Vizoviczki és a Hajógyári: az utolsó tánc, interjú Dj Free-vel

A Hajógyári bezárásával rövidesen lezárul egy korszak. Mi az, amit szerinted a Sziget adott Budapestnek és a hazai parti életnek?

Mi, akik ott voltunk sok alkalommal, tudjuk, hogy a világ egyik legjobb és legnagyobb szórakoztató-központját veszítjük el, ahol sokkal nagyobb biztonságban és kulturáltabban bulizhattunk, mint bárhol máshol. Sajnos a Hajógyári Sziget bezárásával a partiélet is gyengébb lesz Budapesten, hiszen ezek a szórakozóhelyek iránymutatók voltak az ország klubéletében. Vége a minden héten több tízezres vidám partiknak, melyek fénykora 2005-től 2012 május végéig tartott. Csak most látjuk igazán, milyen teljesítmény volt ezt kitalálni, megépíteni és üzemeltetni, erre kevés tulajdonos képes. Sőt! Azt kell mondanom, én csak egy ilyet ismerek: Vizó apánkat! Nálunk jóval nagyobb és gazdagabb országokban nincs még hasonló szórakoztató-központ sem. Persze, lehet élvezetes egy magában álló kis pub vagy apró klub is, de ilyenek a világ minden városában vannak, így több tízezer, százezer található belőlük. Kis különbségek vannak csak a dizájnban, fellépőkben, egy szerény kreativitást felmutató kis helyen vagyunk. A Hajógyári egészen más dimenzió volt. Rengeteg külföldi ismerőssel beszéltem, akik mindannyian határozottan állították, hogy ilyen szórakoztató-központ, mint a nyári Sziget, sehol nincs a világon. Sajnos, mi magyarok kevésbé értékeltük, mint a külföldiek, pedig mi is nagyon szerettük, hiszen egy-egy nyári szombat éjszakán akár 15-20 ezren is voltunk! Tehát a mérete, atmoszférája, szervezettsége, kedvessége, a műfajok sokszínűsége és a már említett biztonságos, kulturált szórakozás, ami a Szigetet messze kiemelte a hazai és a nemzetközi partiéletből. Szokták mondani, akkor hiányzik valami igazán, amikor már elveszítettük. Mennyire igaz ez a Hajógyári Szigetre.

Hogy élted meg az ott töltött éveket?

Csaknem 1000 telt házas, szigetes bulival a hátam mögött bátran mondhatom, hogy ez a hely volt a második otthonom. A legmerészebb álmaimban sem hittem volna, hogy egyszer véget érhet ez a történet, de úgy látszik, most egy korszak végérvényesen lezárul. Sohasem fogom elfelejteni a varázslatos Hajógyári Szigeti éjszakákat, ahogy azokat az embereket sem, akikkel hétről hétre együtt buliztunk és dolgoztunk ezeken a helyeken.

Mit éreztél a “médiahisztéria” kitörésekor, látva a híradásokat?

Először nem is hittem el, hogy “velünk” foglalkozik a sajtó, hiszen a valóságunk teljesen más volt, mint amit ott hallhattunk. Nagyon rossz volt hallani azt a rengeteg kitalációt, amivel meg akarták félemlíteni a hozzánk járó vendégeket, de reméltem, hogy a legrosszabb nem fog bekövetkezni, és nem fog megszűnni sok tízezer ember kedvenc szórakozóhelye és a munkahelyem (meg még ezer munkatársamé), amit – ahogy fentebb említettem – a második otthonomként szerettem. Hideg zuhanyként ért a hír, hogy mégis mennünk kell. A legszomorúbb, hogy minden VALÓS ok nélkül, kizárólag egy konkurens rosszindulatából, kapzsiságából és a média szenzációhajszolásából elindított hazugságlavina tette lehetetlené, hogy a sziget MINDEN RÉSZLETÉT megálmodó, megépítő és mindenki másnál jobban, felelősségteljesebben üzemeltető tulajdonos, Vizoviczki László tovább tudja végezni munkáját. Nélküle pedig nem működhet a Hajógyári Sziget, hiszen ennek Ő volt a lelke. Az elmúlt 20 év legnagyobb hazugságkampányával állították félre, valamelyik háttérben rejtőzködő konkurens anyagi érdekében. Teljesen mindegy, mennyi komolynak tűnő hivatalos ügyészségi és egyéb szóvivő mit és hányszor mond, mert ők azt mondják, amit el akarnak hitetni az egyszerű, hiszékeny emberekkel, de mi, több ezren, akik személyesen jól ismerjük a Szigetet és a tulaj Laci bácsit, soha nem fogunk hinni nekik! Egy minden szempontból példaértékű Szigetet, valamint üzleti és magánéleti szempontból is példaértékű tulajdonosát tették tönkre hazugságokkal! A Hálózat Csapdájában című Sandra Bullock filmet ajánlom annak, aki szeretné megérteni, milyen könnyű tönkretenni valakit azzal, hogy olyan személyiséggel ruházzuk fel, ami ugyan teljesen hamis, de megszervezhető és eladható.

