Mendo: “Ugyanolyan áhítattal dolgozom, mint eddig”

Nem létezik olyan jelentősebb label, mely égisze alatt Mendo még nem tette volna le tiszteletét. Beszélgetésünk ezúttal kiadványai körül forog, de nem féltünk rákérdezni a személyét érintő nyitott kérdésekre sem. Nem mellékesen persze még mindig imádjuk kedves és barátságos stílusát. Interjú következik.


Tényleg olyan, mintha sosem pihennél. Pályafutásod során több mint 100 megjelenéssel büszkélkedhetsz a legmenőbb kiadók címkéi alatt. Hogy vagy, és min munkálkodsz éppen az elmúlt hetekben?

Szuper jól vagyok, köszönöm szépen! 🙂 Amikor éppen nem utazom a fellépések miatt, akkor szoktam producerkedni és még mindig imádok órákat eltölteni a stúdiómban. A 2014-es év óriási volt számomra, mert a track-jeim és a remixeim, pl. a Sheeta, Summer Drops, No More, Poema, Trusoul vagy a Magic & Melody mind nagyon jóra sikerültek és remekeltek. Idén jelent meg a Swan, amit közösen remixeltünk jó barátommal, Yvan Genkins-szel saját kiadómon, a Clarisse Records-on, a track eredetije pedig egy fiatal olasz srácnak köszönhető, nevezetesen Simone Liberali-nak. Ugyanazon a napon jelent még meg egy másik remixem, amit Chus & Ceballos – They Say Nothing trackre készítettem a Stereo Productions kiadójukra. Március 30-án pedig DJ Sneak ismét visszatér a Clarisse Records-hoz egy új EP-vel (Seca de Loco), aminek én nagyon örülök!

Persze ez még mind semmi, hiszen a Toolroom nemrég adta ki Jay Lumen remixét – amit a What You Say trackünkre készített – a Miami Underground 2015 válogatásalbumon, a Defected pedig ugyanezt tette a Melody-val, ami a Defected In The House Miami 2015-ön jelent meg. Március végén pedig egy másik, Yvan-nel készített Crawfish zenénk fog megjelenni Hot Since 82 Knee Deep in Sound Miami 2015 sampler-jén.

Április elején készülök egy remix-el Coyu ’Fire Alarm’ trackjére a Suara-n, április közepén pedig szintén egy remix Scumfrog – SendWave –jére szintúgy a Knee Deep in Sound-on. Ezalatt elkészítem az egyik mixemet a Toolroom Live 03 válogatás CD-kre, és 10 eredeti zenét gyűjtök össze nagyobb nevektől (Cocodrills, Paul C & Paolo Martini, Wehbba, Collective Machine…), hogy egy mixet készítsek Deeperfect egy különleges válogatására. Ó, és majdnem elfelejtettem a Magic & Melody track-emet, amire készül egy Second City, Tapesh, Dos Santos & Christian Nielsen remix is a Material Series kiadón.

Hamarosan indul az ibizai szezon. Mekkora szeletet haraptok idén a napsütéses szigetből?

Idén számunkra nagyon hamar eljött az ibizai szezon, mivel pár héttel ezelőtt elkezdtünk egy heti műsort Clarisse DJ-k számára az Ibiza Global Radio-n, ami minden szerdán 23:00 CET hallható David Moreno-nak köszönhetően. Most már elmondhatom nektek is, hogy játszani fogok a Lovin’ Ibiza Festival-on a Space-ben május 2-án, az IMS Ibiza Reverse Beach Party-n május 23-án. Emellett még a Blue Marlin tengerparti klubban is lesz egy rezidenciám az Ibiza Global Radio hajós bulikkal együtt.

Szerinted mi 2014-2015 eddigi legjobb muzsikája? Nem amelyiket sokat játszod, hanem amely valóban szerinted a legjobb zene.

Yvan Genkins – Mouth zenéje, ami a Suara-n jelent meg, bárhol beindítja a tömeget.

DSC_7581

Változott valamit Mendo zenéhez való hozzáállása az elmúlt években?

Nem igazán, még mindig ugyanúgy és ugyanolyan áhítattal dolgozom, mint eddig, és megpróbálom elkerülni a fake embereket. 😉 A zeném azonban fejlődött és követi a trendeket, úgyhogy most inkább technosabb és kevésbé tribal a saját stílusom.

Vannak olyan globális történések a zeneiparban, amelyek szomorúvá tesznek vagy fontos problémának látsz bennük?

Engem különösebben nem bánt a dolog, de eléggé frusztrál az, amikor olyan DJ-k játszanak rossz szetteket, akiknek a legtöbbet fizetnek, vagy akik benne vannak a Top100-ban. Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy mi is történik igazán… És mellettük ott vannak azok az ismeretlen és lenyűgöző DJ-k és producerek, akiket én a Clarissal ki szeretnék emelni.

Az elüzletesiedés meg fogja tudni ölni az igazi zeneszeretet? Normális, jó arcoknál nyilván nem, de mégis, azért vannak igazán intő jelek…

Az a helyzet, hogy én optimista vagyok, ez történt az elmúlt években az EDM-el kapcsolatban, ami elment egy túl agresszív irányba szerintem, de ez szerencsére csak egy pár hónapig tartott, és most már javultak a dolgok, és már könnyen látni olyan nagy EDM Dj-ket, akik ismét elkezdtek house vagy tech house zenéket játszani. Mint pl. Steve Angello, aki lejátszotta a ’Sheeta’-t a BBC Radio1-on, vagy David Guetta – Dangerous track-je, ami elég közel jár a gyökereihez.

Mit tesz Mendo, ha két-három teljesen különböző generáció előtt kell zenélnie?

