A Love Parade rövid története

A Members of Mayday keretében augusztus huszadikán hazánkba látogat az európai techno alapító magja, Dr. Motte, Westbam és Marusha, hogy egy múltidéző, mégis innovatív parádé keretében adják át a kilencvenes és kétezres évek hangulatát. Az esemény múzsái közül tagadhatatlanul a legendás Love Parade nevű szabadtéri elektronikus zenei felvonulás az egyik, melynek története 1989-ig nyúlik vissza.

Egy fiatal berlini DJ, név szerint Motte úgy érezte, hogy születésnapjának megünneplésére nincs jobb mód, mint egy élvonalas techno zenével megfűszerezett utcabál, ezt nevezte ez Love Parade-nek, amivel arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy mennyire nem hallgatja meg senki a fiatalságot. Egy olyan időszakban járunk, amikor még nem omlott le teljesen a berlini fal, az új generáció pedig Békét, Szeretetet és Szabadságot szeretne.

Duitsland, Berlijn, 1.7.1989 Deutschland, Germany, Berlin. Tauentzienstrasse/Kurfürstendamm. Erste Love Parade. Motto: "Frieden, Freude, Eierkuchen". ca. 150 Teilnehmer. De eerste Love Parade. Foto: Erik-Jan Ouwerkerk Bei der ersten Love Parade fand der Techno-Sound aus Kellerclubs wie der Turbine Rosenheim oder dem Fischlabor erstmals seinen Weg auf die Straßen von Berlin.

Love Parade, Berlin, 1989

A kezdeményezés meglepően sikeres lett, 150-en állták körbe az egyetlen Volkswagen kisbuszt, ami tele volt pakolva hangtechnikával. Az utcán mindenki ledöbbenve figyelte, milyen boldogan táncolnak és ugrálnak az emberek a felszabadító zenére. Egyből felfigyelt rá a sajtó is, címlapokra kerültek, cikkeztek róluk, ennek köszönhetően vált a német főváros az európai elektronikus zenei élet egyik központjává. Pár hónappal később pedig leomlott a fal, így a Love Parade részben összefonódott ezzel a pozitív történelmi eseménnyel, mindenkiben jó benyomást keltett.

Nem is volt kétséges, hogy ezt minden évben meg kell rendezni, de 1990-ben már 6 kamionnal tették meg ugyanazt a távot, míg a létszám ugrásszerűen megnőtt, 2000 főre duzzadt egy év alatt. Szép lassan a zene örömünnepévé vált, megjelentek a neves külföldi sztárelőadók is, exponenciálisan nőtt a látogatók és a kamionok száma. A csúcspont 1.600.000 felvonuló volt 2008-ban, kamionok terén pedig 53 volt a legtöbb.

1999_1404138499

Az első nehézségre 2004-ben került sor, amikor tizennégy sikeres buli után első ízben maradt el a rendezvény. Többen az egész sorsfordító békemozgalom helyetti elüzletiesedés és globalizálódás folyamatában látták meg a Love vesztét, valahogy nem volt már meg az az underground bája, mint korábban.

Végül 2006-ban tért vissza teljesen új szponzorokkal és arculattal, aminek ismét átütő, egy milliónál is több látogatót vonzó sikere lett. Egy évre rá újabb nehézségekbe ütköztek, de most már a helyszínnel volt baj, ugyanis semmilyen engedélyt nem kaptak meg a fővárostól. Megoldásképp ekkor már nem hagyták, hogy ismét elmaradjon az esemény, helyette inkább leköltöztek a Ruhr-vidékre. Az új elképzelés az volt, hogy minden évben más város látja majd vendégül a rendezvényt, az első nem berlini bulira pedig Essenben került sor.

LoveParade 2007 Essen

A line-up is igazi fesztiválmonstrummá változott, Richie Hawtin, Moby, Armin van Buuren, Paul van Dyk, David Guetta és további élvonalbeli előadók léptek fel ezeken az új parádékon. Mindez pedig természetesen egyre nagyobb közönséget vonzott, a korábban említett létszámrekordot Dortmundban sikerült megdönteni. Mindebből látszik, hogy másfél évtized alatt mennyire átalakult a koncepciója a dolognak, a közönség mégsem hagyta annyiban, egyszerűen megőrültek érte.

Aztán 2009-ben ismét le kellett mondani, mert a parádéra kiszemelt Bochum városának vezetősége megijedt az oda látogató emberek mértékétől, ezért nem adták meg az engedélyt. A nagy visszatérés egy évvel később jött, ekkor Duisburgba vitték el a bulit. Több, mint egy millióan gyűltek össze, de egy végzetes tragédia miatt az egész parádé rémálomba fordult át. A szűk hely és a tömeg pánikot okozott, dulakodás tört ki, aminek következtében többen életüket is vesztették. Ez jelentette a Love Parade végét, a szervezők ugyanis amellett döntöttek, hogy ilyen borzalmak után már soha nem lehetne ugyanúgy megrendezni egy ilyen boldogságot árasztó eseményt.

1.bild

Az öröksége azonban napjainkig tovább él, rengeteg hasonló esemény született miatta, a techno pedig az évtized egyik legfelszabadítóbb műfajává vált. Nélküle nem létezne ma elektronikus zenei fesztivál, felvonulás, de még egy egyszerű vurstli sem, ahol bömböl a zene, vagyis egy szóval a Love Parade nem más, mint a jelen partykultúrájának történelme.

[divider]”Members of Mayday”[/divider]

11038565_874055485975084_2246782334144596846_n