Wilkinson interjú – VOLT Fesztivál

A RAM Records egyik leghíresebb lovagját, a brit DJ és producer Wilkinson-t nehezen lehet mostanság kikerülni drum & bass berkekben. Természetesen mi sem akartuk, így személyesen csíptük el hétvégén, fesztiválozás közben egy gyors interjúra. Íme!

01

Fotó: Tábori Ádám

Este a fesztivál egyik headlinereként fogsz fellépni a VOLT-on. Emlékszel még arra, melyik volt életed első fellépése?

Első fellépésem egy kisebb klubban történt London déli részén, 18 éves koromban. Természetesen totál ideges voltam a szett előtt, mivel nem volt rutinom az élő fellépésekben. Olyan 400 ember lehetett a helyszínen, és őrületes élmény volt nekik zenélni. Amúgy ez a fajta kellemes izgalom a mai napig nem múlt el bennem, ha színpadra kell lépnem. És általában a harmadik számig tart (nevet).

Mi a különbség a DJ és a producer éned között? Hogyan szakítasz időt zenekészítésre a folyamatos fellépések és utazások közepedte?

A különbség az, hogy amikor készítek egy zenét, és lejátszom később a közönségnek… Ó, bocs. Tele van a VIP szúnyogokkal, muszáj irtanom őket… (agyoncsap kettőt) : )

Szóval érdekes látni, hogy épül fel egy zene szimplán a vázlataimból. Ülök a stúdióban és millió dolog jár a fejemben: milyen legyen a vokál, a bassline, a dobok, és mihelyst elkészül egy trekk, akár azonnal le is tudom játszani a közönségnek, már aznap, hogy lássam a reakciójukat. És vannak zenék, amik nagyon működnek, vannak melyek kevésbé, de ezáltal az elő tesztelés által még mindig tudok változtatni később rajtuk, ha akarok.

??????????

Fotó: Tábori Ádám

Mely elektronikus (vagy éppen nem elektronikus) zenék befolyásolták leginkább a zenei fejlődésedet?

Olyan emberek, mint… most látom, leöntöttem magam az italommal (nevet)…  a Prodigy, különféle rapperek, a Public Enemy mindenképp, a Pendulum, a Chemical Brothers, és mikor még nagyon kicsi voltam, volt egy kazettám Fatboy Slim-től! Ők mindannyian biztosan hatással voltak a zenémre. Manapság már változott a képlet, Moderat-ot és Bonobo-t tenném a lista élére, de általában mindig valami újat fedezek fel a zenében, ami éppen megragad.

Idén két új zenéd is kijött a Ram Records-nál (Hit The Floor / Hopelessly Coping). Milyen zenei terveid vannak a nem túl távoli jövőre nézve?

Természetesen folyamatosan dolgozom új dalokon, és viszonylag gyorsan is haladok egyik dalról a másikra. Viszont a zene eközben mindig változik valamennyire, és pedig szeretnék eredeti lenni, és kijönni valami egészen újjal.  Nagyon sokat dolgozom akkor, amikor éppen utazom, de elég nehéz ilyenkor a laptopon “pötyögni”. Nem akarok ígérgetni, de 2016. tavaszára már biztosan tudok valamit mutatni a második albumból.

Történt már valamilyen igazán kellemetlen momentum karriered során? Őrült rajongók, elveszett eszközök, lekésett repülőgépek?

Egyszer volt egy óriási hangulatú fellépésem, rengeteg emberrel. Az MC folyamatosan ugrált körülöttem, és amikor érkezett a drop pillanata, minden leállt: a hang, a fények, minden! Hirtelen körülöttünk minden halott lett, totális csend és üresség! A drop nem “droppolt” (nevet).

Mit csinálsz a szabadidődben, mikor “le akarod kapcsolni magad” a zenéről, és valami egészen mással foglalkozni?

Előkapom a bringámat (BMX), és elmegyek vele egy hosszú körre, csak úgy ugrálni. Illetve imádok főzni! Főleg marokkói vagy keleti ihletésű ételeket szoktam készíteni.

??????????

Fotó: Tábori Ádám

Milyen dolgok foglalkoztatnak mostanság, amire szeretnél választ kapni, vagy teljesíteni a saját életedben?

Saját ingatlannal kapcsolatos terveim vannak a jövőre nézve, illetve jó lenne többet utazni, mármint nyaralni a szabadidőmben. Szívesen tanítanék egyszer zenét hátrányos helyzetű gyerekeknek, mondjuk olyan országokban, ahova ez még egyáltalán nem jutott el. Talán majd egyszer lehetőségem is lesz rá a jövőben, amikor már eleget turnéztam a világban, és ha már úgy érzem, eleget tanultam ahhoz, hogy ezt tovább is tudjam adni.

Ha visszugorhatnál az időben, és tanácsot adhatnál a tizenpáréves önmagadnak, mi lenne az?

Dolgozz keményebben! Bár most, ahogy visszagondolok, szerintem mindent a legjobb tudásom szerint csináltam. Azt még talán elmondanám neki, hogy mindig használja a józan eszét a jövőbeli döntések következményeire vonatkozóan.

Legutóbb áprilisban léptél fel Magyarországon, az Akvárium klubban. Hogy tetszett a közönség és a fellépés?

Már első alkalommal is le voltam nyűgözve a közönségtől, amikor Budapesten jártam. Meglepett mennyien eljöttek, és hogy a tánc egy pillanatra se állt le.  Ráadásul az egyik étteremben még az Afterglow-t is elcsíptem a rádióból! Sok helyen jártam már Európában, és nyilván minden ország más és más. Van ahol ismertebbek a zenéim, van ahol kevésbé. Budapestben azt szerettem, hogy iszonyatosan nagy show-t tudtunk csinálni, és ami a legfontosabb a magyar közönségben: folyamatosan táncolnak, és megőrülnek a zenére! Nagyon jó érzés ilyen visszajelzést kapni dj-zés közben! A mai VOLT fesztiválos fellépést is várom, készültem jó pár új muzsikával, őrület lesz, ezt megígérhetem : ) (mosolyog)

Írta: v1k
Fotók: Tábori Ádám