(x) David K, Tom B és Compact Grey deep-interjú

Január 23-án, pénteken a Budapest Calling 2015-ös téli-tavaszi szezonja hivatalosan is kezdetét veszi. Első állomásunk pikantériája lesz, hogy egyik fellépőnk és jó barátunk, David K nálunk ünnepli a születésnapját. Ezalkalomból most nem 1, hanem 3 külföldi kedvenc DJ-nk is játszik majd nekünk, így biztosítva a felejthetetlen zenei élményt egész éjszaka. David, Tom és Mirko megosztották velünk véleményüket a deephouse zenét illetően; elárulták például, hogy nekik melyek voltak a tavalyi év kedvenc slágerei és milyen terveik vannak 2015-re! Ismerd meg a srácokat és zenei világukat közelebbről, íme az interjú, kellemes olvasást és pénteken találkozunk! 😉

2eo9rw3BPC: Mikor kerültél először kapcsolatba a zenével és ki volt rád nagy hatással? Mióta DJ-zel?

David K: “Már iskolás éveim alatt közel kerültem a zenéhez, napról-napra egyre többet foglalkoztam a kazettákkal és CD-kkel. Egyszer megengedték, hogy a saját Bravo Hits válogatásomat lejátszam az iskolarádióban, és ezt követően bekerültem a szerkesztői csapatba.”

Tom B: “1998-ban kezdődött a zenével való viszonyom, és nekem is az iskolás éveim voltak meghatározóak kezdetben. Egy barátom, aki az osztálytársam is volt tanított meg zenélni. Attól a naptól kezdve legkedveltebb tevékenységemmé vált és máig életem része. Az első klub-élményem 2001-ben volt, a lipcsei Distillery-ben. Azt hiszem, azt a napot sosem fogom elfelejteni!”

Compact Grey: “Az első találkozásom az elektronikus zenével teljes mértékben klasszikus úton történt: bulizni jártam klubokba és fesztiválokra. Az akkori barátaim mind DJ-k voltak, így bepillantást nyerhettem a kulisszák mögé, és mára már 10 éve turnézom. Ez idő alatt nagyon sok különféle befolyás ért, mindig új irányvonalak lettek érdekesek, amiket meg kellett ismernem, illetve fel kellett dolgoznom.”

qrf6knBPC: Ki az az előadó, aki napjainkban is inspirál téged?

David K: “Marek Hemmann”

Tom B: “Annyi minden inspirál engem folyamatosan, és nem feltétlenül a DJ-k. Néha persze meg-meghallgatok egy nagyobb előadót, de szerintem a saját hangzásvilágomhoz kell hűségesnek lennem.”

Compact Grey: “Nekem tulajdonképpen nincs tipikus bálványom, inkább egyedi szituációk inspirálnak, amelyek különleges érzéseket hoznak elő bennem. Ha egy előadóra kellene szavaznom, akkor egy olyat választanék, akinek az összképe megmozgat és rávesz arra, hogy a zenéjét teljes mértékben befogadjam és akár egy koncertjére is elmenjek. Egy ilyen előadó az elektronikus világban biztosan Green Velvet lenne.

BPC: Melyik volt a tavalyi év legjobb zenéje szerinted? Ha nehéz választani, akkor mondhatsz többet is![A válaszokra kattintva hallgatózhattok! ;)]

David K: “1. Martin Waslewski feat. Sascha Reske – Floading, 2. Mickey – Holding Hands és 3.  Tube & Berger – Imprint of Pleasure (Monkey Safari Remix)

Tom B: “1. Moderat – Bad Kingdom (Robags 4_4 Edit Mit Xomlopp RMX Schwanz), 2. Martin Waslewski & Ole Biege – Odsbodkins ( Hanne & Lore Remix ) és 3. Sokool feat mr. schug – recognize “

Compact Grey: ” 1. Julian Wassermann + Compact Grey – Oldschool Hero (NTFO Remix), 2. Green Velvet – Bigger Than Prince (Hot Since 82 Remix) és 3. Rampa – Everything (feat. Meggy)(Sonny Fodera Remix)

2efhz6wBPC: Mit gondolsz a deephouse rohamosan növekvő népszerűségéről? Merre halad az underground műfaj nálatok, kik a legfelkapottabb DJ-k?

Davd K: “Tavalyi évben is jól láthatóan és hallhatóan fejlődött ez a zenei irányzat, ami számunkra egy hatalmas előny. Így a tömeg is már megfertőződött a groovosabb ütemekkel. Jó a kérdés, valószínű, hogy senki sem tudja megmondani, hogy milyen irányba megy a zene, mint ahogyan azt sem, hogy 2020-ban mit fogunk hallgatni. Nem tudom.”

Tom B: “Szerencsére, megint kicsit house-osabb lett a figura, mint pár évvel ezelőtt, ami nekem sokkal jobban tetszik, mert mindig is imádtam a tiszta house zenét. Különösen a tavalyi év volt nagyon deep és melankolikus, de a jelenlegi trend inkább a táncolhatóbb techhouse felé halad. Ez azt fogja eredményezni, hogy sokkal többen jönnek el táncolni a klubokba. A trendek, jönnek, mennek, de amíg a klasszikus house zene valamilyen úton-módon megtalálható benne, addig mindig is vonzódni fogok ehhez a műfajhoz.”

