Nigel Snorter Interjú

Téged mikor és hogyan szippantott be az elektronikus szcéna? Mik a gyökerek?

 A történet a szokásos. Tizenévesen kezdtem el zenét hallgatni, akkor még leginkább rockot, rapet és popot, később jöttek a rave és ház dolgok. Leginkább a house időszak volt meghatározó. Amerikai houseból, az ősatyáktól hallgattam mixket és zenéket. Ezeket a dolgokat a mai napig nagyon kedvelem. Masters At Work, Dj Sneak és társaik…

Mit mondanál a játékstílusodról? Mik azok a főbb pontok, amiről a rajongók csukott szemmel is felismernének?

 Elég sok stílusban mozgom. Szerintem mindegy mit játszik egy adott dj. A lényeg az, hogyan teszi és stílustól függetlenül a játékstílus alapján, ha fel lehet ismerni ki tekeri a potikat az válik jó lemezlovassá. Egyébként természetesen vannak olyan emberek, akik felismernek ilyen szinten, viszont ezt a kérdést nekik kellene feltenni. J

59886_103526659712263_5413075_n

Mit gondolsz, van sajátosan magyar elektronika?

Szerintem nincs vagy, ha valahol létezik, akkor nagyon mélyen. Ebben az országban ez a kultúra (nagy része) össze lett lopkodva. Kevés olyan dolog van a kultúrában, ami nem így alakult, mivel kevés a saját tényező ezért nehéz is megállapítani létezik-e ilyesmi. Ha létezik, akkor nem tudott kiforrni és meghatározóvá válni, mert az érdekek nem ezt kívánták. A művészet, mint olyan háttérbe szorult mindig is, erre azért elég jó példa a jelenlegi dj helyzet. Emberek szövegelésből nagyobb pénzeket keresnek, mint mondjuk egy világszinten is meghatározó akár több évtizedes munkássággal rendelkező dj, producer.

Mennyire naprakész a magyar közönség?

Ez teljesen változó. Vannak, akik lemezlovasokat megszégyenítően naprakészek. Igazából szerintem a közönség körülbelül 10 százaléka, aki vágja miről is van szó, de lehet, hogy sokat mondok. Szerintem régebben és főleg a kezdeti időszakban sokkal jobban érdekelte az embereket a zene és keresték az újdonságokat. Manapság az emberek lusták és igazából annyi információt kell feldolgozni, hogy erre már nem marad idő és könnyebb a kézhez kapott dolgokat emésztgetni. Itt is van az egész buktatója és a népbutítók nyugodtan manipulálhatják az embereket és szép sorban alakulnak ki a csordák akik mennek az éppen anyagilag meghatározott „trend” után.

Ismerik, elismerik a hazai lemezlovasokat külföldön?

Egyre jobban válnak ismerté honi lemezlovasok, de leginkább producer-lemezlovasok külföldön. Sok barátom útját kísérhetem végig azon a bizonyos ranglétrán, ami erről szól és leginkább pozitív eredményeket, élményeket látok, láttam. Kitartó munkával szerintem igen is elérhető az a bizonyos elismerés, persze jó adag tehetség is szükséges hozzá. J

Bakelit vagy digitalizáció? Mire esküszöl? Hogy látod az elektronikus szcéna jövőjét?

Bakelitre esküszöm még ma is viszont már nem használom. Annyira felgyorsult a piac, hogy sajnos számomra már kiesik. A digitalizációé a jövő ez nem kérdés.

376920_243374295727498_1766197325_n

Az idő előrehaladtával mennyire keverednek vagy válnak szét a különböző stílusok az elektronikába?

Ez a zene mindig is erről szólt és ezért is érdekes. Úgy látom egyre inkább kerülnek elő a régi dolgok és a jövőt is ebben látom. Sok lapos és ötlettelen zene van manapság. Páran már elővették a rég bevált dolgokat és a fejlődő technika által ezeket igen érdekessé lehet tenni.

Szerinted mik a jó buli összetevői?

Jó zene, nyitott és bulizni vágyó közönség, jó hangtechnika. Persze a többi részlet is fontos. Természetesen a helyszín milyensége is számit és a többi adalék tehát a kiszolgálás és sorolhatnám.

Hogy értékeled az elmúlt évedet? Mire vagy a legbüszkébb?

Számomra sikeres volt az elmúlt esztendő. Sok jó buli volt, jó közönséggel és sok olyan dolog ért, ami inspirál a mai napig. Ha mindenképp ki kell emelni egyet, akkor mondjuk a Balaton Sound-ot említeném meg.

Jövőre mit ígérsz a közönségnek? Tervek? Újévi fogadalmak?

Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni. Sok jó bulit és sok jó zenét biztosan ígérhetek.