Minőségmániás Lokálpatrióta – Interjú Lighttal

Három éve, hogy csatlakoztál a Strictly!-hez. Hogyan értékeled ezt az időszakot?

Eredményekben gazdag! Jobban beleástam magam az elektronikus zene bugyraiba, zeneírás Cyrusal, sok vidéki fellépés, és teljesen más gondolkodásmód. Ez így elég sejtelmes nem? (mosolyog)

Mi változott azóta az életedben?

A legfontosabb, hogy nem lopom a zenét. (na, ezen jót röhögtünk – a szerk.) Zsazsa ezt nagyon belém nevelte, ha tetszik egy zene, akkor nem úgy csinálom, hogy gyorsan beírom a google-ba és leszedem ingyen, hanem megkeresem valamelyik online lemezboltban és megveszem magamnak. Így megtisztelem a producer munkáját is. A másik, hogy a zene napi szinten benne van az életemben, állandóan valami szerveződik.

Rengeteget ingázol, szinte állandóan úton vagy, amikor beszélünk. Hol laksz most?

A bázis most Szeged, mert itt van a vállalkozásom, de Magyarország nem nagy, így igazából pár óra alatt ott tudsz lenni mindenhol.

328534_162004190557260_1206024280_o

Miért nem bútorozol át a fővárosba?

Mindennap Szegedre lejárni elég meredek lenne, de viccet félretéve, Pesten sincs kolbászból a kerítés. A kapcsolatok meg úgyis megvannak, hogy kicsit délebbre vagyok. Ahogy mondani szoktam: csak egészség legyen meg térerő! (nevet)

Állandóan történik veled valami… Sajnálatos módon volt egy csúnya autóbaleseted is. Mikor és mi történt pontosan?

Ez tavaly nyár elején történt, pont akkor költöztünk Balatonra. Sajnos, elnéztem egy kanyart és egy dupla csavarral álltam meg az árokban. Nem volt túl jó élmény, de hál’istennek ,,csak” a kulcscsontom tört el.

Sikerült már teljesen felépülnöd? Vagy érzed még néha?

Szerencsére már semmi nyoma az esetnek attól eltekintve, hogy a kulcscsontomnál van egy plusz és egy mínuszjel. (nevet)

Anno Dandy-nek is volt egy csúnya karambolja, amikor egy kamion lesöpörte az útról autóstul. Ő akkor komolyan átértékelte az életét, és nagyon megváltozott a gondolkodása. Nálad volt ilyen jellegű hatása ennek?

Persze! Ma már sokkal óvatosabb vagyok az úton. Bár Timi, a párom erre azt mondaná, hogy semmit nem tanultam az esetből, mert még mindig rendszeresen rám kell szólni, hogy kössem be magam. Ugyanis, ha akkor be lettem volna kötve, semmi bajom nem lett volna.

Beszéljünk vidámabb témákról! Nyár. Mit hozott számodra?

Tavaly – ugye – kimaradt a nyár, mert fel kellett épülnöm. Viszont már az idén szinte végig játszottam jobbnál jobb rendezvényeken, és sikerült kialakítani egy szabadtéri rezidenciát, ami végig jól működött. Ez ma már nagy szónak számít. Voltunk Daveslimmel a Feldwarfesten, ami méltán kiérdemli az év buliját, a csapattal  megünnepeltük a születésnapomat, amire több mint 700-an jöttek el, és nyár végén pedig a Strictly! zárhatta Szegeden a SZIN-t.

A hétköznapi embereknek a nyár a vakációzás időszaka, nektek, zenészeknek pedig egyértelműen a munkáé. Nem érezted még soha, hogy legalább egyszer jó lenne egy „normális” nyarat megélni?

De, persze. Erre szoktam azt mondani, hogy mi választottuk ezt a szakmát. Mi akkor is dolgozunk, amikor más pihen. 14 éves korom óta ezt csinálom, az lenne furcsa, ha a nyaraim szabadak lennének. Pihenni meg ott a január… Mondjuk, én akkor se fogok. (mosoly)

Cyrus említette, hogy dolgoztok egy saját albumon egy ideje… Mesélj erről egy kicsit, kérlek!

