Thomas Schumacher: folyamatos ihletre van szükségem

Hello Thomas , először is köszönjük, hogy időt szakítasz ránk! Te egy népszerű és világszerte elismert művész vagy, aki a sokoldalúságáról is közismert. Hat stúdióalbum, nemzetközi díjak és elismerések, elképesztő sikerű single megjelenések, mint pl. ’Schall’ – Best Video & Best Nationaler Vinyl Sales Hit  – German Dance Awards (2000). Nyilván mindig vannak újabb célok és vágyak, mi a következő? Mesélj kérlek a soron következő terveidről!

Szia Noémi! Jelenleg egy német projekten dolgozom, aminek a nevét még nem árulhatom el. A különleges benne, hogy egy brazil kollégámmal, Victor Ruizzal közösen csinálom. Victort pár éve ismerem, de nagyon egy hullámhosszon vagyunk, majdhogynem olyan nekem, mint a testvérem. Zeneileg is nagyon egy húron pendülünk. Ő Sao Paulo-ban él, és nagyon komoly neve van a brazil techno szcénában.  Ez lesz az első alkalom, hogy egy web-kooperációban veszek részt, ami nagyon izgalmas számomra! Már a finishben vagyunk, és alig várom, hogy tesztelhessem a reakciókat. Ezen kívül sokat foglalkozom a kiadómmal (Elektric Ballroom), és a rádióműsorommal: My Electric Ballroom, mindkettő a vesszőparipám. Az aktuális megjelenésem egy remix, itt van hozzá a link: https://pro.beatport.com/track/full-moon-falcon-thomas-schumacher-remix/6924264

Ha zenét írsz, akkor az tudatos tervezés eredménye, azaz  beülsz a stúdióba,  majd közben jönnek az inspirációk és ötletek? Vagy ez épp fordítva van, jön egy jó ötlet, mondjuk, hogy pl. fogmosás közben 😉 és akkor „spontán felindulásból” azonnal nekiállsz?

Mindkettő előfordul. Ha turnézni vagyok, és a hotelben beugrik egy ötlet, akkor előveszem a hordozható CME kontrolleremet, összekötöm a MacBook Pro-val, és rögtön felveszem Logic-ra. A berlini stúdiómban persze tudatosabban folyik a dolog. De csak akkor kezdek bele, ha valóban ihletem van, valamint mindenképp egy erős ötletnek kell lennie, ami „elviszi” a track-et, és különlegessé teszi. Csak ütemeket felvenni és ráhúzni egy basszust, ez szóba sem jöhet számomra.

A techno világszerte erőteljesen „feljövőben van”, majdhogynem népszerűbb, mint valaha. Te hogy látod?

Annak ellenére, hogy természetesen tudom, milyen hangok és stílusok „divatosak” éppen, én csak teszem a dolgom. Ha hirtelenjében a DJ-k 90% -a deep house-t kezdene játszani, én akkor sem állnék be a sorba. 100%-ban elkötelezett vagyok a techno egy bizonyos ága, azaz a „schumacher techno” felé. Szeretem az energiát, és egyfajta sötét hangulatot összekötni a rám jellemző tipikus dallamokkal és basszussal, amik a „senki földjén” az eufória és a melankólia között váltakoznak. Ez vagyok én.

Fellépéseid során biztosan történnek vicces, vagy meglepő helyzetek, mesélj egyet kérlek!

Évekkel ezelőtt egy nagy bulin játszottam. A színpad előtt volt egy fémkordon, mögötte a közönség. Majd egyszer csak ott termett egy lány, felhúzta a pólóját és rám kacsintott.  Azt gondoltam: Hmm, oké csajszi, kedves gesztus. De amikor még egyszer odanéztem, akkor feltűnt, hogy a pólóját nem ő, hanem a mögötte álló barátja húzta fel. Ez azért kissé különös volt 🙂

photo_thomas-schumacher-06

2014-ben meglehetősen sok figyelmet kapott az EDM vs Underground kérdéskör. Sokan az EDM számlájára írják az underground szcéna minden „nyomorát”. Te hogyan vélekedsz erről?

