33 éves korunk után nem változik a zenei ízlésünk

Ajay Kalia, a Skynet & Ebert munkatársa legújabb tanulmányában rámutatott, hogy az ember zenei ízlése 33 éves korára annyira kiforrott, hogy már nem kísérletezget újabb műfajokkal. Azt is kimutatta, hogy az idősödéssel párhuzamosan a zenei ízlés is megérik, sokkal inkább régebbi zenéket szeretnek hallgatni a harminc fölöttiek, mint új, modern számokat. Az elképesztően népszerű előadókat általában a tinédzserek szeretik és miattuk ismertek, de ezt a húszas éveikben az emberek kinövik, majd harminc felé közelítve egy sokkal érettebb ízlés fejlődik ki.

Azt is kimutatta, hogy bár a nők és férfiak fiatalon egyforma zenehallgatási szokásokkal bírnak, a férfiak hamarabb kinövik a mainstream előadók iránti rajongást. A változás oka pedig két faktor. Először is megismerkednek kevésbé ismert műfajokkal és előadókkal, akiket nem lehet hallani a nagy rádiók műsoraiban, másrészt pedig sokan megmaradnak annál, amit fiatalon szerettek, de mire elérik a harmincat, az kimegy a divatból.

A kísérletben felhasznált adatokat a Spotify amerikai felhasználói szolgáltatták az Echo Nest segítségével. A Spotify készít egy ízlés profilt minden felhasználóról, ami megmutatja, hogy milyen számokat hallgat és mennyiszer, mindezt pedig összevetik az Echo Nest előadókról készített népszerűségi mutatójával, így derült fény arra, hogy 33 éves koruk után az emberek már nem hallgatnak meg olyan előadókat, műfajokat, amiket addig nem hallgattak.

A teljes tanulmányt ITT olvashatjátok el.