Pole Folder: “Az életemet a zenének szánom.”

Pole Folder a belga elektronikus zenei szcéna egyik legszínesebb alakja, akit pályafutása kezdetén nem kisebb név vett a szárnyai alá, mint John Digweed, azóta is sikert sikerre halmoz, a szakma és a közönség egyaránt elismerően nyilatkozik munkásságáról. Július 25-én Budapesten lép fel Marcelo Vasami és Cid Inc kíséretében, ennek kapcsán beszélgettünk vele egyet.


Milyen formátumban jutott el hozzád anno az első elektronikus zene? Gondolok itt bakelitre, cd-re, kazettára. És mi volt az?

Az első elektronikus zene a TV-n keresztül jutott el hozzám. 1984-ben volt, amikor is éppen a Duran Duran ’The Reflex’ videoklipjét néztem. Közvetlenül ezután leginkább kazettáról, na és persze az elengedhetetlen Walkman-ről hallgattam a zenéket a 80-as években, mint pl. Depeche Mode, Nitzer Ebb, The Cure…

Van-e olyan régebbi zene, amivel nem foglalkoztál egy jó ideje, de felötlött benned, hogy leporolnád?

Igen, van egy pár ilyen zeném. Nemrégiben végeztem egy kis takarítást a régi projektjeim között, és találtam pár olyan demo-t, amiket akár be is fejezhetek.

Szerinted a vinyl DJ-zés, a keverőpultos zenélés és a laptop DJ-zés egyenértékű? Színtisztán a zene szempontjából.

Szerintem igen. A végén az egész szetted számít, amit felajánlasz a közönségnek, ill. az energia, amit a fellépésedbe teszel bele, ez az egyik legfontosabb. Ne értsetek félre, egyáltalán nem rajongok az előre felvett szettekért, viszont ugyanúgy tudom élvezni a ’vinyl only’, vagy a controller orientált szetteket… Persze csak addig, ameddig érezni lehet a művész szenvedélyét a fellépés során.

Hogy keveredtél össze John Digweed-del? Minek kellett ahhoz történnie, hogy egy ilyen legenda a pártfogásába vegyen?

John-nal Londonban találkoztam 2000-ben, amikor is bekerültem a Bedrock-hoz a 4 demo-val, amiket pár héttel azelőtt kapott meg. A Bedrock részesének lenni óriási dolog, ami megváltoztatott mindent, bekerültünk a rivaldafénybe, és garantált volt az ismertség világszerte.

pole_folder@1257453128@onique

Gondoltál már arra, hogy te is szárnyad alá vegyél egy feltörekvő zenészt?

Ez már folyamatban van a kiadómmal, a Reworck-kel. Minden egyes tehetség fontos számunkra.

A legnagyobb kritikai oldalak, nevek és kiadók mind egyöntetűen elismerik a zenédet. Milyen különleges technikád van zeneszerzéskor, hogy ki tudod elégíteni a művészi igényeket és a szórakoztatást is egyszerre?

Köszönöm a pozitív visszajelzést. Nem tudom pontosan, hogyan is történik ez az én esetemben. Nem használok technikákat, de azt tudom, hogy az életemet a zenének szánom. Mindent beleadok, amit csak tudok, mind a zenekészítésnél, mind a fellépéseknél. Az, hogy a legjobbat adjam, nagyon fontos számomra, és folyamatosan fejlesztem magam. Valószínűleg ez a hozzáállás látszódik is a munkámon és a képen, ami az emberek fejében van rólam.

Van egy saját kiadód is, a Reworck. Mi késztetett arra, hogy saját lábadra állj a szakmában?

Talán a szabadság, hogy akkor adhassam ki a zenéimet, amikor csak akarom, és az, hogy megmutassak új tehetségeket, ill. azokat a hangokat és zenéket, amiket szeretek játszani vagy éppen hallgatni.

Nem csak szettekkel, de élő előadásokkal is turnézol. Mennyiben más a két műsor és melyiket preferálod jobban?

Mind a kettőt nagyon szeretem, de soha nem felejtem el, hogy bakelitről kezdtem el játszani, és annak a csodálatos hangminőségét sem. Élvezem az új technológiákat, és király dolog DJ szetteket játszani az új Pionner felszerelésről, de Ableton-ról controller-rel játszani sokkal több lehetőséget ad számomra, amivel ki tudom fejezni a kreativitásomat és az ötleteimet. Igazából nem tudok választani a kettő közül, a lényeg az, hogy megtegyek mindent annak érdekében, hogy a legjobb show-t tudjam adni a közönségnek. Most leginkább élőben játszom controller-rel, keyboard, iPad ilyesmi…

Hogy került be a zenéd olyan sorozatokba, mint a CSI, vagy NIP/TUCK?

A Zero Gold albumomon szereplő zenék sikeresen eljutottak azokhoz az emberekhez, akik a zenéket válogatják a TV műsorokhoz. Óriási lehetőség volt számomra látni azt, ahogy a zeném szinkronizál a képekkel.

pole-folder-playing-guitar

5 éves korod óta foglalkozol zenével. Mi volt az első hangszer, amin megtanultál játszani és jelenleg szerinted melyiken vagy a legprofibb?

Először trombitálni tanultam meg. Volt pár remek oktatóm, mint pl. Julien Vannetelbosch és Luc Capouillez, akik mellettem voltak és segítettek, hogy befejezzem az iskolát. Megmutatták, milyen is igazán szeretni a zenét, és hogy mennyire elkötelezettnek kell lenned. Néhány évig klasszikus gitáron is játszottam, aztán magamtól megtanultam zongorázni, mielőtt nekiláttam volna az elektromos gitárnak.

Ha nem DJ vagy épp, milyen zenét hallgatsz, mint magánember?

Bármit, amit csak szeretek, a klasszikustól a rockon át a filmzenékig… Nyitott vagyok minden stílus felé.

Underground vs EDM. A vita sajnos aktuális, te mit gondolsz róla? Te hova tennéd magad a zenei palettán?

Ez egy elég hosszú vita, én pedig hosszú évekig tartózkodtam tőle. Hiszem, hogy törődni egy olyan stílussal, amit nem szeretsz vagy értékelsz, nem fog jobbá tenni téged. Csak keserűvé válsz tőle, és szerintem a negatív érzések semmiben sem segítenek. Nem tudom, hogy én undergroundnak számítok-e vagy sem, mert mindig vannak olyanok, akik akárkiknél undergroundabbnak gondolják magukat… Mi is az ’underground’ tulajdonképpen? Jó kérdés. Szóval, hogy kizárjam ezeket az abszolút nem építő jellegű gondolatokat, így inkább csak a zenére koncentrálok, amit szeretek vagy éppen készítek. Ez progressive, electronica, underground…? Ez egyáltalán nem releváns számomra, még akkor sem, ha néha stílus alapján bekategorizálnak engem. A legfontosabb az, hogy tudjam, az emberek szeretik-e a zeném. Soha nem fogom feladni az elveimet annak érdekében, hogy elérjem a céljaim vagy hogy híres legyek.

Üzensz valamit a magyar rajongóknak?

Nagyon örülök, hogy újra visszatérhetek Magyarországra. Pár évvel ezelőtt nagyon jól éreztem magamat, és a következő két buli, ahol nyáron játszani fogok, nagyon különleges lesz, mivel együtt játszhatok pár baráttal és kollégával. Alig várom már, hogy ott legyek és megosszam a legnagyobb pillanatokat a szenvedélyes közönséggel egy gyönyörű városban.

11707544_10155757269490640_2161011793646352141_n