A 10 legjobb house dokumentumfilm

10. The Chemical Generation

The Chemical Generation from Racket Racket on Vimeo.

A dokumentumfilmben Boy George végigvezet minket az acid house, a rave és a droghasználat összefonódásának történetén a 80-as és 90-es években. Boy George egy elég fontos és érdekes kérdést tesz fel a Trainspotting irójához, Irvine Welsh-hez: „Szerinted az acid house lehet olyan népszerű, mint amilyen az volt ecstasy nélkül?”

9. Inside House

Az alacsony költségvetésű dokumentumfilm leginkább interjúkat tartalmaz olyan DJ-kel, mint Kerri Chandler, DJ Gregory és Jay-Jay. A filmben már akkor vitáztak az MP3 megjelenéséről.

8. Slices: Theo Parrish

Az egyetlen dokumentumfilm a listában, ami csak egy DJ-t szerepeltet, nevezetesen Theo Parrish-t. A detroiti house művész igazi vinyl barát, a filmben pedig mesél a közönségről, és felveti a zenetechnológiai fejlődések problémáját is, amit így fejez ki: „a kényelem felváltja a művésziességet”.

7. This Ain’t Chicago: UK House According to the Artists That Lived It

A film középpontjában a house zene brit térnyerése áll a késői 80-as és korai 90-es években. A filmben szereplő Richard Sen a film címének megfelelően összeállított egy zenegyűjteményt, a track-ek természetesen a filmben is hallhatóak.

6. Paris Is Burning

From Jack to Juke: 25 Years of Ghetto House from Sonali Aggarwal on Vimeo.

Mielőtt Madonna megírta volna a ’Vogue’ slágerét és híressé tette volna a dance trendet, a harlemi fiatal színes bőrű, homoszexuális férfiak báltermi táncversenyeket rendeztek közel 8 évig – amikről meg kell mondanunk, hogy zseniálisak. Az efféle táncversenyek alapja természetesen a house volt.

5. From Jack to Juke: 25 Years of Ghetto House

From Jack to Juke: 25 Years of Ghetto House from Sonali Aggarwal on Vimeo.

Mint ahogy azt tudjuk, a house zene Chicagoban született. Chicago azonban nem csak a house-nak adott otthont, hanem a juke-nak is. Ez a remek dokumentumfilm tökéletesen elmeséli a „jack”, a „juke”, a „booty” és a „ghetto” történetét olyan művészek segítségével, mint DJ Gant-Man, DJ Superman vagy DJ V-Dub.

4. Real Scenes: Johannesburg

Az összegyűjtött filmek közül ez a legkorszerűbb. A Resident Advisor által készített 20 perces film a house zene dél-afrikai helyzetéről ad egy átfogó képet, és szinte mindenkit bemutat a szcénából. A film azért is érdekes, mert megmutatja, hogy milyen eszközökkel dolgoznak az ottani producerek, ami mindenképpen meghökkentő lehet számunkra.

3. Maestro: The History of House Music & NYC Club Culture

A film a New York-i klubkultúrát vesézi ki, illetve bemutatja, hogy egyes klubok, mint pl. a The Continental Baths, The Paradise Garage és a The Loft hogyan segítették a DJ jelenség kialakulását. A film pár klasszik interjút is tartalmaz Little Louie Vega-val, Frankie Knuckles-szel és Tom Moulton-nal.

2. Back in the House

Szintén a New York-i szcénáról szól, a film pedig pontosan ott folytatódik, ahol a Maestro abbahagyta, és elvisz minket az 1990-es évekbe, amikor is a Masters at Work slágert slágerre halmoztak, és a Francois K Body & Soul partijai az undeground house középpontjának számított. Akkoriban Junior Vasquez, Danny Tenaglia, David Morales és Roger Sanchez voltak a szcéna nagy alakjai, akik megelőzték az akkor újnak számító művészeket, mint Mousse T, Armand Van Helden, vagy a Daft Punk.

1. Pump Up the Volume

A Pump Up the Volume felöleli a house zene teljes történetét egészen az 1990-es évekig. A filmben megszólal Frankie Knuckles, Marshall Jefferson, Pete Tong, Jesse Saunders és a Happy Mondays, ráadásul elvisz minket egy utazásra egészen Chicagotól Londonig.