Oliver Lieb: “a tökéletes harmónia és a megalkuvás nélküli szelekciók a gyengéim”

A Frankfurtból indult Oliver Lieb közel 30 éves tapasztalattal a háta mögött, több 100 megjelenéssel felvértezve érkezik a Cinema Hall szezonzárására. Interjú!

13002425_885057654950582_6480876685209776468_o

Elsőként szeretnénk megköszönni, hogy elfogadtad meghívásunkat a 05.21.-i rendezvényre.

Én köszönöm, nagyon örülök, hogy meghívtatok.

Igazán megtisztelő egy ilyen kvalitással rendelkező művészt vendégül látnunk kis hazánkban. 1988? Pontosan 8 éves voltam, amikor te már azon gondolkoztál miért is annyira jó a zene, mennyire jó az underground?

Csináltam én populárisabb zenét is, de akkoriban sokkal több ember bele volt vonva a zenekészítésbe, mint pl. más zeneírók, énekesek és producerek. Egyedül zenét készíteni sokkal könnyebb, és lesz, ami lesz. Nem gondolkozom azon, hogy a zeném populáris-e vagy nem.

A zenével foglalkozni pedig igazán akkor kezdtem, amikor basszusgitáros voltam egy bandában, és ez merőben más volt annál, hogy egyedül kell egy pár gép segítségével zenét alkotni.

A víz kiver a popsztár jelzőtől. Oliver Lieb megmarad mindig Oliver Liebnek, nem követi a sémákat, nem követi a divatot és sosem fog így tenni.

Manapság ezeknek a szupersztár DJ-knek mind van ghostproducere vagy producere, akik megírják helyettük a zenéket, amíg ők DJ-znek a világ körül, legyen az populárisabb elektronikus zene vagy techno… Túl sok ember csinálja ezt így. Természetesen én nem fogok ebben az irányban haladni. Rengeteg zenét készítettem már, és sosem gondolok olyanra, hogy „hmm… Milyen zenét kellene írnom, amiből sláger lesz és óriásit kaszálok belőle”.

Régi vágású művészként mennyire követed az új technikákat, és mennyire alkalmazod őket?

Nem mindent követek, hiszen ez inkább a zenéről szól, de időnként lecsekkolom az új eszközöket. Szintén nézegetem az új szintetizátor pluginokat és fx hangokat, aztán pedig eldöntöm, hogy érdekes-e annyira számomra, hogy megvegyem.

A stúdiód technikai felépítésének leírása igazán feltudna dobni mindannyiunkat… Milyen gyakran változtatod meg a technikai repertoárt?

A mastering munkákhoz nincs szükségem új eszközre, elégedett vagyok azzal, amim épp most van. Gyakrabban cserélem a speciális hangtervezéshez szükséges dolgokat, persze csak akkor, ha találok valami különlegeset.

IMG_0169

Frankfurt… A tökéletes indulási pont bizony az öledbe hullott. Nem szeretném felsorolni, kikkel „nőttel” fel, egyszerűen csak irigykedni tudunk. Mit gondolsz, más lett volna, ha nem ilyen bölcsőből indulsz?

Nem vagyok benne biztos. Lehet, hogy másféle zenével foglalkoznék, ha egy másik országban nőttem volna fel, de szerintem ez nem volt annyira fontos tényező.

Akkoriban, amikor elkezdtem foglalkozni az elektronikus zenével, nem tettek magáért a zenéért annyit, mint most. Azonban lehet, hogyha pl. az USA-ból vagy Angliából jöttem volna, akkor sokkal másabb lett volna minden. Németországban leginkább a fogyasztókkal törődtek, mindegy volt, hogy milyen nemzetiségű volt az éppen akkori menő sláger.

Meg tudod mondani, hány megjelenésed volt a közel 30 év alatt? Próbáltuk megszámolni, de nem megy!

Az első megjelenésem 1989-ben volt, de nem számoltam őket. 🙂

LSG, Spicelab, The Ambush, Paragliders, S.O.L, sorolhatánk az alteregóid. Buta kérdés lesz: melyik az igazi Lieb? Igen, mindegyik más és más, de azért egyiket csak 101%-ig magadénak érzed, szemben a 100%-al.

Mindegyiket teljesen a magaménak érzem. Lehetetlen lenne ezt az összes hangot egy név alá helyezni, túl sok van ahhoz, és stílusban is annyira különböznek. Az összeset egybevéve az, ami az én hangom.

A májusi rendezvényen a szuper 2000-es éveket idézzük meg mindenféle műfaji megkötés nélkül. Készülsz már?

Nagyon is készülök. Az új zenék mindig inspirálóak számomra, a közönségnek pedig megpróbálok majd 100%-ban megfelelni. Természetesen mindig szoktam játszani régi trekkeket is, a tökéletes harmónia és a megalkuvás nélküli szelekciók a gyengéim. A közönségem is így ismert meg, és remélem így is kedvel. Szuper lesz!

Ennyi év után mi lehet még motiváló tényező a pályafutásodban? Egyáltalán mi tölti ki mindennapjaid? Az egyik legprofibb mastering céget vezeted, ezt tudjuk, de ezen felül?

Nekem egyszerűen zenét kell írnom. A masterelés és a vinyl készítés egy természetes lépés volt, mivel mindig is a legjobb hangminőségre hajtottam.

Jelenleg egy új L.S.G albumon dolgozom, ami először egy 100 BPM-es trekkel kezdődött, majd másnap azt éreztem, hogy csinálnom kell egyet 125 BPM-en. Ezek mellé még kell két trekk, aztán pedig kész is. Az majd eldől, hogy dupla CD-s verzió lesz, vagy bármi más.

Hányszor jártál eddig Magyarországon?

Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem, ez lesz a második alkalom.

Egy üzenetet muszáj kipréselnem belőled, hiába nem vagy popsztár! <3

Nagyon várom már az estét és hogy játszak nektek! Remélem, jót bulizunk együtt!

Legendary Moments: #ottHOME & Cinema Hall Season Closing