Compact Grey: “Szerintem a deep house hullám után a techno, illetőleg a techhouse újra felkapott lett; számokat újra „technosítják”, durvábbá és jobban táncolhatóvá varázsolják. Ahogy már említettem, a második legnagyobb deephouse őrület, a 90-és évek közepe után számomra csillapodni látszik. Azt gondolom, hogy tánczenének, a mostani Deep House dalok, túlságosan melankolikusak, és az emberek még több mókát szeretnének, bulizni és táncolni. Táncparkett orientált house zene újra szárnyalásba kezd, így egyre több különleges és érdekes előadók bontakoznak ki. Az egyik leghíresebb német DJ, biztosan Sven Väth, ő már évek óta táncparkett orientált technot játszik.”

2iad7iqBPC: Melyik az a klub vagy fesztivál, ahol a legszívesebben fellépnél?

David K: “Tomorrowland .”

Tom B: “Kedvencem nincsen, de a nyári hónapokat jobban szeretem valamivel, mert a fesztiválokon a szabadég alatt játszhatok a nagy tömegnek. De persze szeretem a hidegebb hónapokat is, amikor kisebb klubokban játszom, ahol sokkal barátibb és közvetlenebb a légkör. Mindennek megvan az előnye és hátránya.”

Compact Grey: “Nincs kedvencem. De fontosnak tartom, hogy milyen emberek látogatnak el az adott buliba. Számomra az a lényeg, hogy mindannyian élvezzük az együtt töltött időt. Az, hogy ez egy adott klubban vagy fesztiválon történik, számomra nem fontos, a lényeg a hangulat.”

BPC: Milyen célokat tűztél ki 2015-re vagy a távolabbi jövőre?

David K: “A terveim 2015-ben, hogy népszerű maradjak és minél jobb zenéket játsszak, illetve készítsek. És persze minden bulit maximálisan eredményessé tenni, mint például a 2015.01.23-ai Trafiq-os Budapest Callingosat is.”

Tom B: “Első sorban arról szól az életem, hogy amit csinálok, azt szeressem és jól érezzem magam benne, illetve kedves emberek vegyenek körül, akik élvezik a zenémet. Ezen kívül szeretném megmutatni minél többeknek a zene iránti vonzódásomat, elkötelezettségemet, és ezt nem csak Németországban tervezem, hanem más országokban is. Tulajdonképpen a zenéimen keresztül tudom eljuttatni az üzeneteimet a közönségnek, hiszen a saját munkáim már eleve sokat elárulnak rólam, és a DJ set-ek által a zenei felfogásomat is tükrözhetem. Az biztos, hogy 2015-ben nagyon sok új megjelenésem lesz.”

Compact Grey: “Mivel idén ünneplem a 10 éves DJ karrieremet, így ebben az évben tuti, hogy egy albumot fogok készíteni, megspékelve pár új zenével, de természetesen a meglévő slágereim is helyet kapnak rajta, mint az “Around the Bane”, “The Game” és “S.A.Y.”!

10mvm0xBPC: Szerettek visszajárni Budapestre, az nem vitás, David a születésnapját is itt ünnepelni. Mit gondoltok az itteni közönségről? 

David K: “Budapest számomra olyan mintha, a második hazám lenne. Mindegy, hogy a város lüktetéséről vagy a karakteréről beszélünk, egyszerűen, minden egy az egyben passzol egymáshoz. Számomra Budapest az egyik legjobb parti hely!”

Tom B: “Tavaly nyáron voltam olyan szerencsés, hogy Budapesten játszhattam, és élvezhettem a közönség szeretetét, így nyugodtan kijelenthetem, hogy az a buli a 2014-es évem egyik legjobb eseménye volt! Az emberek nagyon nyitottak a zenére, vendégszeretőek és nagyon kedvesek. Ezek a feltételei egy tökéletes estének. Ezért is várom már nagyon a pénteket!”

Compact Grey: “Nagy szerencsém, hogy David a barátom, és az ő születésnapja által alkalmam lesz Nálatok játszani, először életemben. Nagyon várom, de a választ péntekig eltolnám.”

BPC: A szülinap alkalmából készültök valami extrával, meglepetéssel?

David K: “Ezt még nem árulhatom el…”

Tom B: “A meglepetés legyen meglepetés! ;)”

Compact Grey: “Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Budapest milyen csodákat rejt, David és Tom már voltak Budapesten, így már ismerik az itteni közönséget és fordítva. Egyszerűen hagyni fogom magam sodródni az árral és a fiúk által, hogy a közönséggel együtt David K születésnapját a lehető legjobban megünnepelhessük!”

BPC: Mit üzentek a magyar közönségnek? Már nagyon-nagyon várják, várjuk a bulit! 🙂

David K: “„Oh, Te drága Budapest! Nagyon örülnék, ha mindannyian eljönnétek a január 23-ai bulira a Trafiqba! Nagyon sok új zenét hozok magammal, és szeretnék egy hatalmas bulin ünnepelni Veletek! :)”

Tom B: “Nagyon várom, hogy újra találkozzunk!”

Compact Grey: “Már nagyon várom, hogy találkozzunk pénteken! 😉

Ennyit előljáróban a srácokról, a többit tapasztald meg személyesen pénteken! Az eseményünkről bővebb infót itt találsz: >> Budapest Calling presents David K’s bday party with Tom B & Compact Grey

Ha mégtöbb zenét szeretnél a fiúktól, akkor hallgasd végig a soundcloud csatornájukat:

>>David K

>>Tom B

>>Compact Grey