A kábítószerek feltalálói

A kábítószer fogyasztás napjainkra olyan evidens része az elektronikus zenei kultúrának, mint mondjuk a sörözés egy Tankcsapda koncertnek. Ugyanakkor sok természetben is előforduló narkotikum már évezredek óta része a társadalomnak, míg másokat csak a huszadik században fedeztek fel laboratóriumi körülmények között. Mi most a legnépszerűbb drogok rövid történetét és háttérét vettük gorcső alá.

Kokain:

cocaine_ad_coke1

A kokain az emberiség történetének egyik legrégebbi egyben legveszélyesebb tudatmódosító szere, amit már Jézus születése előtt háromezer évvel is használtak a bennszülött törzsek. Az inkák kokalevelet rágtak, hogy növelje a szívverésüket és segítsen a magas hegyekben való túlélésben. A peruiak vallási rituálék keretében fogyasztották a növényt, ez a tabu 1532-ben tört meg, amikor a spanyol katonák meghódították a területet, hiszen napi szinten adták az indiánoknak a szert hogy jobban teljesítsenek rabszolgaként a bányákban. A kokaint először 1859-ben vonta ki a kokacserje leveléből laboratóriumi környezetben egy német tudós, Albert Niemann, de egészen az 1880-as évekig nem használták orvoslásra. Sigmund Freud volt az első, aki népszerűsítette a kokain használatát a szexuális problémák és depresszió kezelésére, mindezek mellett pedig ő maga is lelkes fogyasztója volt a szernek. 1884-ben A kokainról címmel publikált tanulmányt arról, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek az emberi szervezetre. 1886-ban John Pemberton feltalálta a mára a világ egyik legismertebb üdítőmárkájává váló Coca Cola nevű gyógykészítményt, melyben szintén kokainszármazék volt kezdetben, ez is nagyban hozzájárult a kábítószer népszerűségéhez. A huszadik század elejére világszerte ismert, promótált és használt lett, ez pedig felkeltette a kormányok figyelmét is, 1903-ban például arra kényszerítették a Coca Cola gyártóit, hogy vonják ki a drogot az italból, 1922-ben pedig minden formájában illegálissá vált.

Heroin:

Bayer-heroin

Az ópium kinyerésére termesztett mákot már az ókori Mezopotámiában is használták, a tizenkilencedik századra pedig azt is bebizonyították, hogy a szer két részből tevődik össze, kodeinből és morfiumból. A morfiumot önmagában először 1874-ben szintetizálta egy angol tudós, C. R. Alder Wright, de egészen addig nem vált népszerűvé, amíg a német gyógyszercég, a Bayer újra fel nem fedezte 23 évvel később. Ők eredetileg a kodein fejlesztésén dolgoztak, ami sokkal kevésbé veszélyes és addiktív, végül azonban a morfium egy sokkal erősebb változatát sikerült kikeverniük, amit ma heroinként ismerünk. 1898 és 1910 között úgy reklámozták a szert, mint egy olyan orvosság, ami segít a megfázás, fejfájás és egyéb hétköznapi problémák kezelésére, ugyanakkor egyáltalán nem okoz függőséget. 1914-ben Amerikában elfogadták hivatalos gyógyszernek, aminek köszönhetően legálisan írhatták fel az orvosok, de tíz évvel később betiltották minden formájú előállítását, használatát és birtoklását is.

LSD:

1938_albert_hofmann

Albert Hofmann, svájci tudós, a Sandoz cég munkatársa fedezte fel a természetben is előforduló anyagot 1938-ban, amikor valamiféle vérkeringés-serkentő szer után kutatott. Később jöttek rá, hogy már 25 mikrogrammnyi, vagyis elképesztően kis mennyiség is elég belőle komoly hallucinációkhoz. Mivel hatása sokban megegyezik a pszichóziséval, ezért a negyvenes-ötvenes években azzal kísérletezgettek, hogyan lehetne ezt a pszichiátriában alkalmazni. Komoly áttörés nem történt, de az ingyenes mintáknak köszönhetően a hatvanas évekre nagyon elterjedt kábítószer lett a fiatalok körében, emiatt végül 1967-ben ezt is betiltották.

Ecstasy:

072413ecstasy

AZ MDMA-t a Merck nevű német gyógyszercég munkatársai fedezték fel 1912-ben, emberi fogyasztása azonban még fél évszázadig nem terjedt el különösebb mértékben. Az 1970-es években Dr. Alexander Shulgin, egy amerikai gyógyszerész fedezte fel újra az anyagot és pszichés problémákkal küzdők kezelésére használták, ugyanis segít szembenézni a saját démonainkkal. Gyakran a lélek penicillinjeként emlegették, pedig egyetlen teszt sem vizsgálta meg az emberi szervezetre gyakorolt hatását. A nyolcvanas évekre empátia és extázis néven utcai drogként kezdett el terjedni, az elektronikus zenei szubkultúra egyik alappillére lett, amíg 1985-ben be nem tiltották.

Amfetamin:

b816f68d76383902a03dd343e72b8fa3

Az amfetamin egy román tudós eredménye, Lazar Edeleanu 1887-ben szintetizálta a szert egy Kínában őshonos, Ma-Huange nevű növényből. Gyógyászati célból egészen a húszas évekig nem használták, ekkor jöttek rá ugyanis, hogy a benne található ephedrine alkalmas az asztma és a szénanátha kezelésére. 1932-ben vezették be a köztudatba Benzedrine néven és hamarosan igazi sikertermék lett mind a betegek, mind a drogfogyasztók körében, így hamarosan már minden panaszra felírták. Az amfetamin negatív hatásait csak 1939-ben fedezték fel, de ez sem gátolta meg a drog hódítását, a második világháború során katonáknak adták az éhség, fáradtság és empátia érzetének enyhítésére, később pedig olyan munkások használták, akiknek nem maradt ideje pihenésre. Mai napig használják Adderall néven, nem gyógyászati célból történő előállítása és birtoklása azonban tiltott, sportolók még ilyen esetben sem fogyaszthatják, mert teljesítménynövelőnek minősül.

Ketamin:

bioniche_ketamine

A ketamint 1962-ben szintetizálta Calvin Stevens amerikai tudós CI-581 néven és a már korábban felfedezett PCP egyik változata volt. E helyett kezdték el használni, mert valamivel enyhébbek voltak a hallucinációk és kevésbé károsította a szervezetet. 1964-ben elítélteken tesztelték, majd a vietnámi háborúban harcoló katonák kapták, ezen kívül használják még lónyugtatóként is. Ilyen módon ez a szer nem illegális, emberi fogyasztását azonban mostanra tiltják.