Underground kooperálás Coo/8 – interjú

Viszonylag fiatal csapatként kerültetek bele a budapesti éjszakába. Mi vezérelte a csapatot erre a pályára, hogyan kerültetek össze és mik az eddigi tapasztalataitok?

(Igor Halushkin)
A Coo/8 egy baráti társaság, melynek néhány tagja már korábban, néhányan pedig viszonylag frissen kerültek ebbe a közegbe. Eleinte csak magunknak és közeli barátainknak szerveztünk kisebb bulikat, amiket nagyon élveztünk. A csapat egyik tagja, név szerint Can I már régebb óta levelezett Knobs-szal, és felmerült, hogy milyen jó is lenne végre élőben is meghallgatni, találkozni vele és jobban megismerni. Aztán egy hirtelen jött ötlettől vezérelve úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk mi szervezni egy bulit, egyrészt, hogy meghívhassuk, másrészt, hogy egy nagyobb közönség előtt is kipróbáljuk magunkat. Az első buli pedig olyan élményekkel gazdagított minket, hogy innentől kezdve már úgymond nem volt megállás. Persze nagyon sokat lendített rajtunk az, hogy a barátaink, ismerőseink teljes támogatását élveztük, és élvezzük a mai napig. Nélkülük nem jutottunk volna el idáig. A sok pozitív visszajelzés erőt ad ahhoz, hogy az egyébként “rendes polgári állásunk” mellett igyekezzünk olyan klubesteket szervezni, amikkel sok mindenkit megörvendeztethetünk. Egy ilyen közös, önfeledt este annyi energiát ad, ami bőven megéri a sok munkát, ami mögötte van.

(Balna)
Érdekes, hogy nem a zene hozott össze minket, hanem a többség már jó régóta ismeri egymást leginkább gimnáziumból. Persze a budapesti éjszaka már akkor is igen komoly szerepet játszott életünkben – azt hiszem a magyar underground miliője mindannyiunkat nagyon megragadott (engem biztosan). Legalább annyira örömmel emlékszem vissza a régi idők bulijaira, mint a mostanában pezsgő budapesti party- és főleg technoélet egyes jeles eseményeire. Ha az ember sok bulira jár, sokat hallgat zenét, óhatatlanul kialakul valami stílusa, ráérez arra, hogy mi az, ami számára értékes, előremutató, érdekes. Persze ez később folyamatosan tovább alakul, változik, szűkül, tágul, de akkor is onnantól van és marad is. Ha ezek az elképzelések némi önmegvalósító hajlammal párosulnak, akkor fölmerülhet az emberfiában, hogy milyen lenne nem csak passzív résztvevőként szemlélni, hanem aktívan, kvázi hozzájárulni a a budapesti éjszakához, kicsit alakítani azt. Persze a lényeg mindig az adott buli, az adott vendégelőadók (magyarok is!), az adott közönség, aki épp megtisztelte a jelenlétével a partynkat, és hogy jól érezzük magunkat, mindenki kellemes élménnyel távozzon!

(AutoThink)
Jómagam már a fent említett gimnázium ideje alatt kevergettem, pusztán saját szórakozási célból. Aztán jó pár évvel a gimi után a régi baráti társaságból többeknek is megtetszett a zenélés, és adta magát, hogy akkor már csináljuk ezt az egészet közösen. Jöttek azok az alkalmak, amikor a házibulikon, kisebb összejöveteleken a szokásos lerészegedés mellé nem mixeket, hanem közvetlenül track-eket raktunk. Az első igazán publikus bulink a 2012-13-as szilveszter volt, egy egész kis helyen, az Illegálban. Kb 60 főre kaptunk limitet, és minden várakozásunkat felülmúlta, hogy végül jelentkezési sorrendben szűrni kellett a barátainkat 🙂 Az eddigi tapasztalatom nekem személy szerint annyi, hogy az izgulásnak is van olyan mértéke, melynek létezéséről korábban nem tudtam. Igazából nem sok különbség van ezt leszámítva aközött, hogy táncolok vagy zenélek (leszámítva persze, hogy utóbbi esetben én irányítom, hogy mire táncolunk együtt :))

Ákos
Nyolcan alkotjuk a csapat magját amelyből öten zenélnek, a többiek pedig a szervezési-ötletelési feladatokból veszik ki a részüket.

8463715947_c1c65d9952Honnan a név?

