A kalóz szoftverek segítették az elektronikus zene forradalmát

Emlékszel még azokra az időkre, amikor még a szoftvereket nem lehetett egyszerűen letölteni, hanem nagyon drágán kellett beszerezni? Ezekben a vészterhes időkben minden valamire való számítógépzseni azt tanácsolta, hogy ne foglalkozz vele, inkább töltsd le a próbaverziót és egy direkt erre a célra megírt feltörő programmal kerüld meg a fizetést. Az számítógépes kalózkodásnak az aranykora pedig, mint utólag kiderült, egy új stílus, irányzat alapjait jelentette: az elektronikáét.

Ezeket a kódtörő programokat key generator néven emlegették, ami  kulcskészítőt jelent, hiszen az volt a lényege, hogy a próbaverziónál a végleges változat megvásárlásánál egy megadott kóddal lehet élesíteni a programot, ezt hidalta át a keygen. A nyolcvanas években pedig ezekhez a kis illegális szoftverekhez elkezdtek zenét társítani, hogy a különböző programozócsapatok kiépítsenek egyfajta márkát maguknak ezzel. Ezek a kis zenék a keygenek mögött álló csapatok aláírásai voltak, majd ahogy egyre nőtt erre a kereslet és tágult a piac, úgy kezdték egyre inkább zenei és vizuális önkifejezésnek tekinteni a lehetőséget.

A rövid kis zenéket egy Trackers nevű programmal készítették, ami az egyik első kompjuterizált elektronikus zenei platform volt. Ebből jött az egész Demoscene kultúra, melynek a lényege az volt, hogy olyan önálló programokat készítsenek, amik képesek audiovizuális prezentációra. Később már versenyeket is rendeztek, ahol az egyes résztvevők megmutathatták számítógépes, zenei és művészi érzéküket.

Közel két évtizede mindez így nézett ki.

Mostanra már jóval fejlettebb eszközök állnak rendelkezésükre, így a végeredmény is impozánsabb, a képi világra a három dimenzió jellemző, zeneileg pedig egyre inkább hasonlítanak a populáris elektronikus zenére.

Az irányzat egyik legjobb példája talán a Swedish House Mafia nevű elektronikus formációval berobbanó Axwell, aki a hírnév előtt szintén ilyen zenét készített, mégpedig Quazar álnéven.