Tíz év távlatában: interjú a TrueSounds csapatával

Egy kellemes kis beszélgetésnek, 10 éves áttekintésnek indultunk neki a Truesounds TSapattal csütörtök délután. Dandy-vel, Invoice-szal és Davko-val. Nem szántuk sem megfejtő estnek, sem a mély szakmai magánkonferenciának, nem ez volt a célunk. Beszélgetni hívtuk őket, hiszen mindenki számára nyilvánvaló, a Truesounds a hazai zenei élet meghatározó csapata. Gondoltuk emlékezzünk vissza egy kicsit, és beszélgessünk róluk kötetlenül néhány kérdésben. Ehhez képest egy két és fél órás szakmai és filozófiai beszélgetés kerekedett, ahol szó volt kiadói dolgok, szakmáról, múltról jelenről és még így is egy rakás kérdés van, amiről nem beszéltünk. De mindegy is. Beszélgettünk. Ennyi. És így lett kerek ez az egész. Most ennek a beszélgetésnek közöljük az első részletét.

Gery: Peti, megszámoltam, ez a tizenkettedik közös interjúnk. Nem unod?

Dandy: Nem, remélem, van még tárhelyetek és lesz még 12×12 ilyen, mert az azt jelenti, hogy ti is és mi is jól csináljuk a dolgainkat (nevet).

Dani: Szóljon belőled a próféta! Akkor a közepébe: 10 év távlatából hogyan látjátok a rendezvényszervező közeget?

Invoice aka Gregory S: Amikor 2004-ben elindult a Truesounds, már részt vettem különböző elektronikus zenei rendezvényeken, akár mint résztvevő partyarc. Láttam a közeget, próbáltam magamba szívni a tapasztalatokat, miközben Peti már részese volt mindennek. Példaként hozhatnám fel a Strictly-t, ami akkoriban nagy brandnek számított. Pont a napokban jött oda hozzám egy lány, hogy emlékszem-e még a Strictly táncosokra. De sorolhatnám: Pacha, Home, Debut… Jó volt részese lenni. Ezen márkák közül már talán csak a Debut, ami még mindig virágzik. Mi pont ekkor kezdtük el. Jó, vidékiekként talán kicsit irigykedve tekintettünk a pesti szervezőcsapatokra, én személy szerint például a Deep Impression-re, vagy a Synthetic-re, hogy milyen ügyesen tudták elkezdeni saját maguk és zenei identitásuk építését. Talán ez a fajta hozzáállás az, ami egyre kevésbé tapasztalható a hazai partykultúrában, de ennek nyilván nem most van helye kivesézni. Most pedig itt állunk 2014-ben, és boldogok vagyunk, hogy talán a Truesounds most a legerősebb.