Az album zenei anyaga készen van, igazából arra vártunk, hogy jó helyen tudjunk vele kijönni, de úgy néz ki, hogy most sikerült, mivel a mi Bécink nemzetközi sikereket ért el szerte a világban, így egyre jobb helyeken keltett  feltűnést zenei világa. Ezt addig húztuk, hogy most bejelentkezett egy orosz és egy angol kiadó is, mi pedig várjuk a fejleményeket. Elkiabálni már semmit nem akarok, mert mindannyian tudjuk, hogy milyen is valójában ez a popszakma. Ígéretekből annyi van, hogy már a padlásra sem fér fel. Egy biztos, már a finisben vagyunk. Jövőre mindenképp megtudják hallgatni a rajongók. Az album zeneileg chill, minimál, techno, és egy kis progressive hangzás is fellelhető benne. Nem a mai trendnek akartunk megfelelni, hanem inkább valami maradandót alkotni. A teszthallgatások azt mutatják, hogy sikerült, és nem csak egyszer hallgatható lett.

Bár a zenei arculatotok eléggé különbözik, sikerült megtalálni a közös hangot… Milyennek kell elképzelni ezt?

Mindkettőnknél a dinamika és a mélyek amik dominálnak. Talán Béci érzelmesebb zenéket játszik, de abszolút nem volt nehéz együtt dolgozni. Tudtuk, hogy mit várhatunk el a másiktól és simán összehangoltuk az egészet.

Neked van saját vállalkozásod is, Cyrusnak „civil” foglalkozása… Hogy tudjátok összehozni a közös munkát ennyi minden mellett?

Pff… Ne is mondd! Ez nagyon nem volt egyszerű, abban az időszakban a stúdiózással együtt heti 7 napot dolgoztam, és semmi időm nem volt pihenni. A végére nagyon elfáradtam, de reméljük megérte!

A Justmusicon mai napig pörög a Strictly műsora… Bejárnak még a régi tagok is? Vagy hogy oszlik meg, mikor ki megy be?

A Justmusicon a kezdetek óta ott a csapat és töretlenül jó a hallgatottságunk. Sok visszajelzést kapunk, főleg vidékről. Kéthetes váltásban vagyunk, az egyik héten Goyes és Chris Drifter, a következőben pedig Daveslim és Light. Nem jellemző, hogy bejönnének a régi tagok, mivel mindenkinek megvan a saját dolga, eléggé elfoglaltak, így csak telefonon szoktunk néha beszélni. A Strictly! szülinapon a rádióban volt egy komolyabb próbálkozás, hogy összerántsuk a régi bandát, de kudarcba fulladt, így azóta nem is próbálkoztunk. Inkább a jelenre koncentrálunk, mint a múlton merengenénk.

229397_100775843346762_5513797_n

Örökké ötletelsz, pörög az agyad, mindig kitalálsz valamit… Aludni szoktál azért?

Néha muszáj pihenni, de erre magamtól nem szoktam rájönni, általában a környezetem szól, hogy most már pihenjek, mert rám fér. A mai helyzetben nem lehet érvényesülni úgy, hogy otthon ülsz és várod a csodát. Én meg pont olyan fajta vagyok, hogy addig nem nyugszom, míg el nem érem azt, amit elterveztem vagy kitaláltam. Mivel hazánk annyira nem az egyszerűségéről híres, így a folyamatosan elém háruló problémákat kell megoldanom, ami logikus és racionális gondolkodást igényel.

Komolyan: a sok elfoglaltság mellett ezek az ötletek párhuzamosan pörögnek a fejedben? Vagy vannak látszólag passzívabb periódusaid, amikor ezeket kitalálod?

Onnantól kezdve, ahogy reggel kinyitom a szemem egyből beindulnak a tekervények, és az egyik dolog hozza a másikat, én meg mindenből próbálom kihozni a maximumot. Nem nagyon tudok passzív periódusba kerülni, mert nincs rá időm. Amikor meg elmegyek pihenni véletlenül sem akarok gondolkozni.

Nyilván az a célod neked is, hogy minőségi zenét adj a közönségnek, s mivel szeretsz zenélni, zenélhess minél többet, s lehetőleg azért enni is legyen mit – kicsit kisarkítottam, de ez manapság nem is olyan egyszerű. Mi a véleményed?

