5 nagyon különleges lemezjátszó

Az egyértelműen látszik, hogy a leginkább zene-őrültek megmaradtak-visszatértek a bakelitek vásárlásához.

A lemezjátszók széles választéka várja a vásárlókat, a néhány száz dolláros példányoktól a több ezres szerkezetekig. Az igazán érdekes darabok természetesen a többezres kategória után jönnek elő. Főképp ilyenekből gyűjtöttünk össze ötöt, bemutatásra.

1: A víz alatti lemezjátszó

vadcikk1

Az díjnyertes nálunk abszolút ez a vízi-különlegesség, megálmodója a képen látható Evan Holm. Amellett, hogy egy békés, páratlanul nyugodt és szép művészeti installáció, baromi király, hogy maga a lemez lejátszása valóban víz alatt történik, a szelíd örvénylés a pörgő lemez körül pedig maga a zen. Sajnos, ezt a darabot nem tudod megvásárolni, pedig innentől biztos, hogy a lakásod középpontja lenne.

2: Beatblox

vadcikk2

A BeatBlox valójában egy svéd diák, Per Holmquist iskolai projektje. Habár az eszköz nem képes bakelitek lejátszására, mégis egy lemezjátszóról van szó, vagyis inkább 3 lemezjátszóról, melyek mindegyikén 15-15 szenzor található, melyekhez különböző midihangok vannak rendelve. Ezen szenzorok és a lemezre helyezhető torlaszok segítségével mi magunk írhatjuk a zenét, real-time módban, tehát tulajdonképpen egy hangszerről beszélünk leginkább.

3: Hyperion lemezjátszó az Audiowood jóvoltából

vadcikk3

Elképesztően jól néz ki ez az egyedi lemezjátszó, amelyet Joel Scilley alkotott az Audiowoodnál. 100%-ban kézzel készült, méghozzá több darab juharfából, amelyet különlegesen finoman csiszoltak, majd egymáshoz erősítettek. Ha valahol a neten fel tudsz kutatni egy ilyen kicsikét, kb. 6000 dollárodba fog kerülni, és máris a Tiéd.

vadcikk6

4: A “lebegő” lemezjátszó

vadcikk4

A Floating Record Turntable a Gramovox találmánya, és egy Kickstart projektként indították el. Június 23-án, alig 3 óra alatt már el is érte az 50.000-es adományozási értéket, és jelen pillanatban is lehet támogatni a projektet, akár adománnyal, akár egy ilyen eszköz megvásárlásával. Ellenőriztük, jelen pillanatban 444 dollárért már ide is szállítják Magyarországra a terméket (349 dollár az eszköz, világos vagy sötét fa árnyalattal, és 95 dollár a szállítási költség).  EZEN a linken tudjátok megvásárolni, vagy támogatni a projektet. A lebegő lemezjátszókat ezen a hétvégén kezdik el szállítani a világ minden pontjára.

5: A Soundwagon

Abban szinte biztosak vagyunk, hogy ez a világ legkisebb méretű, hordozható lemezjátszója. Olyannyira, hogy tulajdonképp a lemezünk nagyobb nála. Ezt a kis Volkswagen hippibuszt 9V elem hajtja, belőle szól a zene egy hangszórón keresztül, és a busz alsó részéből lóg a tű. Csak rá kell helyezni a buszt a lemezre, és már játssza is a zenét. Mondjuk, ne a kedvenc lemezeiteken próbáljátok ki, hisz a kis szerkezetet “a bakelitgyilkosnak” becézik.

(Pulse)