A drogtesztelés életeket menthet

A külföldi segítő és engedő drogpolitikák sorra mutatnak fel pozitív eredményeket mind a függőség kezelése, mind az emberéletek védelme terén. Több kanadai fesztivál például hivatalosan biztosít drogteszteket a látogatóknak, hogy elkerüljék az Egyesült Államok fesztiváljain sorozatosan bekövetkező túladagolások és mérgezések miatti haláleseteket.

A szigorú tiltás és üldözés haszontalanságára (a magyar helyzetet leszámítva persze -> piti dílerek üldözése miatti dizájner drog egyeduralma) talán az egyik legjobb nyugati példa Ausztrália, ahol a fejlett országok közül az egyik legszigorúbb a kábítószer-politika, mégis radikálisan megnőtt az ecstasy fogyasztók száma. Ezzel együtt azonban sorra halnak is bele fiatalok a fesztiválokon, mert félnek segítséget hívni, nem tudják leellenőrizni a cuccot amit vettek és ezek mind elkerülhetőek lettek volna a legális teszterek felállításával és a szabályok enyhítésével.

ecstasy-pill-testing

A 60 minutes című műsor is utánajárt ennek a kérdésnek, mely során ellátogattak Ausztriába és Hollandiába, hogy megvizsgálják, milyen eredményekkel jár a két ország drogprevenciós célzatú tesztelő kezdeményezése, mely már évek óta működik. Az osztrák fogyasztók körében az derült ki, hogy a tesztelésre benyújtott anyagok egy harmadát nem fogyasztották el, miután megtudták a pontos összetételt, míg arra is fény derült, hogy az olyan országokban a legmagasabb a szer fogyasztóinak száma, ahol a legjobban tiltott.

Ha az ausztrál népesség azt hiszi, hogy ez a kérdés a fiatalok szűk körét érinti csak, akkor magukat csapják be. Ez nagyjából azzal egyenlő, mint amikor a papok azt mondogatják az embereknek, hogy ne szexeljenek, ami csak összezavar mindenkit, de senki sem veszi komolyan. Ha a jog nem működik, akkor nem is igazán jó. A tiltás üzenete egy borzalmas baklövés, ami embereket öl és azonnal abba kell hagyni.” – nyilatkozta a kérdésről Dr. David Caldicott, aki az ausztrál drogpolitika megváltoztatásáért kampányol.

A különböző tabletták tesztelése valóban fontos lenne, hiszen az utcákat elárasztják manapság a vegyszerekből összetákolt életveszélyes hamisítványok, az eredeti, tiszta MDMA tartalmú bogyók pedig sokkal erősebbek a korábbiaknál, így ebben az esetben meg a túladagolás veszélye áll fent a fogyasztókban. A program terjesztői szerint ez legalább olyan fontos, mint a tűcsere program az intravénás fogyasztók esetében és a világon mindenhol el kéne terjeszteni. Nekünk magyaroknak is példát kéne vennünk az osztrákoktól és nem az ausztrál utat követni, hanem megvédeni a magyarságot a veszélyes szerektől. Reméljük egy nap ez is bekövetkezik, addig viszont mindenki vigyázzon és ha úgy dönt, hogy bevesz valamit, akkor mindenképp egy féllel kezdjen.

(Pulse)