sziget1

Elmondom – és mivel jelen voltam estéről estére, nekem mindenki elhiheti – a Sziget lelkének nemhogy köze nem volt drogokhoz, hanem mindenkinél többet tett azért, hogy távol tartsa a fiatalokat a kábítószerektől. Az nagyon durva torzítás, hogy a Hajógyári erősen drogos hely volt, és ebben bármilyen felelőssége lenne neki! Sajnálatos, de természetes módon itt is használtak drogot, mint minden más szórakozóhelyen, iskolában, köztereken, de azokat mégsem bántják ennyire. A Sziget teljes közönségét figyelembe véve határozottan állítom, itt kevesebben használtak drogot, mint más hasonló helyeken az országban. Sokan azt a tényt keverik, hogy egy 20 ezer fős szombaton, ha nálunk a vendégek 2 %-a használt ilyet, míg például egy 500 fős helyen a vendégek 20 %-a, akkor arányaiban ott tízszerese a drogfogyasztók aránya, mégis abszolút számban nálunk keletkezhet több történet erről. Így a történetek számát kiemelve és a létszámot nem nézve nagyon hamis képet kapunk. Ez a jelenség egyébként is zene-függő. Sok szórakozóhely volt a Szigeten, ahol nulla szinten volt jelen a drog, volt, ahol elenyésző mértékben, és volt, ahol jobban. Aki drogos közönséget említ, az nagyon megbánt a 20.000 szombati vendégből nagyjából 19.500-at, és ez nem szép dolog!

Rendészei vendégbarát munkavégzéséért is többet tett, mint bármely fesztivál, klub vagy vagyonvédelmi cég vezetője. A Vizótól a legtávolabb áll az a kép, amit róla rajzoltak az álnok médiamunkások a hamis hírekben. Decemberben sokan láttak és beszéltek egy videóról, ami állítólag azt bizonyítja, hogy ő vesztegetett rendőröket, miközben rajta sincs a videón, és a neve se hangzik el. Ezt úgy magyarázta a média, hogy nem a nevén említik, hanem “egyesként”, mert a kollégái nem hívhatták a nevén. Például ilyen ostobaságokkal is butítják az embereket. Minden kollégáját ismertem, és soha senki nem hívta “egyesnek”. Rengeteget beszéltem vele, és nemhogy más klubok ellen emelt volna szót, hanem mindig megkövetelte, hogy egyetlen rossz szót se mondjon egyetlen DJ sem bármely más klubról se a mikrofonba, se újságcikkben. Továbbá kifejezetten jó viszonyban volt a legtöbb tulajdonossal.

Egyik hazug, buta, ostoba hülyeség jött a másik után az elmúlt 20 hónapban. Érthetetlen, szomorú, ami történt. Sokkal előrébb lenne ez az ország, ha több ilyen tehetséges, jólelkű, szorgalmas ember lenne. Több százan, akik jól ismerjük őt személyesen, azt kívánjuk az országnak, hogy Vizoviczki Lászlónak legyen mielőbb újra lehetősége védeni a magyar fiatalságot és egyben kulturált szórakoztatást biztosítani számukra.

hajogyari

Hogy alakul most a te karriered?

Továbbra is lesznek természetesen fővárosi fellépéseim, amellett, hogy számos meghívásnak teszek eleget az ország különféle klubjaiban. A Music Channel műsorán továbbra is pörög a Nightriders on Tour című műsorunk, ahol ezeket a bulikat mutatjuk be a TV-nézőknek. Folyamatosan dolgozom párhuzamosan több zenei projekten, márciusra tervezem az új dalom megjelenését, és szeretnék idén egy vadonatúj brandet is elindítani. És persze sokunkkal együtt nagyon remélem, hogy újra lesz hasonló partiélet, mint volt a Hajógyári Sziget fénykorában 2005-2012 között!

Soha nem látott érdeklődés nyilvánul meg a 2014. február 15-i Hajógyári Sziget Záró Partival kapcsolatban a Facebookon. Mi erről a véleményed?

Örömmel jelentem, hogy Magyarország Facebook-esemény történetében még nem volt egyetlen rendezvény sem, amelyik egyetlen nap alatt 3000 “ott leszek”-et kapott! Se nagy fesztivál, se nagy koncert, semmi! Facebook reklám és bármilyen más reklám nélkül elértük a 8000 ezer (!!!) résztvevőt mindössze 10 nap alatt! A régi hatalmas vendéglétszámok és a mostani szimpátia-megnyilvánulás a Facebookon jelzi, hogy rendkívül különleges és szerethető volt az Álmok Szigete. Különösen óriási dolog ez annak fényében, hogy a hazugságkampányban már 20 hónapja a legrosszabbakat hazudják rólunk és a tulajról: “fogpiszkálóval leszúrtuk a budapesti állatkert mind a 88.888 elefántját, 378 évvel ezelőtt arrébb toltuk a napot, miattunk haltak ki a dinoszauroszok” stb. A legszomorúbb, hogy értelmetlen emberi rosszindulat és butaság miatt a Sziget eltűnik a semmiben… Mindenkit sok szeretettel várunk az Utolsó Tánc Fesztiválon, a Sziget Zárón! A részleteket megtudhatjátok a www.clubinfo.hu oldalunkon.

sziget3

Mi lesz szerinted a zárás után?

A zárás percében biztos, hogy nagyon sokan el fogunk érzékenyülni, félek is ettől a pillanattól egy kicsit. Ezután végleg elhallgat a zene a Hajógyárin. Egy biztos, mi ezután is azon fogunk dolgozni, hogy a legjobb hangulatú bulikkal tudjuk megörvendeztetni nagy számú közönségünket, barátainkat, és reméljük, lesznek még a Hajógyári Szigethez hasonló fantasztikus partiélmények! Meggyőződésem, hogy halála után még jobban fogják értékelni az emberek, mit jelentett a Sziget. Minden kedves eddigi Hajógyáris barátomnak sikeres életet kívánok, ezentúl a szigeti találkozók lehetősége nélkül.

Az Utolsó Tánc után kialszanak a fények, megszűnik a zene, és semmi, de semmi, csak az óriási üresség marad szeretett Szigetünkön és a lelkünkben mindörökké! RIP!

Event: https://www.facebook.com/events/1388526788076360/