TOMMYBOY: HAZA- ÉS ZENESZERETET MINDÖRÖKKÉ!

Mindig van miről beszélgetnünk Tommyboy-jal, folyton telis-tele van ötletekkel, elképzelésekkel, tervekkel, no meg sztorikkal. Ez nemcsak a sok fellépésben, hanem a hihetetlen mennyiségű megjelentetett zenéjében is nagyon kézzel foghatóan kidomborodik. Tamástól csak tanulni lehet. Ha rossz a kedvünk, elég csak betenni valamelyik jó kis house-mixét vagy saját zenéjét a lejátszóba, és máris Ibizán süttethetjük magunkat, a fehérhomokos tengerparton – persze csak képzeletben, de már az is jót lendít a kedélyen. Mivel mostantól Tommyboy népszerű Housematic műsora a Partynews-on is meghallgató lesz minden héten, jó „ürügyet” találtunk rá, hogy az aktuális lelkesedés-adagunkat magunkhoz vegyük tőle…

Több kiadó, egy sikeres nemzetközi ügynökség, rádióműsor vezetőjeként Magyarország legeredményesebb undeground elektronikus zenészeinek egyike vagy. Persze, neked is el kellett indulni valahonnan, s úgy tűnik, ezt nem felejtetted el. Most ne is kezdjük Ádám-Évától a beszélgetést, csak annyit árulj el, mi volt az a döntő pillanat, ami labdát a lemezjátszóra váltotta nálad anno?

Akkor még sajnos nem volt lemezjátszóm, a labda mellett a mono, kazettás magnó volt az egyetlen hangszerem. Kazettákra gyűjtöttem a pénzt, majd azt vagdosgattam, cserélgettük egymás között. A lemezjátszós időszak először a Csikó Discoban kezdődött, majd évekkel később tudtam csak a saját darabjaimat megvenni.

Egyet nem értettem meg, bár lehet, hogy csak azért, mert én nem voltam hasonló helyzetben: kimentél anno külföldre, sőt – mondhatni – körbecsavarogtad a fél világot. Mégis hazajöttél. Miért? Hogyhogy nem maradtál? Hiszen itthon akkoriban még éppen az utolsókat rúgtuk a szocializmusba, nem volt szinte semmiféle parti kultúra (nem mintha most lenne), be voltak a lehetőségek és az emberek is szűkülve.

Minden nyáron hazajöttem, mert imádtam itthon lenni. Egyszer csak kaptam egy lehetőséget egy régi barátomtól, aki akkor éppen ebben a diszkóban volt a rezidens. Elvállaltam a nyári szezont 100 napos non stop periódusban a Balaton partján. Pár év múlva a siófoki Cadik is csatlakozott hozzám, ott lett belőle is lemezlovas. Évekig együtt toltuk a szezont különböző stílusú zenekkel, természetesen a saját kedvenceinket is beleépítve.

1969232_10152506095588929_2642165986798894979_n

Időről-időre előbukkan a semmiből egy-egy ifjonc, aki mögött – mint később kiderül – te állsz, és teljes mellszélességgel tolod magad előtt. Most például nagyon jó munkaviszonyba, sőt – megkockáztatom – barátságba kerültél Agebeattel. Több közös zenétek is készült, fel is léptetek már együtt. Pár szóban mesélnél róla, hogy ismerted meg a srácot, illetve mit érdemes róla tudni?

Talán azért, mert én is a semmiből kerültem anno az ország egyik legnívósabb klubjába, szükségesnek érzem a fiatal tehetségek támogatását. Agebeat demókat küldözgetett nekem, amiből egyértelműen kiugrott a zenei tehetsége. Számomra nem volt kérdés a folytatás.

Már jó ideje visszajöttek – legnagyobb örömömre – a zenében a klasszikus house hangzások. Neked szerintem szinte csak ujjgyakorlat volt egy olyan muzsikát összehozni, mint a Kamavtu, amit lassan másfél éve ízlelgetünk, de még mindig nem tudtunk róla lemondani. Még Pete Tong is lejátszotta a mérvadónak BBC Radio 1 Essential Selectionjében. Fennáll a“veszélye”, hogy egy igazi örökzöldbe nyúltál bele… Te hogy látod?

Ez egy vicces felvétel, amit poénból készítettünk. Mondanivalója akkor még nem volt, sőt talán nem is terveztük a kiadását. Egyszerűen buliból készült, majd gyorsan beépült a szettjeinkbe. Amikor René Amesz meghallotta nálunk, a stúdióban, azonnal elkérte a sávokat remixelésre. A BBC lejátszást meg szinte el sem hittük, de több héten keresztül is tolta Pet Tong. Ezúton is köszönet neki érte!

Tucatnyi új zene vár megjelenésre a következő néhány hétben a kiadóidnál… Hogy gyűlt fel hirtelen ennyi? (bár eddig is pörögtek a labelek)

A stúdiómunkák egyre gördülékenyebbek, így gyorsabban lehet „termelni” is. Szinte hetente készül 2-3 új felvétel, és – őszintén szólva – a mai világban nem kell szétdolgozni magad, hogy a Beatport listára felkerülj. Inkább a trendi dolgokat kell gyorsan megjelentetni, amíg friss, ropogós. A klasszikus house újra divatos lett, és az pedig tényleg a stúdió szinte minden pontján megtalálható a kisujjunktól a polcokig. A végtelenségig lehet belőle ötletet meríteni.

322536_10150340269923929_1667800898_o

Manapság sajnos már nem elég “csak” tehetségesnek lenni, üzletemberként is helyt kell állni annak, aki érvényesíteni szeretné a művészetét, magyarul el is kell tudni adni magát. Neked ezt a balanszot nagyon ügyesen sikerült megtalálnod. Vagy mindig is érezted? Hogy vagy ezzel?

Igazad van, az utóbbi időben egyre jobban átalakul a zene körüli munkafolyamat. Hegyekben állnak a szuper tehetségek zenéi a digitális oldalakon, mégsem tudnak eljutni vele sehova. Talán a túlkínálat, a modern technika segítségével mindenki tud zenét készíteni egy laptopon.
Ez azt eredményezi, hogy nem bírja a világ ezt a mennyiséget feldolgozni. Mellette az internet lebutította a felhasználókat, nagy reklámmal sok mindent el lehet adni.

Közeledik a Miami WMC. Óhatatlan a kérdés, mivel tavaly kihagytad: idén mi a terv ezzel kapcsolatban?

Idén is kihagyom, most az utolsó pillanatban döntöttem el végleg. (mosoly) Több opció is volt, de összességében nem tartottam értelmét 3- 4 napra kimenni. 10 éven keresztül minden alkalommal ott voltam, és az utolsó években már nem azt kaptam, mint amiről nekem anno WMC szólt. Remélem, a válság egy kicsit helyrerázza ott is a dolgokat, és visszanyeri a régi arcát a WMC is!

Egyéb külföldi kiruccanásod várható-e mostanában? Vagy voltál-e valahol? (én úgy vettem egyébként észre, hogy keményen stúdiózol)

A január-február nekem mindig a stúdiózás időszaka, de mellette hétvégenként természetesen mennek a bulik is. Januárban éppen Miamiban voltam, több hétvégén keresztül is, lesz újra idén is Argentína, a múlt héten meg Ukrajnában toltam. Tavasszal Szerbia és Macedónia következik, de lesz egy holland mini körút is másjusban, illetve júniusban Ibiza. (mosoly) Mindemellett az itthoni bulik legalább annyira fontosak, mint a határon túli fellépések…