Rich: “a piros folyosó hangulata löketett adott egy varázslatos világba való belépésre”

A progressive house újra reneszánszát éli, és a zenék is változtak – vallja Rich, és egyben a most szombati Cinema Hall szezonzáróra mindjárt készített is egy mixet számotokra. A mai kedvencek között Guy J, Khen, Jose Tabarez, Klangkarussel, CID Inc, Kastis Torrau trackek is helyet kaptak a mixben, amit fogadjatok sok szeretettel az interjúval egyetemben.


Kezdhetnénk akár a régi időkkel is, hiszen régóta a zenei élet meghatározó tagja vagy. Mit gondolsz, régen minden jobb volt?

Ezt nem mondanám, csak újdonság volt az elektronikus zene feltörekvése, és ezáltal jobbnak tűnhetett a mai forgatagnál. A mai zenék sokkal jobban kivitelezettek, csak nagy a dömping és keresgetni kell sokat.

Mikor is kezdődött a máig tartó szerelem?

Anno funky és rap lemezekkel próbálkoztam, de ahogy bejött a Mayday, Rave Olimpia, Boat Party láz, az is megfogott. Jártam mindenféle buliban, de nem köteleztem el még magam. Az igazi áttörés 1998 környékén volt, amikor lejutottam egy buliba, ahol a Global Undergroundos korszak tarolt, és egy „Tekara – Breath in you” track indított el ezen a pályán. Külön érdekesség, hogy Kühl Tomi is játszott azon a bulin, és Ő rakta fel ezt a tracket. 🙂

Sosem gondoltál rá, hogy zenekészítésre add a fejed?

De, ez nagy álmom, és remélhetőleg mihamarabb elkezdek mozogni ezen a pályán is.

Zeneileg van egy bizonyos style, amit képviselsz…

Alapvetően a house, de azon belül a deep, tech és progressive hangzások, de sok esetben techno trackeket is preferálok, és közönségtől függően változtatom, amit játszani szeretnék. Szeretem a tört ütemű (Breakbeat, Drum & Bass) hangzásokat, de ezeket általában otthon játszom, vagy kisebb összejöveteleken.

A december 19-i rendezvény warm up-ja minden kritikai eszmét felülírna… Imádtuk! Az egyik legnehezebb, mégis a legtiszteletreméltóbb feladat. Ha az nincs rendben, akkor semmi… Az egyik nagy rajongója és egyben kritikusa vagy a bakelitek világának. Ki szerinted az igazi DJ?

Köszönöm szépen, nagyon jó buli és remek műértő közönség volt, ami az elejétől kezdve megadta a löketet a pultban. 🙂

Mivel én is a bakelit lemezek korszakában nőttem fel, nagyon nagyra tartom a hangzása és a kivitelezése miatt. Véleményem szerint a DJ mixeljen és állítsa úgy az ütemeket, hogy hallása alapján rakja össze a műsorát, és ne pedig egy kontrollerel, alapból ütemre állítva segitse a munkáját. Dolgozzon a pultban szerintem. 🙂 A mai CD lejátszókkal ugyanúgy lehet már hosszan loopolni, mint a kontrollerekkel, csak közben dolgozni kell és figyelni a helyes ütemeket. Az igazi DJ számomra az, aki nemcsak a pultban dolgozik, hanem a közönséggel is folyamatosan tartja a kapcsolatot.

10255869_936886276379123_4904795757595634131_o

A Home-ban, ahogyan mi is, te is részt vettél a legnagyobb rendezvényeken?!

Imádtam! 🙂 Sok bulin jelen voltam, de emellett dolgoztam a bárpultban, és egyik álmomként a DJ pultban is.

Mesélj kérlek pár igazán érdekes sztorit a piros folyosó szelleméről!

Ott minden bulin sok jó story kerekedett és regényt lehetne írni. 🙂 A folyosó hangulata és színvilága löketett adott egy varázslatos világba való belépésre. 🙂

Zenei epicentrum volt Budapest?

Epicentrum volt, de a progressive hangzású szigetszentmiklósi, keceli és balatoni bulik legendásak voltak, amellett, hogy irányt mutattak a teljes hazai klubéletnek.

Most is az?

Ahogy felzárkóztak és irányt mutattak korábban is a vidéki szórakozóhelyek, az a mai napig működik. Van, amiben élen jár Budapest, de ahogy írtam, nincs nagy lemaradás vidéken.

Éreztél bármikor is törést pályafutásodban?

Akadályok mindig voltak és lesznek is, de ezeken át kell jutni és tanulni, fejlődni a továbblépés érdekében.

Min munkálkodsz jelenleg?

A Prime Fm internetes elektronikus rádiónkat fejlesztjük, és nyáron 3 bulival jelentkezünk a Track Terrace-on, amire készülünk gőzerővel.

Vannak komoly motivációk még zenei pályafutásodat tekintve?

Zenélni szeretnék, és akár egy zenekart összehozni, mivel az élő zenével szélesebb körbe el tudok jutni, és kifejezni a hangzásvilágomat. A zongora és a dob ami hívogat, hogy próbáljam ki magam, és bízom benne, hogy fogadom a hívásukat. 🙂

Top 10 Track 2000-től napjainkig?

Sasha – Expander
Luke Chable – Ride
Viton & Stel – Nightmare (Phatjack mix)
Way Out West – Intensify (PMT remix)
Quivver – These are days
Quasar – World beach
Guy J – Candyland
Khen – Never lose your innocence
Victor Ruiz – Interstellar
Oxia – Domino

Legendary Moments: #ottHOME & Cinema Hall Season Closing