Ha megismerik a neved az emberek, akkor tudják, hogy mire számíthatnak tőled, én mindig is a közönségbarát fajtából származtam. (mosoly) A minőséget is el lehet adni, csak tudni kell tálalni. Tény, hogy a most divatos trendi tech-house zenét könnyebben el lehet adni, akár dj, akár producerkedésről beszélünk. Viszont a Strictly! csapat soha nem arról volt híres, hogy a könnyebb utat járja, így marad a göröngyösebb, rögösebb, de számunkra érdekesebb út.

Egyre többen hangoztatják a hazai szakmában, hogy bizonyos kritériumokhoz kötnék a DJ-knek a működését. Szerinted mit lehetne tenni a további felhígulás ellen?

Régen majdnem, hogy kihalás alapján lehetett valaki dj, ma már ehhez elég egy laptop és a facebookon egy band page. Nem tudom, hogy mi volna a jó megoldás. A vizsgához való kötés nem jött be, úgy érzem. Szerintem bizonyos időt kellene eltölteni a fiataloknak a „vén rókák” mellett ahhoz, hogy tömegeket szórakoztassanak vagy rendezvényeket szervezzenek. Anno egy évig csak a fényeket kezelhettem, és maximum a lassú számokat rakhattam fel, mire odakerültem, hogy tömeg előtt játszhattam. Akkor ez így működött. Tudom, hogy most felgyorsult ez az egész, de mindenki tudja, hogy ez így nem jó, ahogy a jelen helyzetben van.

Köztudottan szívesen játszod a magyar zenészek számait. Ezek szerint benned aligha van szakmai féltékenység, pedig állítólag ez is jellemző manapság. Erről mit gondolsz?

Nem vagyok egy irigykedő típus. Tudom, megy egymás között a „fikázás”, meg az én jobbat tudok, de ezzel nem foglalkozok, csinálom a saját dolgom.

Miért játszol szívesen magyar zenéket? Kíváncsi vagyok, mi alapján szelektálsz…

Igazából nincsen recept, ami alapján szelektálok. Jó zene van és rossz zene, szerencsére viszonylag sok magyar producertől kapok promókat, és ami tetszik, azt játszom.

A közönség tudja, ismeri, netán szereti is ezeknek a kollégáknak a szerzeményeit? Mi a  tapasztalatod?

Szerintem a többségnek fogalmuk sincs, hogy magyar zenéket játszok. Biztos van olyan, aki akkora zene fan, hogy ismeri az összes zenét, ami felszólal az este folyamán, de a nagy részének csak az a lényeg, hogy jól érezzék magukat a buliban, nem pedig az hogy xy-tól hányas trekk szól.

A szervezés terén is eléggé lokálpatrióta módon szelektálsz: külföldieket nem nagyon látni az általad tető alá hozott bulikon… Hogy fogadják ezeket a partikat azok, akik elmennek a rendezvényeidre?

Nem annyira erőltetem a külföldi neveket, erre megvannak a különféle csapatok, promóterek. Én inkább a magyar lemezlovasokat részesítem előnyben. Olyan hazai dj-kel dolgozom együtt, akik tudnak jó bulit csinálni, így nem jött még oda hozzám senki, hogy hiányolta volna a külföldi sztár dj-t. Ezzel is a magyar terméket támogatom. (mosolyog)

Végszónak a decemberi bulikról szeretnék hallani tőled valami „izgatót”!

A december elég húzos hónapnak igérkezik,5-én egy kis klubban voltam Szegeden, 10-én Baján voltunk a csapat tagjaival, 25-én a d1 –ben leszek Zsazsával egy emlékesten, ami azért lesz érdekes, mert a napjaink új zenéit fogjuk ötvözni a régi album zenéivel, és ebből egy nagyon jó kis egyveleg tud képződni. A szilveszter Mindszenten lesz Daveslim társaságában, utána reggel pedig Nagykőrösön játszom Chris Drifterrel és Goyes-szal. Úgyhogy lesz megint mit kipihenni januárban. (nevet)

További infó: https://www.facebook.com/pages/Dj-Light/100775713346775
www.strictlymusic.info