Dandy: Ez nagyon jó megfogalmazás, így, hogy rendezvényszervező közeg. Tetszik. Amíg Gergő beszélt, el is gondolkoztam magamban, hogyan is válaszoljam meg ezt a kérdést. Van is egy kedvenc mondatom, ami tízből kilencszer be is jön: a szitu mindig ugyanaz, csak a szereplők mások. Alapvetően ez egy olyan ország, ahol a szereplők is ugyanazok. Teljesen mindegy, hogy felcsapunk egy 2004-es Free Magazint vagy megnézünk egy mai flyer-t, nagy százalékarányban hasonló fellépő nevekkel találkoznánk. Rém egyszerű ez: ha jól csinálják, fennmaradnak, ha kevésbé, akkor lesznek változások. Ha pedig a múltat nézegetjük, voltak óriási partyk, megvoltak a nagy turnék, a nagy csapatok, a „lemezlovasokat összegyűjtő rendezvények”, a mozgolódás pedig alapvetően a fővárosban volt. Ebből is fakadóan ez az ország abszolút főváros centrikus. Nagyon nehéz ezt ellensúlyozni. Elég, ha megnézzük, hogy más országokban nincs ilyen hakni a városok között, lokál DJ-k vannak. Külön életet élnek a városok, más vonal van svájci vagy éppen különböző olasz városokban is. Sorolhatnám. Visszatérve a kérdésre, szerintem az elmúlt 10 évben mindig 85-90%-osak voltak a bulik. Mindig becsúszik valami hiba. Felületesek vagyunk, és ez magunkra is jellemző sok esetben. Persze ezek mindig utólag jönnek elő, hogy ez nem volt olyan, vagy éppen a közönséget nem sikerült 100%-ban kiszolgálni az este folyamán. Az pedig, hogy ki, és miként marad fent, erősen befolyásolja mindig az aktuális gazdasági helyzet. Ha versenyhelyzet van, az a baj, ha nincs, akkor éppen azon forgunk. Pedig ez teljesen természetes. Említhetném még az egymás nyírását, amely egyébként egyáltalán nem csak a mi szcénánkra jellemző. Mi azonban ezen vitákból, mini harcokból az elmúlt három évben kimaradtunk. Én egyébként azt sem tartom jónak, hogy ha már nincs más út, akkor elhívunk egy gigának megálmodott, vagy éppen valóban annak tekinthető nevet. Ezek ugyanis már néha olyan magaslatok, amellyel teljesen elveszíti a lényegét az egész. Mi ebben mindenképpen mások szeretnénk lenni. Sőt! Szerintem az ilyen sokkal inkább erőfitogtatás, mint zenei szellemiség, vagy akár csak business. Nem fogok azért elhozni egy tőlünk, és hangzásunktól messze álló művészt, hogy megmutassam, milyen fasza gyerek vagyok, hiszen meg tudom csinálni anélkül is. Van hangzásunk, sokan pedig elveszítik ezzel az egyéniségüket. Nekünk piszok jó így. Szeretnénk az embereket szórakoztatni és ez sosem fog megváltozni. Ha úgy tetszik, ez nekünk egy misszió, ahol a közönség az első.

Dani: Nyilván szakértelem és alázat a motorja annak, hogy 10 év után is tudjátok a Truesounds-ot működtetni, de gyakorlatilag mi a veleje annak, hogy ezt a szintet meg tudtátok tartani, és talán még tovább is fokozni?

Dandy: A motorja szerintem minden esetben egy elv és egy elvrendszer, amely hosszú vagy rövid távon, de előbb-utóbb el kezd dolgozni. Nálunk valahogy másként működnek a dolgok, a Truesounds leginkább hazai project, köszönhetően a vidéki fellépéseknek is. A külföldieknek nem sikerült átvenni nálunk az irányítást. Szeretünk néhány külföldit is meghívni természetesen, de mindig csak azok emelhetik egy “TSaládi” rendezvény fényét, akit mi is kedvelünk, szeretünk. Mi ebben hiszünk, emellett tartunk ki

Invoice aka Gregory S: Alkalmazkodni kell a körülményekhez. A jó időszakban erősödtünk, a kevésbe jó korszakban pedig megtartottuk azt a szintet, amit magunktól elvárunk. A közönségünk lojalitása, és zeneszeretetük sok-sok nehezebb időszakon segített át minket, ezt nehéz akár hány interjú alatt is megköszönni. Ez már régóta egy “TSalád” és ez visz előre bennünket.

Gery: Mi történik a Truesoundsal amikor szabadidő van?

Dandy: Olyan nincs (nevet). Szoktam rinyálni, hogy arra van időnk, amire szakítunk. De sajnos jelenleg tényleg azt lehet mondani, hogy nincs szabadidőnk. Amikor pedig mégis, akkor is elkerülhetetlenül előkerül a munka, amikor mondjuk felkiáltunk szórakozás közben egy poszter láttán, hogy de jó betűtípus. Igazság szerint 0-24-be güriztünk, gürizünk.

