Paul Van Dyk Interjú

Paul van Dyk a Deadcode Production jóvoltából hamarosan Magyarországra látogat. Most azonban Ibizai fellépéseinek apropójából szólaltattuk meg.

A nyáron visszatértél Ibizára, mint a Cream@Amnesia rezidense. Mivel készültél a bulikra?

Azzal a Best of csomaggal, amiben a nemrég újraremixelt klasszikus darabok vannak benne. Ibiza mindig tele van meglepetésekkel és hatalmas energiát sugároz az emberek felé, ezért nagyon vártam már az új fellépéseket.

A Cream@Amnesia  nagytermében játszottál, ami a sziget leghíresebb tánctere. Mit gondolsz mi tette naggyá? Például a zene/dekor/hangzás kombinációja teszi?

Szerintem a legkülönlegesebb dolog Ibizában, és főképp a Cream Amnesia-ban, hogy nagyon sokféle ember jár oda, teljesen más háttérrel, ennek ellenére, teljesen mindegy mit gondolsz dolgokról, milyen az állampolgárságod, mindenki egyenlő és mindenki mindenkit tisztel és elfogad. Ez egy nagyon egyedi dolog, hogy ennyi féle ember egy helyen ilyen jól tudja érezni magát.

Évekig exkluzív rezidense voltál a Cream@Amnesia-nak. Mit gondolsz miért működött ez a profect  ilyen jól?

Habár én nem szeretek magamra úgy tekinteni, mint egy „exkluzív márkára” a Cream@Amnesia-val való együttműködés mégis nagyon könnyű volt, főként azért, mert profik dolgoznak együtt és ez mindig nagyon jó eredményeket szül. Mindketten egy nemzetközi tömeget szólítunk meg, és ha ezt a kettőt összehozzuk, akkor elég jól tudunk együtt dolgozni.

paul-van-dyk-hd-wallpaper-studio-photo1

Mit gondolsz, Ibiza megváltozott az utóbbi években?

Biztos vagyok benne, hogy igen, bár túl sokat nem tudok mondani az általános változásokról, mivel én mindig csütörtök este érkezem és pénteken már el is hagyom a szigetet, ezért nem nagyon tudok erről beszélni, de az biztos, hogy a csütörtöki bulik még mindig ugyanolyan fantasztikusak, mint amilyenek régen voltak.

Mi volt mostanában a kedvenc számod?

A „Drops of Equator” Filo & Perry-től.

Mi az az „alap” muzsika, amit mindig magaddal viszel, mert tudod, hogy attól bármelyik közönség beindul?

Amikor a „Fallen Angel”-t játszom mindig megőrülnek az emberek, de amikor Ibizára megyek mindig magammal viszem a „Dreaming”– et, ami azt hiszem Ruff Driverz-töl van. Az egy kis spanyolos kitérő, van benne egy spanyol gitáros rész, de azért persze elég dallamos kis szám. Ez mindig bejön.

Az ibizai tömeg elég heterogén. Szoktál változtatni a zenéden?

Mivel ez egy nyaralóhely és az emberek azért jönnek, hogy jól érezzék magukat. Tehát egy igazán nagy bulihoz szerintem érdemes feltenni igazi klasszikus ibizai slágereket is, mint például a „Greece 2000”-et. Mindenki imádja azt a számot és amikor Ibizán azt játszom a közönség teljesen megőrül. Igencsak klasszikus darab, de Ibizán valahogy mindig örület van ha meghallják J. Máshol persze nem biztos, hogy felraknám.

Manapság már nagyon sokféle technika áll rendelkezésre a DJ-k számára. Te melyiket részesíted előnyben? Hiányolod a bakelitet?

Nem hiányolom a bakelitet. Én két számítógépet viszek mindig magammal és azokat használom. Az egyiken az anyagok vannak a másikon meg elég sok szoftver azok lejátszására. Van még egy kis billentyűzetem, azért, hogy tudjak live-ot is játszani, illetve egy rendelésre készült mixerem is.

Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen minden szetted élő és közben szinte bármi megtörténhet?

Pontosan, például épp a kedvenc számodat játszom, de mégsem ugyanolyannak hallod, mint megszokhattad, mert más alappal adom le, hozzáadok vagy éppen elveszek bizonyos ütemeket, azért, hogy jobban beleillő legyen az aktuális szettembe.

Mi a legjobb dolog abban, hogy újra Ibizán játszhatsz a Cream-ben?

Nagyon izgalmas ott a légkör, nagyon jól érzem magam és teljesen feltölt az ott töltött idő. Nagyon élvezem, mert egy igazi ravernek érzem magam, és, ha nem fönt játszanék, akkor biztos lent ugrálnék a tánctéren.

Tavaly stílusosan ünnepelted a Creamfields 10. évfordulóját, megtöltötted a Cream arénát. Milyen volt a buli?

Fantasztikus volt. Azt hiszem ez Angliának a legrégebbi, kifejezetten dance fesztiválja.

Kipróbálod néhány számodat a közönség előtt mielőtt felteszed egy albumra?

Ahogy már mondtam, a szettem kifejezetten interaktív, ezért nem egy egész számot játszok az elejétől a végéig, hanem csak elemeit használom fel, próbaképpen egy kis részt beadok a közönségnek és megnézem, hogy reagálnak rá élőben, megváltoztatom, felépítem újra és aztán visszaviszem a stúdióba, hogy újra feltegyem az albumra.

PAUL VAN DYK

Milyen tanácsot adnál egy éppen most bemutatkozó DJ-nek?

Higgyen az álmaiban és tegye azt, amit ő szeretne.

Egyike vagy azoknak a DJ-nek, akik az elmúlt 15 évben ugyanolyan népszerűek tudtak maradni. Mi a titkod?

Két fontos dolog. Az egyik, hogy az az ember, akihez beszélsz, és akit látsz, az én vagyok valójában és nem próbálom megjátszani magam, a másik, hogy nagyon pontos elképzelésem van a hangzásomról, de nem vagyok olyan DJ, aki mindenáron ragaszkodik ehhez, mert ha a közönségnek nem tetszik, akkor természetesen megpróbálok váltani, ez egy interaktív kapcsolat közöttem és a tömeg között.

Te is szoktál bulizni járni?

Mostanában nem, amikor épp otthon vagyok, és a haverokkal találkozunk inkább egy sörre ülünk be valahova vagy eszünk valamit.

Milyen lenne a legjobb fesztiváli line up-od?

Carl Cox, Sasha és én játszanánk és meghívnánk aShades of Rhythm-t.

Eléggé eltérő téma következik, úgy hallot tuk, hogy nagyon szeretsz lovagolni. Mondanál nekünk erről is pár szót?

Igazából ebben inkább a feleségem van benne, ő nagyszerű lovas és fantasztikus dolgokat tud megcsinálni. Én inkább a zene világában utazom, és rengeteg embert ismerek onnét, tehát elég kevés ismerősöm van más helyekről. Ezért nagyon örülök, hogy egy ilyen más világból is meg tudok ismerni nagyszerű embereket.

Tehát egy kicsit kikapcsolsz a zene világából?

Amit a legjobban szeretek az egészben az a felségem és a lovak, csak nézni őket és ott lenni, csak ’normális’-nak lenni.

Köszönjük szépen az interjút!

Én köszönöm!