146 fát vág ki a Sziget Kft a Hajógyári szigeten

Az óbudai önkormányzat hozzájárult, hogy a Sziget Kft. kivágjon 146 fát a Hajógyári szigeten, ebből 75 található a kerületben, a többi pedig a fővárosi önkormányzathoz tartozik. Az indok pedig az, hogy a fák életveszélyes állapotban vannak.

Az óbudai civilek azonnal felháborodásukat fejezték ki a környezet rongálása miatt, szerintük nem indokolt a fesztiválozók miatt a Sziget bejáratát képző K-híd mellett található Galériaerdőből. Szerintük nagyon furcsa, hogy a Hajógyári szigeten található több ezer fa közül miért pont ezen a Sziget szempontjából infrastrukturálisan fontos helyen vált közel 150 hirtelen balesetveszélyessé.

8323471_2a4e4c71161c240ae2faae47eb2cc2f3_x

Gerendás Károly, a Sziget főszervezője erre azt válaszolta, hogy a probléma már évek óta fenn áll, ugyanis az erdő nincs megfelelően karbantartva. A korábbi években inkább lezárták ezeket a területeket, de idén megegyeztek a Főkerttel, hogy inkább rendezik végre a terepet, így az alapos vizsgálat után arra jutottak, hogy ettől a 146 fától kell megszabadulni a hely biztonságossá tételéhez.

A favágás és a helyén új fák telepítése mindösszesen 23 millió forintba kerül majd, ebbe azonban benne van az utak rendezése is a területen, ráadásul minden kivágott fa helyére két faiskolából vásárolt egészséges példányt kell biztosítani. A teljes összeget magára vállalta a szervezőcsapat, hogy ezzel is fejleszthessék a területet, valamint megakadályozzák a sátrazókra rádőlő fák miatti katasztrófát, így az idei Sziget még biztonságosabb lesz majd, mint az eddigiek.

Végül ezek közül az óbudai önkormányzat a területén álló 75 fa kivágását engedélyezte, míg a főváros birtokában lévő részen levő további fákból 11 kivágási engedélyre vár, 42 pedig kezelésre kerül majd. Ebből is látszik, hogy a lakók felháborodásával ellentétben a Sziget szervezői nem pusztítani, hanem kirándulásra, látogatásra alkalmassá szeretnék csupán tenni a területet az öreg fák okozta helyzet rendezésével.