Monika Kruse: “A szeretet a kulcsa mindennek”

Monika zeneszeretete átfogó és mély, tanult zongorázni, és már fiatalon elkezdte a lemezek gyűjtését. Akkora zenei kollekciót halmozott fel, mely egészen a funk-tól és a hip hop-on át a house zenéig terjed. A Chicago-ból és Detroit-ból érkező forradalmi ritmusok teljesen foglyul ejtették, ami ahhoz vezetett, hogy bulikat kezdjen el rendezni illegális helyeken (második világháborús bunkerek, villamosok, üres, elhagyatott házak). Interjú következik.

[divider]További részletekért olvassátok el Monika Kruse biográfiáját.[/divider]

Reméljük, az megvan, hogy talán Te vagy az a művésznő, akinek lelkes, mindenre felkészült rajongótábora van világszerte, sokan ezer kilométereket tesznek meg azért, hogy hallhassanak. De ez csak bevezető Monika, elsőként egyszerűen kérdezzük: hogy vagy, miként töltötted az elmúlt heteket?

Köszönöm, nagyon jól vagyok! Egy kicsit pihentem, most lett vége a 6 hetes szabadságomnak. Végre visszatértem a stúdióba, és most Pig&Dan-el közösen készítünk valami újat. Túl vagyok egy ayurvédikus kezelésen is – egy speciális detox és tisztító kúra. A sok utazás és jetlag után fontos számomra, hogy tegyek valamit a testemért és a lelkemért. Úgyhogy most már újra frissnek és üdének érzem magam az újévre.

2015-re egy hatalmas iparággá fejlődött az elektronikus zene. Sokan a fesztiválok rovására írják az egész elüzletiesedését. Monika Kruse mégis mindvégig Monika Kruse maradt, ami valóban tiszteletreméltó. Mégis, vannak olyan szituációk, amikor a művész bármilyen szinten is korlátozva van az alkotói szabadságában? Akár, mint producer, akár, mint lemezlovas.

Mi, DJ-k olyan zenéket játszunk, amilyeneket szeretünk, de néhány helyen megvan a lehetőséged, hogy kísérletezz és merészebb légy. A Berghain tökéletes példa erre. Ha egy nagy rave-en játszom, akkor sokkal pattogósabb zenéket pakolok. Egy DJ-nek tudnia kell olvasni a közönség hangulatát.

Monika_Motiv_3_NEU

Mitől válhatott szerinted a Berghain a techno rajongók zarándokhelyévé? Miben más ez a klub, mint bármelyik másik a világon, ahol e-zenét hallgathat az ember?

Véleményem szerint a Berghain-nak különleges közönsége van, és olyan légköre, amilyennel máshol nem találkozhat az ember. Mindemellett totálisan elengedheted magad ebben a klubban. Van, hogy akár 24 órát is eltölt ott ez ember, és észre sem veszi. A zene és az ott játszó DJ-k is különlegesek mindemellett.

Idén lesz 15 éves a Terminal M kiadód. Milyen csodaszerzemények várhatóak, min foglalatoskodsz most?

Készül most Pig&Dan-nel egy megjelenés, amiben egy Alberto Ruiz remix is lesz. Emellett ismét kiadásra kerül majd az egyik régebbi albumom, a ’Passengers’, ami mellé szintén jár egy pár remix is. Paul C-nek és Martini-nek is lesz megjelenése a kiadónál, és csatlakozik hozzájuk Pele és Shawnecy is.

Igazan lelkesítő szavakat olvasunk friss biográfiádban. Szeretet, alapítvány, és sorolhatnánk. Ha nem sértünk meg vele, megkérdezhetjük, hogy ezen motívumok az életedben miből fakadnak? Milyen Monika Kruse szeretettel átitatott napja?

A szeretet a kulcsa mindennek. Szerintem, ha szeretetedet kiterjeszted és ha jól bánsz az emberekkel, akkor az majd egyszer megtérül és visszatér hozzád. Ha az emberek többet törődnének egymással, akkor több boldogság lenne a földön.

Mennyit kellett dolgoznod a karriered építésén 2005-ben, és most tíz év múlva?

Egész más most a helyzet. 25 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem ezt az egészet, nagyon fontos volt, hogy jó DJ szetteket játssz. Akkor még nem volt közösségi média, Facebook vagy hipszter szabályok… az egész tiszta volt. Manapság a techno sokkal inkább egy normál kereskedelmi üzlet. Muszáj foglalkoznod az összes közösségi médiával, Twitter, Instagram. Az emberek ma már nem is igazán évezik a szetteket, mert vagy éppen Facebook-on csetelnek, vagy a szettedet veszik fel. Fura. Az embereket már nem elég csak a zenéddel kielégítened, mellette sok ezer dolgot kell még tenned – a techno pop üzletté vált.

Felvetődik a kérdés, hogy lehet-e igazi, átütő sikereket elérni igazi mentor, egy “giga név” támogatása nélkül?

Lehetséges, de nagyon nehéz. Iszonyatosan jó DJ-nek kell lenned, hogy kitűnj a tömegből anélkül, hogy jó zenéket csinálnál, vagy éppen egy mentor nélkül.

Mekkorát nyom a latba egy Beatport helyezés szerinted? 15 évvel ezelőtt körbe röhögtünk volna egy ilyen kérdést, mára azonban (és ez kijelenthető) akár sztárok születhetnek pár pillanat alatt. Nem is ez a lényeg, szerinted a közönség hibás akármilyen módon ezen folyamatokban? Mármint ha a vázolt folyamatok egyáltalán negatívak számára. EDM, kamu producerek, zenei ízlésficammal rendelkező szervezők, és sorolhatnánk.

Sztárok bármelyik percben születhetnek. De vajon fent is tudnak maradni? Hol lesznek majd akkor, amikor már nem lesz meg a hype? Nagyon sok DJ-t láttam már, akik hirtelen jöttek és mentek. A végén úgyis csak a szettjeid minősége számít a legjobban.

Monika_Motiv_1_NEU

A magyar srácok, a HI!FLY Music kiadványokkal sikerült már megismerkedned? Csíped a trackeket?

Szeretem Yvel & Tristan munkásságait. Pár évvel ezelőtt majdnem sikerült is együtt dolgoznunk a Terminal M-el kapcsolatosan. Nagyon imádom a stílusukat, és mindemellett mind a ketten nagyon jó fejek!

„Hogy izzadj mosollyal az arcodon.” – egy kedves mondat a már említett anyagból. Abban biztos lehetsz, hogy a magyarok ismét megtáncoltatnak majd. Szeretsz velünk lenni, velünk lélegezni, ezt már többször elégedetten konstatáltuk.

Nagyon imádom a magyar embereket! Óriási szívük van, és mindig nagyon jól éreztem magam Magyarországon. Nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhetek!

Viccesek az olvasói kérelmek, muszáj megkérdezni: lesz Karotte b2b Monika Kruse a PRLMNT-ben?

Meglátjuk. 🙂 Általában nem tervezzük el az ilyen dolgokat.

[divider]Hi!Fly & PRLMNT pres. KAROTTE’s Bday w/ MONIKA KRUSE[/divider]

10658515_10153035586097270_5677946218045634124_o

http://www.monikakruse.com/
https://www.facebook.com/monikakruseofficial
https://terminalm.com/
https://twitter.com/MonikaKruse
http://www.nobackspin.de/

http://www.hiflymusic.com/
https://www.facebook.com/HiFlyOfficial