(Zoli)
A név az angol cooperate azaz magyarul kooperálás, együttműködés szóból jött, ennek a rövidítése a Coo/8. A név tükrözi azt az alapvető filozófiánkat, hogy hiszünk csapatmunkában, a csapat és az összefogás erejében és szeretnénk ezt a hozzáállást terjeszteni a magyar techno szcénában. Igaz ez csapaton belül és kívül is, nyitottak vagyunk és szívesen működünk együtt más előadókkal, promóterekkel, klubbokkal, stb. ha ez végső soron a közönségnek kedvező. Számunkra az ő érdekeik a legfontosabbak.

Sajnos csak utólag gondoltunk bele, hogy a Coo/8 név csak magyar emberek számára dekodólható (és még nekik is sokszor nehézkesen :)), ami nem túl szerencsés, hiszen nemzetközi szinten is igyekszünk minél többet kooperálni, ezért hamarosan át fogunk térni a Cooper8 név használatára.

(Igor Halushkin)
Maga a névválasztási folyamat nem volt egyszerű. Nagyon sokat nevettünk mire sikerült olyat választani, ami mindenkinek tetszett. A névvel azt próbáltuk meg szimbolizálni, hogy a kooperáció, egymás figyelembe vétele, egymás segítése, az összedolgozás más csapatokkal alapvető lételemünk. Illetve pont 8-an vagyunk a Coo/8-ben. 🙂

(Balna)
A névválasztás folyamata egy több hetes kabaré volt. Elég sokat röhögtünk a sok idiótaságon, ami eszünkbe jutott, ami pedig jónak tűnt, és csettintettünk, hogy “naezaz!” az jó néhányszor már foglalt volt. Végül beszédes nevet választottunk, mely egyben a csapat filozófiája is. Hisszük, hogy nem a versenyzés, egymás alá rakás, hanem egymás segítése, a csapatok közötti együttműködés az ami előreviheti a magyar szcénát. Ezzel lehet elérni, hogy változatos, érdekes bulik kerekedjenek.

Rengeteg techno rendezvényre „szakosodott” csapat közé ékeltétek be magatokat. Mennyiben más a ti koncepciótok és milyen célok irányába szervezitek a bulijaitokat?

(CANI)
Igyekszünk olyan neveket hozni, azokat a rétegeket megfogni melyek az utóbbi években exponálatlanul maradtak. Minőségi zenére, szórakoztatásra koncentrálunk, amivel akár új kapukat nyithatunk meg a szcénában

Igor Halushkin
Elsősorban arra törekszünk, hogy  élményekkel gazdagítsuk a közönséget, a barátainkat és természetesen magunkat. Hiszen azok a Dj-k, akiket meghívunk, nagy kedvenceink, mindig közösen döntünk, hogy ki legyen a következő. Alapvető célunk, hogy olyan előadókat hozzunk el, akik még nem jártak itthon és lehetőleg live-ozzanak, iletve igyekszünk úgy alakítani, hogy a fő fellépőnk viszonylag sok időt játsszon. Ugyanakkor a legfontosabb, hogy a bulijainkon egy olyan közösséget hozzunk össze, akik jól érzik magukat együtt.

AutoThink
Nem hinném, hogy a “beékelés” jó szó lenne arra, ami történik. Ez magában hordozza az ék mint eszköz célját, azaz hogy szétfeszítsen valamit. Mi pont inkább hiánypótló célzattal csináljuk ezt. Ahogy a többiek is említették, fontos számunkra, hogy még nem hallott, itthon kevésbé ismert előadókat hozzunk el. Sok olyan dj/producer van a nagyvilágban, aki az én megítélésem szerint a művészetével simán veri a “nagyokat”, csak nincs mögöttük akkora marketing (nem is feltétlenül kell ám). Érezni lehet, amikor egy szettben ott van a munka, még akkor is, ha kisujjból rázza ki a dj. Emiatt nagyon remélem, hogy idővel ki tudunk alakítani bennetek egy olyan bizalmat, melynek eredményeként eljöttök számotokra kevésbé ismert vendégelőadóink szereplésére is.

(Zoli)
Szerintem itthon elég jellemző, hogy sok a visszatérő fellépő, sok az olyan művész akik szinte minden évben megfordulnak Magyarországon. Nincs is ezzel baj, természetes, hogy vannak közönségkedvencek, de szeretnénk, ha egy picit nyitottabbá válna a hazai szcéna az újdonságok irányába is, ha az embereknek sűrűbben lenne igényük új djk/producerek megismerésére. Büszkék vagyunk rá, hogy idáig csak olyan előadó vendégeskedett nálunk aki korábban sosem járt országunkban.