Ha ez egy igazi underground klubban történik, ahova a zenéért jönnek az emberek, nem csak berúgni vagy csajozni/pasizni, akkor nem lenne probléma. Ilyenkor lehet az ember 20 vagy 50 éves, ugyanúgy táncolnának és ordítanának a kiállásoknál, ami lenyűgöző!

20 év tapasztalattal a hátad mögött mit gondolsz, fogsz oktatni zenével kapcsolatos dolgokat? A jó focista is jó edző lehet…

Ó, az nagy kihívás lenne. 🙂 Nem tudom, de igen, remélem a zeném van olyan példaértékű, hogy azt egyszer majd valaki követhesse. Egyébként egyszer már kaptam felkérést egy masterclass-ra, de visszautasítottam, mert túl félénk vagyok hozzá, ami elég vicces, mert több ezer ember előtt tudok játszani minden probléma nélkül, de nem vagyok képes beszélni pár ember előtt. 😉

Hunzed & Harvey – Sheeta remixed nagyon jó kritikákat kapott. Van története a muzsikának?

Tudok nektek mesélni a Sheeta-ról egy történetet, ami hihetetlen: nem sokkal kevesebb, mint egy év kellett ahhoz, hogy elkészítsem a remixet. 7 különböző remixet készítettem, minden egyes alkalommal a nulláról kezdve, mert az előzőek sosem működtek úgy, ahogy azt mi szerettük volna. Habár a 3. verzió jó volt, mégsem eléggé, majd a 6. verziónál eldöntöttük, hogy szintén nem tartjuk meg, és már feladtam a remix elkészülésének reményét. Aztán pár hét után megcsináltam a 7. verziót, ami óriási siker lett!

Mit kellene tenni, hogy ne legyenek amatőr szervezők, és szaktudás nélküli kamu szakemberek? Közös vállalások, szakszervezet, érdekképviselet?

Ez egy jó, de mégis nehéz kérdés. Nagyon fontos, hogy legyen egy profi promóter, aminek szükségét nagyon érzi az ember, miközben utazik, mert elég nagy problémák tudnak kerekedni pár pillanat alatt, mint pl. non-profit szervezeteknél tűz esetén nem jól funkcionálnak, az emberek bepánikolnak, ilyesmik. Az szintén nem fair egy promótertől, hogy feketén szerzi meg a pénzét a klubok hátsó részében, akiknek óriás pénzeket kell fizetni azért, hogy kövesd az adórendszert.

Van szerinted olyan zene, ami annyira jó, hogy egyszerűen nem tud működni egy bulin?

Persze, hogy van, nagyon sok olyan remek zene van, amiket csak otthon tudsz hallgatni és sohasem fognak működni egy tánctéren. Ezek tipikusan azok a zenék, amiket otthon hallgatok, és nem a stúdióban, vagy éppen akkor, amikor utazom.

Ha bulizni megy Mendo, hol kezdi a keresést?

Egyértelműen Ibiza, imádok több napot eltölteni a szigeten, amikor éppen ott játszom. Ugyanígy vagyok Budapesttel és Bukaresttel is, ahol nagyon sok barátom van, nem mellesleg itt a legjobb a közönség a világon. Az éven, március végén Miami-ban is el fogok tölteni egy hetet a WMC alatt. Négyszer fogok játszani azon a héten, de nekem vakációnak fog tűnni az egész, mivel van ott egy villánk medencével és grillezős terasszal. 🙂

Mendo_Ushuaia_1600x1065

Mi az, amit igazán szeretsz?

Egyértelműen az étel, én egy igazi kajaimádó vagyok, már szinte mindegyik országról vagy állomásról tudom, hogy melyik étterembe érdemes elmenni. Nagyon élvezek ezekre a helyekre járni, és alig várom, hogy mindig visszatérjek.

Újra Budapest felé vezet az utad, tudjuk, kedvelsz ide járni, mindig szuper bulikat csinálsz. A mindig megújuló Mendo mivel készül következő budapesti attrakciójára?

Annyi új vagy folyamatban lévő projectem van, amit alig várom, hogy lejátszhassam a budapesti közönség előtt, és hogy felfedezzem az új Cinema Hall-t, a Kasino-t.

Többször elmondtad, hogy Budapest a kedvenc városod egyike. Hogyan viszonyulsz a szülinaposhoz, és mivel köszöntöd majd fel?

Kriko egy igazi közeli baráttá vált, mindig legendásan üdvözöl, és általában több napot szoktam nála maradni, hogy teljesen ki tudjam élvezni Budapestet, és sosem felejt el egy üveg pálinkát hozni elém a reptérre, hahaha. 🙂 Máshol is szoktunk találkozni az év során, pl. Ibizán vagy Horvátországban, hogy jól érezzük magunkat az ő és az én csapatommal együtt. Sajnos nem mondhatok semmit a születésnapi ajándékáról, mivel meglepetés lesz, majd meglátjátok, ha eljöttök a bulira. 😉

A The Debut egy nagy család. Viszonylagosan külsős szemmel nézve ebből mennyit lehet érzékelni?

Évek óta ismerem már őket, nagyon kedves arcok mind, Kriko partnereit, DJ-it és a követőit egybevéve, nagyon nagy öröm számomra, hogy velük bulizhatok, ez sokkal több annál, minthogy csak úgy eljönnék zenélni, aztán pedig elmennék, mint az bárhol máshol történne. Ismét egy nagyon hosszú estére számítsatok! 🙂

[divider]03/14 The Debut Springparade @ Cinema Hall Budapest w MENDO + BLOND:ISH + SIS[/divider]

11016106_1055070554508115_4996009827422152960_o