Nekem nem tűnt fel, hogy az underground szcéna nyomorogna. A legkevésbé sem. Amellett az under- és overground fogalmakat meglehetősen értelmetlennek tartom. Az EDM egészen biztosan nem az én stílusom, de emiatt még nem utálom. Szerintem a különböző szcénák és stílusok remekül elférnek egymás mellett.

Ha jól tudom, akkor a Depeche Mode hatására vásároltad első szintidet egy Korg MS-10 –et, ugye? Milyen eszközökkel bővült azóta a stúdiód, mivel dolgozol?

Minden a MacBook Pro-n keresztül folyik. Logic X-et, valamint különböző plug-in-eket használok, egyik nagy kedvencem pl. az Arturia, mert mindig bejött az analóg synth hangzás. Gyakran használom a Minimoog V-t vagy a Minimonster-t a Gforcesoftware-tól. Ezen kívül sok analóg és digitális kütyüm van még, amiket szintén be szoktam vetni alkalomszerűen, ahogy például a jó öreg Korg MS-10-est is.

Vst vagy vas?

Mindkettő. Ebben a tekintetben nagyon gyakorlatias vagyok. A nap végén úgyis csak egy számít igazán: az ötlet! Hogy mivel vagy hogyan jutsz el odáig, lényegtelen.

Sör vagy tömény? 🙂

Mindkettő, haha!  🙂 De ha zenélek, akkor leginkább egy Club Mathe (mathe: tea alapú szénsavas üdítő) vagy víz jöhet szóba!

Egy idő óta Berlinben élsz, mi vezérelt a döntésben, hogy Brémát (gyönyörű város, többször is jártam ott) felcseréld a sosem nyugvó, színes és multikulturális német fővárossal? Mit szeretsz Berlinben?

Bréma valóban gyönyörű város. Minden alkalommal élvezem, ha egy fellépés vagy családlátogatás kapcsán visszatérek. Ugyanakkor Berlint még jobban szeretem, pont az általad is említett okok miatt. Itt minden folyamatosan mozgásban van, állandó a változás, és mindig újabb lehetőségek adódnak. És ne felejtsük el a Berlint környező vidéket sem. Különösen észak-kelet Berlintől Prenzlau-ig. Ez csodálatosan szép rész. Nyáron gyakorta utazunk a környező tavakhoz lazítani és élvezni a gyönyörű környezetet. Időközben jobban megszerettem, mint az ibizai strandokat.

Apropó, Észak-Németországból nem egy nem kettő, mára világhíressé vált DJ származik. Ez vajon puszta véletlen, esetleg a hűvös északi szél hatása? 🙂

Nos, Brémából a következő világhíres DJ-k származnak: Steve Bug, Stephan Bodzin és Oliver Huntemann. Ez elég jó arány, pláne, hogy Bréma azért nem éppen a techno bölcsője. Hogy miért van ez így, azt én sem tudom megmondani, valószínűleg véletlen.

photo_thomas-schumacher-02

Úgy tudom, szabadidődben szívesen vasalsz kikapcsolódásként. 🙂 Van-e még más „titkos hobbid”, kedvtelésed, amit eddig még nem nagyon osztottál meg a rajongóiddal?

Látom, a vasalás eléggé elterjedt rólam. LOL Ezen kívül szívesen főzök és grillezek. A kislányom nagyon szereti, ha oldalast vagy sertésbordát csinálok. Az állandó utazás által lehetőségem van végigkóstolni a helyi specialitásokat, és ez hatott is rám. Ami az ételeket illeti, teljesen nyitott vagyok, és nagyon kíváncsi. Tulajdonképpen mindent kipróbálok. A zenélés és a főzés nagyon sokban hasonlítanak. Természetesen van egy magyar kedvencem is, mégpedig a kapros hideg uborkaleves. Nyáron igazán remek!

Köszönjük az interjút, és örülünk, hogy hamarosan ismét Budapesten üdvözölhetünk!

Én köszönöm, nagyon várom már Budapestet!

Noémi Juszka (Astronautmusic)

≡ THOMAS SCHUMACHER ≡ METHA ≡ GOODSPEED ≡ RICH ≡ LUCKY23 ≡

12036604_1001673129914986_5484053166158062554_n