Velejéig Underground – Bernáthy Zsiga Interjú

Ennél fogva Zsiga genetikailag (is) egyenes ágon viszi tovább az atyai szellemi örökséget. Ez teljesen nyilvánvaló azok számára, akik ismerik, és most azoknak is egyértelművé válhat, akiknek még nem volt szerencséje ehhez a velejéig underground személyiséghez. Spontán és természetes dolog számára a meglepetés, sosem azt a választ adja, amire az egyszeri újságíró számítana. Mindemellett nem feltétlenül a szavak embere, de amit mond, az velős, annak súlya van. Nem ontja cséphadaró módjára a mondatokat. Ez azonban egy zenész-képzőművész esetében sokkal inkább előny, mint hátrány. Április 27-én Zsiga szülinapjával folytatódik a SUPERSONIC TECHNIKUM legújabbkori története. A hogyanokról és a miértekről kérdeztük magát az ünnepeltet.

Sokat törtem a fejem, hogyan kezdjem… Végül úgy döntöttem, belevágok a közepébe. Tényleg újraindul a SUPERSONIC?

Faternak komolyan terve volt, hogy újréleszti az elektronikus zenét a klubban. Ő sajnos már nem tudta ezt végigvinni. Mindenképp szeretném folytatni a szándékát.

Nekem, s még néhányunknak azok közül, akik ismerték Sándor hozzáállását a világhoz, volt egy olyan érzésünk, hogy az utóbbi években zajló negatív történések, de főleg a hazai partikultúra elcsökevényesedése jócskán hozzájárult az ő betegségéhez. Te mellette voltál mindvégig. Mit gondolsz erről?

Alkotó ember volt, nyomasztotta, hogy az utóbbi években nem tett hozzá semmit a klubélethez. Szerintem ezért is akarta újraindítani a Sonicot. Fontos volt számára, hogy mindig adhasson valamit, valami újat, mást, valami pluszt. Úgy vettem észre, a közös zenéléseket nagyon szerette, ott tudott ebből valamit megvalósítani.

dsc0464

A Bernáth/Y emlékesten szinte a levegőben lehetett érezni Sándor jelenlétét. Te hogyan élted meg ott, akkor ezt?

Az egyik alapmondata ez volt: “ADNI, ADNI, ADNI.” Ezen az estén mindenki visszaadott egy kicsit abból, amit tőle kaptunk, a közönség és a fellépők is, ezért volt olyan hatalmas hangulat. Soha többet nem lesz ilyen jó buli, legalábbis nekem nem.

A „Sonic” kétségtelenül egy kultikus helyszíne volt a hazai „hőskornak”. Milyen szerepet szánsz neki a jövőben?

Még nincs konkrét terv, inkább csak körvonalazódó szándék. Kedvemre volna, ha összeállna egy underground-féleség, olyasmi, mint ez a REDspect buli. Jó lenne olyan embereket is találni, akik kicsit elvontabb gondolkodásúak, s akiket bevonhatnék a szervezésbe. Minden ötletre nyitott vagyok. Persze, végső esetben marad a ROCK! (mosolyog)

Április 27-én, a születésnapod alkalmából kerül megrendezésre a második Re(d)spect parti a Sonic-ban. Hogyan kerültek kiválasztásra a fellépők?

Önszerveződő alapon. A fellépők részéről nagy kedv mutatkozik baráti körben zenélni. Én magam is így jelentkeztem, közben kiderült, hogy az időpont egybeesik a szülinapommal. Ha már a véletlen így hozta, legyen ez a ‘hivatalos’ birthday bash. Ez is egy Bernáthy Sándor alapmondat: “Nincsenek véletlenek”.

Te immár egyedül állsz a pultba, és a híres Bernathy & Son live actek szellemi örökségét folytatva zenélsz. Nem is merek belegondolni, mit érezhettél az első ilyen alkalommal…

Nem olyan nehéz, mint hittem. Ha zenével foglalkozom, megnyugszom, és könnyebben viselem a gyászt. Egyértelmű volt, hogy folytatnom kell, ez nem is lehetett kétséges. Az alapelv megmarad, de egyre több szoftveres instrument és midi controller kerül a rendszerbe, már csak a legfontosabb ‘vas’-akat tartom meg a live-ban. Persze, megőrzöm mindegyiket, mert ebben a nagy digitalizálásban jó, ha ott vannak kéznél a tuti analóg szintik.

Zsiga, engedd meg, hogy őszinte csodálatomat fejezzem ki ezúttal! Az, ahogy édesapád halála után levezenyélted az eseményeket (rádiós és televíziós interjúk, fellépések, rendezvények), hallatlan lelki erőre enged következtetni, ami – bár ez eddig sem volt kétséges – még inkább megerősíti, hogy tovább él és növekszik az a szellemiség, amit a Bernáth/Y név képvisel.

Egyszerűen csak teszem, amit tennem kell. Mostanában a zene a legfontosabb, erre próbálok koncentrálni. Több zene, több gyakorlás, több fellépés, még több iPad és midi controller.

“…Bernáth/y Zsiga szülinapján a rekultiváció jegyében előássuk a kérges gyökereket, kigyomláljuk a gazt és szelektív gyűjtőkbe helyezzük a szemetet. A bevállalósak szabadon válogathatnak egyéb fakultatív rekreációs tevékenységek között, például maratoni helybenfutás, karnyújtás, lazítás. Kényelmes ruházat viselése ajánlott. Eszközöket a helyszínen a szervezők biztosítanak: poharak és védőitalok, ritmusok, dallamok (csak korlátozott mennyiségben), levegő, fény, talaj, falak (több színben és méretben is)…” – részlet a “Meghívó” szövegéből

Esemény:
www.facebook.com/events/270810739660942/

Köszönet a fotókért:
Bernáthy & Son koncertképek: iambarnie.com/
Zsiga iPaddel: www.facebook.com/tuszingerphoto

További linkek:
www.yuk.hu
www.bernathy.hu
www.djgrega.hu
www.plasticpete.suxx.hu
www.facebook.com/zackmarullo
www.schiipman.hu/
www.facebook.com/dj.blackman.official