543667_514976038552759_410277704_nMit jelent számotokra a techno?

(Bálna)
Az a lüktető energia, ami a techno-ból árad, számomra egyedi és nem is tudnék más jelenséget mondani, ami hasonló hatással van rám, hasonlóan képes áthatni, megmozgatni fejben és testben egyaránt, felszabadítani a mindennapok gondolatai alól.

AutoThink
Én a 2000-es évek eleji progressive house-on nevelkedtem. Hallgattam akkoriban is techno-t, de inkább a hard vonalat puszta idegbaj-levezetési célból. Volt pár évem anélkül, hogy nagyon követtem volna, mi történik a zene világában, és amikor újra bekapcsolódtam, kellemes meglepetésként ért, hogy a techno sokkal “kezelhetőbb”, mint régebben. A tempó is olyan lett, hogy táncolás közben nem kapok szívrohamot pusztán attól, hogy követem az ütemet, illetve a hangok is sokkal kifinomultabbak lettek. Szeretem a sok kis hangot, amiket alig lehet észrevenni, mégis érezni, hogy ott vannak – számomra ezek jelentik a zene esszenciáját, és így tudja a jelenkori techno általam igazán szeretett néhány vonala kiegészíteni a progis szálldogálásra való reflexszerű igényemet.

(Zoli)
Teljesen egyetértek a többiek véleményével, annyit tennék hozzá, hogy nekem a techno leginkább egy “közösségi” élmény. Persze zseniális egyéni élmény tud lenni 1-1 track vagy mix meghallgatása, de számomra még többet jelent mindezt több száz emberrel együtt átélni. Amikor látod, hallod, de leginkább érzed, hogy igen, ez most mindenkinek nagyon jó. Fantasztikus érzés, amikor ekkora energia egy csoport bulizó által szabadul fel, kicsit sem véletlen a törzsi rituálékhoz való hasonlítgatása az elektronikus zenei buliknak.

Ákos
Én is a közösségi oldalát emelném ki a dolognak, a bulizással töltött néhány év alatt kialakult egy elég széles baráti társaságunk, ahol az összekötő kapocs a techno. Ez a közös vonal teremtette meg a lehetőséget ahhoz, hogy a későbbiekben szoros barátságok is kialakuljanak egy kezdeti „bulis” ismeretségből. Szóval a techno nem csak a bulit, zenélést jelenti számunkra, hanem a mindennapi életünknek is szerves része.

Március elején Niereich-et hozzátok a Corvintetőre, aki régóta várt DJ itthon. Mekkora érdeklődés övezi a rendezvényt?

(Igor Halushkin)
Szerencsére a várakozásainknak megfelelően elég nagy az érdeklődés, de természetesen az, hogy végül mégis mekkora, az aznap fog kiderülni. Reméljük, hogy sokak álmát váltottuk valóra azzal, hogy meghívtuk. Az enyémet biztosan. Főleg, ha azt veszem, hogy nem csak hallgatója leszek egy nagy kedvencemnek a közönség soraiban, hanem a pultba is beállok majd, minden eddigi várakozásom felülmúlja.

(Balna)
Messze ez a legnagyobb várakozással övezett bulink idáig. Nagyon várják Niereich-et a rajongók, és reméljük, hogy ez egy óriási buliban manifesztálódik majd március elsején. Ha nem lesz óriási, valószínűleg akkor is jól fogjuk érezni magunkat, mert a zene az jó lesz!

(Zoli)
Niereich napjaink egyik legaktuálisabb techno producere, elképesztően tehetséges, így természetesen sokan várják itthoni debütálását. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy mi lehetünk az a csapat, aki elsőként hoz el Magyarországra egy ekkora tehetséget.

1533779_10201382028180547_1598112820_nA kisteremben a Mozaik-os srácok lépnek fel, akik meglehetősen előremutató tevékenységet folytatnak. Hogy született a kooperáció ötlete?