Invoice aka Gregory S: Sokkal több kellene szabadidőből és normális társadalmi életből is Mi már annak is örülünk, ha kimondhatjuk: piszok jó volt ez a mozi!

Gery: Mióta is vagy szerves része a Truesounds csapatának?

Davko: Lassan második éve, hogy a háttérben tevékenykedem. A taggá „avatásom” azonban csak tavalyi, így igen friss sztori.

1472057_10202100313341939_663502860_n

Gery: Semmiképpen sem Mattan „helyére” érkezett a friss hús igaz?

Dandy, Invoice, Davko
: NEM!

Dandy: Nagyon rég ismerjük a fiatalembert diszkósként, és a magánéletben is. A keleti országrészben, egy faluban fenntartott saját kis underground szentéjével már első alkalommal elvarázsolt bennünket. Az pedig, hogy az a kiváló helység, ahol a bulik voltak, amellett, hogy totális underground atmoszférával bűvölt el minket, még a közönsége is totális fogékonyságot mutatott. Komoly deep-ek, és tudjátok, az az igazi száraz elektronika. Ezen felül gondoljunk csak bele. Nekünk, öregeknek el kell fogadnunk, hogy sok dologgal, történéssel nem mindig vagyunk 100%-ig tisztában.

Invoice aka Gregory S: Egy szeptemberi napon felhívott Peti, hogy Davko-nak részese kell lennie a Truesoundsnak. Átszerveztünk mindent, és most már szerves része a mindennapjainknak.

Dani: Kiadó. Elég kevés az infó, alig beszéltek róla. Mit lehet tudni erről?

Dandy: A mai “music industry”-ban a kiadó egy olyan dolog, ami kell, az nem vitás, az óriási hype azonban nem feltétlenül az. A zene beszéljen helyettünk. Beszélt is, hiszen a kezdő szárnycsapások is már sikeresnek bizonyultak. Az első EP három saját szerzeményt tartalmazott, és a Resident Advisor-on is, meg a Beatport-on is szép sikereket ért el, de ennél fontosabbak a véletlenszerű visszajelzések, és az, hogy sok lemezlovas chart-olta a dalokat. Az meg további öröm, hogy játsszák is ezeket a zenéket. Nincsenek irányok és a disztribútorunkat is olyan céllal választottuk, hogy ne legyen megjelenési kényszere a kiadónak, így épp annyi zenét fogunk kiadni, amennyiről magunk is meg vagyunk győződve, hogy jók. Egy alkotói értelemben “elborult agyú” cseh srác, aki inkább művészalkat, egy tipikusan jó példa erre. Két éve felkértük egy remixre, azóta nem jelentkezett. Eltűnt. Pár nappal ezelőttig, amikor is befutott egy e-mail, hogy kész van a remix. Ez lesz az egyik új megjelenés része, hiszen amit csinált az messze nem remix lett, hanem egy önálló szerzemény, így erre építjük az EP-t. Nincs stílusspecifikáció, nincs megkötés, csak alkotói szabadság és szabad véleményezés. Ami belefér a közös dolgainkba, azt szeretettel, és tisztelettel kezeljük. Akármi is kerül ki a kezünk közül, azt mi biztosan szeretjük.

Invoice aka Gregory S: Jó zenéket akarunk megjelenteni az emberek számára a kiadóval, zenekedvelők és DJ-k felé egyaránt. Ami a saját zenéket illeti, az alkotás is remek összhangban van kettőnk között. Van egy jól kialakult véleményezési mechanizmusa az egész folyamatnak: Peti úgy is nyakig benne van a zenékben, de néha a gépeket sem látja, csak a fülét használja. A technikai dolgokat pedig én viszem, de a zene már közös gyermekként születik meg. Tökéletesen működik a dolog. A zenék sorsa felől pedig nyugodt vagyok, hiszen Peti menedzseli ezeket a produkciókat, így a bizalmam az övé ebben a kérdésben.

