(x) „Az elektronikus zene bennem a határtalan lehetőséget idézi” – Interjú Papp Norbert képzőművésszel

Papp Norbert neve sokak számára csenghet ismerősen, hiszen homokanimációi Ozorától kezdve számos fesztiválon arattak nagy sikert. Ezúttal pedig a Corvintetőn nyílik kiállítása, ahol speciális RGB-fényhatások mellett, elektronikus zenei aláfestéssel mutatja be képeit. Erről kérdeztük őt, illetve inspirációiról, technikáiról és jövőbeli terveiről.

Koránt sem vagy ismeretlen az elektronikus zene világában, hiszen rengeteg fesztiválon és ilyen jellegű rendezvényen fordultál már meg a munkáiddal. Mennyiben köthető össze a művészeted és az elektronikus zene világa?

Festés közben mindíg szól a háttérben valamilyen zene. Ez nagyon gyakran elektronikus zene. Szeretem azt az atmoszférát, amit teremt, az egyszerre kicsit monoton, de mégis változatos dallamokat-effekteket. Igazából a végtelenség jut eszembe róla.

Magától adódik a kérdés: hogyan és mikor kezdődött nálad ez az egész? Mármint mikor kezdtél el képzőművészettel foglalkozni?

Egyik barátom szerint mindenki rajzol, majd a művészek lesznek azok, akik ezt nem hagyják abba. Én is így voltam ezzel. Komolyabban 15 éve veszem az alkotást.

Milyen technikákkal dolgozol?

Szeretek mindent kipróbálni. Mindíg a kép témája, hangulata dönti el, mihez nyúlok. Nem szeretem beleerőltetni a témát a technikába. Törekszem rá, hogy összeolvasszam a tecnikákat, így teremtve sajátos felületeket. De mostanában egyre több időt töltök az Ipad felett, és gyakorlom a digitális festést is.

Hol tart szerinted ma a képzőművészet?

Ott ahol a világunk. Minden és mindenki feszegeti határokat, keresi önmagát. De ez a képzőművészetre amióta kilépett a kizárólagos egyházi művészet alól jellemző. Most hogy mindenki pillanatok alatt elérhet bármit a világon már nincs értelme műfajokat és korszakokat ráaggatni szerintem. A korunkat a sokszínűség jellemzi, amit látni is fogunk majd, ha pár száz év múlva visszanézünk.

Mennyiben van hatással egymásra az elektronikus zene és a képzőművészet? Hatással van egyáltalán egymásra a kettő?

Szerintem kölcsönösen inspirálják egymást. Teljesen más hangulatot teremt egy Bach darab  vagy egy népdal. Az elektronikus zene bennem a határtalan lehetőséget idézi.

Január 29-én indul a kiállításod a Corvintetőn. Miért éppen a Tető és mit lehet tudni minderről?

Bánkuti Nóra, aki az Eye:Guide galéria vezetője meghívását fogadtam el. Már sok közös dolgot csináltunk együtt. Budapesten ezen a központi helyszínen találkozhat a közönség a zene mellett a képzőművészettel.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Egyelőre egy rendhagyó tarot kártya sorozaton dolgozom, és tavasszal az ország iskoláiba, idősek otthonaiba tervezek elindítani egy homokanimációs előadás sorozatot.

http://www.pappnorbert.com/