(Igor Halushkin)
Nem kellett sok ahhoz, hogy felismerjük, milyen kincseket rejteget ez a csoport. Engem teljesen megvettek, mikor tavaly nyáron elmentünk egy bulijukra, melyet egy erdőben tartottak. Olyan tökéletes volt a hang, hogy teljesen elképedtem. Ugyanakkor olyan profi módon zenéltek, hogy le a kalappal. Lenyűgöző a technikai tudásuk. Volt szerencsém ezen a napon kicsit beállni a pultba, és azóta is arra vágyom, hogy mindenhol olyan monitor legyen. 🙂 Azóta néhányukkal már igen jó barátságot is kötöttünk, zenéltünk is közös rendezvényen. Mivel ők is, hozzánk hasonlóan egy kisebb csoport viszonylag kevés lehetőséggel, gondoltuk, hogy meghívjuk őket. Így a kisteremben olyan zene lesz, amiért már önmagában is érdemes eljönni. Tudjuk, Niereich, és ennek a bulinak a koncepciója eléggé “kemény”, így nem árt, ha van egy hely, ahova el lehet menni “pihenni”, illetve szeretnénk, hogy amiatt, mert durva aprítás lesz a nagyteremben, senkinek a barátnője, haverja ne maradjon otthon, hiszen így van választási lehetőségük.

GabeeN szintén súlyos sikereket ért el az utóbbi hónapokban. Terveztek vele a továbbiakban is dolgozni?

(Igor Halushkin)
GabeeN is egyike azoknak a magyar dj-knek, akiket méltatlanul kevésbé ismer a közönség, annak ellenére, hogy iszonyat, mennyi kiadvány jelenik meg tőle – saját zenék és remixek egyarát. Mivel ő is kőkemény technót játszik, gondoltuk, Niereich mellé ő lenne legjobb hazai Dj. Megkérdeztük, szerencsére ráért és kedve is volt jönni. 🙂 Azt, hogy kivel fogunk a későbbiekben dolgozni, leginkább az határozza meg, milyen külföldi előadót hívunk. Igyekszünk olyan line up-okkal előállni, melyek a legidálisabbak. A leginkább összeillő előadókat választani, hogy az adott bulin meglegyen a “flow”. Természetesen, ha úgy alakul, hogy megint úgy érezzük, ő lenne a
legideálisabb választás, újra el fogjuk hívni.


Mit gondoltok, mit hozhat a jövő a „nyolcasok” számára?

(Igor Halushkin)
Én őszintén szólva azt remélem, hogy továbbra is lesz szerencsénk bulikat szervezni, hogy szép lassan mindenkit elhívunk, akik a csapat tagjainak szívéhez közel állnak. Hogy ezeket az embereket közelebbről is megismerhetjük, és hogy a meghívottak is élményekkel gazdagon térnek majd haza. 🙂

(Balna)
Hiú ábrándokat kerget az, aki úgy gondolja, hogy a buliszervezés fenékig tejfel. Volt azért némi rálátásunk a dolgokra korábban is (ezúton is köszönjük a Concorde-osok tanácsait, melyekkel az elején segítettek minket), de azért nem gondoltuk, hogy mennyi strukturált munka, szervezési feladat, kérdés merül fel egy esemény megszervezése körül. Szerencsére sokan vagyunk, ez segít a terheket megfelelően megosztani, de az, hogy egyikünk sem főmunkaidős “8-as”, azért valamilyen szinten behatárolja a pályánkat a bulik rendszerességét illetően. Amennyiben továbbra is lesz ránk igény, illetve a szervezésből fakadó örömök felülkerekednek a bosszúságokon, addig biztosan lesz Coo/8. Szóval többtényezős a dolog, reméljük a legjobbakat.

(Zoli)
Hogy kicsit a konkrétumokról is beszéljek, a következő nagyobb bulink június 7-én lesz szintén a Corvintetőn, ahol ha minden a terveink szerint alakul, az első tengerentúli előadónkat láthatjuk vendégül, de erről a további részleteket egyelőre fedje homály :). Ezen kívül nyárra is szeretnénk egy komolyabb őrületet. Távolabbi tervekről beszélvén: Én bízom benne, hogy a mi kis kooperációnk még sokáig működni fog és produktív lesz, szeretnénk, ha az itthoni szcéna megismerne és befogadna minket.

Ákos
Talán még annyit fűznék hozzá, hogy ha már sikerült egy szélesebb bázist kiépíteni, akkor szeretnénk mindenképp olyan felállásban és helyszíneken bulikat rendezni, amik itthon kevésbé jellemzőek. Van is már néhány ötletünk, remélhetőleg a közönség is vevő lesz rá és sikerül megmozdítanunk őket.

Köszönjük a lehetőséget a Partynewsnak, hogy rajtuk keresztül kicsit jobban megismerhettetek minket.

Szombaton tehát: https://www.facebook.com/events/601405456593199/?fref=ts

Minden info: https://www.facebook.com/cooper8.hu

Ünnepeld velünk a születésnapunkat Scuba, és a hazai kedvencek mellett!