zenei esemény.

Minden egyes Mayday különleges alkalom volt, nem csak a különleges fellépések, nagy visszatérések (Yello) és felfedezettek (Prodigy) miatt, de hordoztak magukban egyfajta politikai üzenetet is, volt hogy a terrorizmus ellen buliztak, volt hogy az elfogadás mellett.

image002

Minden évben a legmenőbb és legjelentősebb Dj-ket és live act-eket hívták el, aminek köszönhetően évről évre több tízezer ember bulizta végig az eseményeket Európa szerte. Ezek mellett pedig a tökéletes hangzásvilág és az innovatív filmek és animációk levetítése tette igazán felejthetetlenné az élményt. Szép lassan a Mayday szimpla rendezvénysorozatból külön divatirányzattá, stílussá vált, már nem csak a buliról, hanem a megjelenésről is szólt, a saját készítésű extravagáns ruhákról és kiegészítőkről, már az esemény előtt hónapokkal elkezdték a készülődést.

Végül az utolsó budapesti Mayday-re 2009-ben került sor a Hajógyári-szigeten, Westbam vezetésével pedig még 2013-ig szervezték a bulikat Németországban, végül a közte és a szervező cég közötti nézetelérések miatt bejelentette, hogy huszonkét év után befejezi. Idén azonban augusztus huszadikán Budapesten a hamisítatlan Members Of Mayday keretében újra pult mögé áll a Love Parade mögött álló Dr. Motte, a rave korszak kultikus figurája, Marusha és a techno forradalmár Misjah kíséretében. A hagyományoknak folytatódniuk kell?