Yousef Interjú

Az október 13-i BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL egyik nagyra becsült külföldi fellépőjével, a hamarosan új nagylemezt megjelentető YOUSEF-fel sikerült egy e-mail interjút lebonyolítanunk.

– Vágjunk rögtön a közepébe! Merre jársz most és min dolgozol leginkább jelenleg?

– Lemezlovaskodás terén nem unatkozom, hiszen az egész nyarat átutaztam, s rengeteg helyen megfordultam. Amerika, Oroszország, Korea, Kína, Spanyolország, Argentína, Németország, egész Anglia, és még sorolhatnám… A Space Ibiza rezidenciám Carl Cox-szal szintén lenyűgöző volt, mindig nagy kiváltság ott játszani. Aztán folyamatosan dolgozom a havi klubestemen, a Circus-on is. Szeptember 29-én lesz a tízedik születésnapunk Sasha-val, Maceo Plex-szel, Davide Squillace-val, Seth Troxler-rel, Lewis Boardman-nel, és persze velem. Jelenleg turnézom is a Circus event-ekkel, például Londonba, New York-ban, de még Indonéziában is. Aztán hamarosan jön a második szerzői albumom is a Circus Recordings-nál.

425055_10151927110167166_525713322_n

– Mesélj a kezdetekről! Már gyermekkorban is a zenében képzelted el magad?

– Igen! Mindig a zenéhez tartozónak éreztem magam, és ebben láttam a jövőmet. Kiskölyökként breaktáncos voltam, még 10 éves sem voltam, de már az utcán pörögtem szabadidőmben. Aztán egy ponttól kezdve már dj is akartam lenni, szóval szereznem kellett valahogy lemezjátszókat. Ez nagyjából 16 éves koromban volt, s azóta ezt az utat követem.

– Milyen zenéket hallgattál akkoriban? Kik gyakoroltak rád mély benyomást?

– A breaktáncos korszakomban imádtam a Street Sounds albumokat (Electro 1-18). Leginkább az Electro 6 tetszett, amelynek a vinyl kópiája kint van a stúdióm falán is. Ez volt a legelső album, amin először hallottam szekvenciális zenét, és ez vezetett be a dj-zés világába is. Mindig is nagy rajongója voltam a fekete zenéknek is: Stevie Wonder, Quincy Jones, Michael Jackson, Motown, Prince. Még a mai napig is rengeteg funk és soul zenét hallgatok. Szeretem az igazi zenéket, amelyek szólnak valamiről, és van bennük lélek.

– A produkcióid hol készülnek, és milyen cuccokkal dolgozol?

– Az otthonomban van egy alap-stúdióm. Cubase 6.5-öt használok, DAW-ot, Komplete 8-at, és Waves azt EQ-hoz. Van egy Korg MS2000-esem is, és egy Nord Lead-em is. Ez eléggé alap felszerelés, de az ötleteket igazából meg tudom csinálni laptopon is útközben, és aztán a stúdióban fejezem be a trackeket. Nekem ez a felállás így tökéletes. Most fogok vásárolni egy új dobgépet is, egy Tempest-et.

941707_10151929544902166_861906818_n

– Hamarosan megjelenik új nagylemezed, az „A Product Of Your Environment”. Mondanál néhány szót az album keletkezéséről, és a hátteréről?

– Az első albumom sikere után nyilvánvaló volt, hogy akarok egy másodikat is, amely mindenképp érettebb és nehezebben kivitelezhető. Ez a projekt klubhangzás helyett sokkal inkább megkomponált zenékről szól, élő hangszerek használatáról. Próbáltam valódi zenét belevinni, ha érted mire gondolok… Zenészek, énekesek, gitárok, fúvósok, és az egész igazi house és techno ütemekkel. Az alapötlet az volt, hogy egy igazi albumot csináljak, amit az elejétől a végégig meg lehet hallgatni, de emellett a dj-tevékenységemet is tükrözze. Van néhány nem klubba való track is, amelyeket nagyon szeretek, és persze vannak klubosabb darabok is, amelyeket már Carl Cox, Marco Carola, vagy Loco Dice is játszik. Elégedett és boldog vagyok azzal, ahogy elkészült, igazi kihívás volt számomra, és a visszajelzések eddig hihetetlenül jók.

– Mi a helyzet a saját kiadóddal, a Circus Recordings-szal? Lesznek izgalmas projektek az album mellett is? Akár más előadóktól?

– Persze! A következő fázisban új előadókat mutatunk be, mint például Lewis Boardman, David Glass, Yost Koen, és az Acid Mondays. Ezek után megjelenik a Circus X (Ten Years Of Circus), amin tíz teljesen új és még kiadatlan track lesz a Circus esteken fellépő barátaimtól. Ez a válogatás jövő januárban fog megjelenni és olyanok fognak szerepelni rajta mint Carl Cox, Davide Squillace, Nic Fanciulli, Kerri Chandler, DJ Sneak, én és még sokan mások.

– Szabadidődben mire szoktad fordítani az energiádat?

– Sejtheted, hogy nem sok szabadidőm marad, de futni imádok. Pár éve megcsináltam a London maratont is. Aztán pszichológia diplomára is törekszem. Szeretném az agyamat is fejleszteni, ugyanúgy ahogy a testemet, és más módon gondolkodni. Ez egyébként segít a zenét is jobban élvezni. Hobbiból csinálok egy hetente jelentkező rádióműsort is, a 21st Century House Music Radio-t, amely már 20 állomáson megy világszerte.

– Az év hátralevő részére milyen célokat tűztél ki magad elé?

– Megyek tovább a dj-zéssel a klubokba és fesztiválokra. Nagy kihívás számomra megtáncoltatni minden közönséget, és próbálok mindig úgy játszani, mintha az lenne az utolsó alkalom, hogy dj-zhetek. Imádom! Producerként már elkezdtem még inkább lecsupaszított klub trackeket írni, egyfajta dj-kellékeket, amelyekkel meg lehet őrjíteni a közönséget. Személyesebb téren pedig szeretnék újra szuper fitt lenni, és több időt tölteni pihenéssel, hogy jobban tudjam értékelni azt, amit csinálok. Egyszerűen boldognak lenni.

– Végül kérünk, üzenj valamit a magyarországi fan-jeidnek! Mit várhatunk tőled a Bónusz Fesztiválon?

– Azért jövök, hogy megrengessem a közönséget, szórakoztassak és megvilágítsam őket a zenémmel. Alig várom, hogy megérkezzem, és minél többetekkel találkozhassak!

http://www.yousef.co.uk
http://www.circusclub.co.uk