Nils Noa Interjú

Nils Noa

nils-noa-the-jaguar

Nils Noa egészen különleges színfoltja a skandináv party-kultúrának. Pályáját egy dj-verseny indította el, két év múlva már norvég DJ ranglista éléről figyelte az eseményeket. Nils már nagyon fiatalon, 16 évesen megrohamozta az éjszakai életet, zenekart alapított, később már csak a gombok tekergetésével foglalkozott, s olyan nevek oldalán tűnt fel, mint Meat Katie, James Zabiela vagy , Royksopp. Európa legszerényebb tehetsége nem stílusokban gondolkodik, hanem a zene varázsában.

 

 Megnyertél egy dj-versenyt, aztán egy norvég DJ ranglista szavazásán az első helyen végeztél. Álmodtál ilyen sikerről?

 A siker nézőpont kérdése, de én szeretek dj-zni, napról-napra próbálok jobbá és jobbá válni. De hinned kell, s arra koncentrálni, hogy sikerüljön.

 Nemcsak dj vagy, producerkedsz, promóterkedsz. Fontos, hogy fogjuk a fiatal tehetségek kezét?

 Az oszlói partyjainkon folyamatosan keressük az új tehetségeket. Épp múlt hétvégén járt itt egy nagyon kiváló dj, Petrae Foy, Manchesterből. Carl Cox erősen hiszi, hogy ő lesz a következő nagy durranás. Igen, nekem is az új tehetségekről szól a dolog, de olyan, már befutott dj-kről is, akiket elismerek és szívesen hallanék a paryjainkon. És itt nemcsak a dj-kre, de a producerekre is gondolok. Mindig keresem az új hangzásokat.

 Előre összeállított program szerint dolgozol, vagy befolyásol a közönség hangulata?

 Egy kicsit. Általában csak sodródom az árral, de azt azért mindig tudom, mi lesz a következő 5-6 szám, amit lejátszom. Érezned kell a tömeget és a hely vibrálását.

Sokszor felléptél Magyarországon. Mi a véleményed a magyar közönségről? Elég naprakészek?

A magyar közönség igazán fogékony, jól fogadja a dj-t, és remek hangulatot teremt. Fontos szempont a naprakészség is. Az internet korszakában adott, hogy mindenki tudja követni az újdonságokat, akár élőben követheti, hogy mi zajlik más klubokban, szóval már inkább az dönt, hogy ki milyen zenét szeret.

Nils-Noa-Press-6

 Te látsz valamiféle kihívást a Kelet-Európai régióban?

 Nem, ez mindig öröm.

 Azt mondják, lehetetlen bekategorizálni téged. Techno, house, break, funk. Miért? Ebben látod a jövő útját?

 Azért dj-zek hogy olyan zenéket játsszak amikről úgy gondolom hogy működni fognak a táncparketten. Legyen szó house-ról, breakbeat-ről vagy techno-ról, ha van benne olyan ami tetszik, akkor játszani fogom. Ha azzal takarózol, hogy én nem játszhatok breakbeat-et, mert techno dj vagyok, kimaradsz egy csomó igazán jó zenéből.

 A rajongóid a koncertfeelinget emelik ki. Fontos, hogy élő legyen a zene? Egyáltalán mitől élő a „gépzene”?

 Nálam ez az energiáról szól, arról, hogy látom hogy reagál a közönség a zenére. Fura lenne , ha a Metallica gitárosa a sarokban állna, háttal a közönségnek. Ha nem tudsz kommunikálni a hallgatósággal, olyan, mintha küldenél egy mixet a klub tulajdonosának, hogy játssza le cd-n. Szükségem van a kreatív energiákra, amik felszabadulnak, amikor számokat mixelek és átkeverem őket, hogy jobban szóljanak együtt . Egy computer is meg tudja csinálni – technikailag, de kell hozzá az a személy, aki átlelkesíti.

 Az új Zabiela-ként is emlegetnek. Számodra ez hízelgő? Egyáltalán vannak példaképek előtted?

 James az egyik kedvencem, és sokkal jobb, mint én. Szóval ha valaki tényleg ezt mondja, az igazán nagy bók számomra, de hosszú utat kell még megtennem, hogy egyáltalán a közelébe érjek. A kedvenc dj-m átmenet lenne Carl Cox, James Zabiela és Laurent Garnier között. Azt hiszem, ők a példaképeim. Az angol Yousef szintén kiváló lemezlovas, meg kellene hívnotok Magyarországra.

 Miért hagytad el a Bermuda Triangle-t? Mást akartál vagy túl szűk volt neked ez a keret?

 A Bermuda Triangle túl szimplává vált az én ízlésem számára. Nekivágtunk egy lájtos elektronikus bandaként, de a zenekar tagjai a pop felé fordultak, én meg egyre inkább a dj-zésre és a klubzenére akartam fókuszálni, és akkor kiszálltam. Mindig azt kell tenned, amit igazán akarsz.

 16 évesen alapítottad a Bla Vega nevű klubot. Számít, hogy az ember mindig pontosan tudja, mit akar, vagy egyszerűen csak hinni kell az álmokban?

 Nem csak puszta hit. Ez a cselekvés és hit olyan keveréke, amikor hiszel abban, hogy működésbe tudod hozni a dolgokat.

 Milyen projecteket tervezel jövőre?

 Szeretném a művészetemet egy magasabb szintre fejleszteni. Két hónapot szánok arra, hogy befejezzem az új albumomat a mexikói tengerparton. Ez valami többről szól, mint hallgatni a lüktetést egy lemezről vagy klubban. Szeretnék beindítani egy lemezkiadó céget is, a Troll Records-ot. Ezen a héten lett kész a logo meg a többi illusztráció, és szerintem nagyon-nagyon jól néznek ki.

 Köszönjük szépen a beszélgetést és további sok sikert kívánunk munkásságodhoz.

 Én köszönöm a lehetőséget nektek.