Dani: Mi alapján szelektáljátok a megjelenésre érdemes producereket?

Dandy: Nincs stílusspecifikáció, nincs megkötés, csak alkotói szabadság, és szabad véleményezés. Ami belefér a közös dolgainkba, azt szeretettel, és tisztelettel kezeljük. Akármi is kerül ki a kezünk közül, azt mi biztosan szeretjük.

Invoice aka Gregory S: Jó zenéket akarunk megjelenteni az emberek számára. Van egy jól kialakult véleményezési mechanizmusa az egésznek. A technikai dolgokat én viszem, de a zene már közös gyermekként születik meg. Tökéletesen működik a dolog, hiszen Petit leginkább a management része érdekli.

Gery: A 10. szülinapi zsúron minden régi TS tag tiszteletét teszi. Azért ez így egy igazi örömünnep lesz. Mert hát legyen szó gyerekről, autóról, vagy éppen csapatról, tíz év az tíz év.

Dandy: Szinte minden héten izgultunk ezen. Most, a szülinapi estén én játszom a “TSapatkapitány” szerepét, beválogattam régi tagokat, meghívtam Eelke Kleijn-t sokadszor, akárcsak Philipp-et – reméljük a közönség nagy örömére. Főváros, válogatott közönség, eljön a “TSalád”. Már csak azt kell eldöntenem, mit fogok játszani (nevet). Ezen nagyon tudok forogni. Akiket meghívtunk, remélem, felnő a feladathoz egészen a warm up-tól Mattan-ig, aki nem éppen a kedvenc időpontjában fog zenélni, hiszen ő zár. Én pedig majd táncolok. Sokat (nevet).

Invoice aka Gregory S: Mindig a következő bulira készültünk. Ezen a hétvégén tíz éves Truesounds a fővárosban, jövő hétre pedig már a következő vidéki fellépésünk izgalmai kötnek le minket.

1538792_10202517920861866_1613556291_n

Gery: Ikrezzünk egy kicsit. Talán a legnagyobb döntés lehetett felhozni Budapestre az Ikrek Éjszakáját.

Dandy: Az Ikrek értékeiben mindenképpen növekedést szeretnénk elérni, a létszámban nem feltétlen. A rendezvénynek eddig helyet adó klubban sajnos nem tudtuk megfelelően koordinálni az érkező embereket. Gondolok itt akár a korra, akár a rendezvény ingyenes mivoltra, illetve több más tényezőre, aminek hatására az eszmeiség kicsit sérült, amit pedig szeretnénk újrakovácsolni. Bármennyire is szeretjük a rendezvénynek helyet adó klubot, lassan már úgy kezdett kinézni a dolog, hogy az alsó részen ismert arcok, fent pedig egy teljesen más közeg volt. Kettévált a tömeg és hiába a siker sztori, a nagy létszám, ha az eredeti elképzeléseinket nem tudjuk teljes egészében megvalósítani.

Invoice aka Gregory S: Ráadásul, ha csak minimális szinten is, de ez konfrontációhoz is vezetett. Szeretnénk mi irányítani a rendezvényeinket, mi kontrollálni a dolgokat. A közönséget pedig kérjük, hogy bízzanak bennünk, a döntés nem véletlen. A mozi ugyanis a tökéletes helyszín minderre!

Dani: Végszó vagy üzenet?

Dandy: Nem minden arany, ami fénylik (nevet). Talán az, hogy adjatok több bizalmat a lemezlovasoknak, bízzatok az új nevekben, az üzleti kultúrcikkek ugyanis nem mindig jó produkciók. Legyetek nyitottak a zenére, befogadóak, és mosolyogjatok sokat!

Invoice aka Gregory S: Szeretnénk a zenénket úgy tálalni a közönségnek, ahogy mindig is megálmodtuk! Első felvonásként szombaton!

Szabó Gery
Ágoston Dániel