MégMindig rovat: Westbam

MégMindig rovatunk új felvonásában Westbam játssza a főszerepet.

Egy szóval kezdenénk: Mayday.

Mayday? Mint Mayday Magyarországon? Az igazat megvallva, nem tudom miért hagyták abba. Amóta nem veszek részt a szervezésben, nem követem annyira az eseményeket.  Viszont sajnálatos, ha már nem tudjátok élvezni a „Mayday” életérzést. 

Mikor látogattad meg utoljára Magyarországot? Milyen emlékeid vannak az itteni bulikról, a közönségről?

Több évvel ezelőtt egy Mayday alkalmával. Emlékeim szerint mindig is jó volt Nálatok játszani. Magyarok – hunok, nem igaz? Tele lehettek energiával : )

1173672_10151600609113339_277819654_nNagyjából már mindenfele megfordultál a világban. Tudod a pontos számot, hány fellépésed volt ezidáig? 

Fú, arra én is kiváncsi lennék! 1983 óta folyamatosan pörög a számláló. 1987 óta kezdtem el távolabbi helyeken is zenélni, mint például Anglia, Belgium vagy Ausztria. Vagy éppen Szovjetúnió, mikor még létezett. Az első nagy turnémat Amerikában 1990-ben csináltam, és ha tippelnem kellene, azt mondanám, legalább 40 országban zenéltem már. Megszámlálhatatlan városban, ezernyi eseményen, meg nem tudnám mondani utólag…

Melyik volt a kedvenced, és miért?

Nehéz lenne ezt megmondani. Wire, Tokio, Orbit, Leeds, Love Parade, Berlin, Mayday…. Lengyelország, Brazília, Argentína, Andalúzia, Bulgária. Volt amikor a legnagyobb városokban játszottam, de olyan is előfordult, hogy a semmi közepén. Néha nagyobb buliban, néha egészen kicsiben. Mindegyik másért volt különleges.

Mit gondolsz a technika mostani fejlődéséről, illetve az elektronikus zene aktuális trendjeiről?

Véleményem szerint manapság a dj-k előtt megnyílt egy olyan út, mely lehetőséget nyújt arra, hogy teljesen egyedi , rájuk jellemző technikával dolgozzanak. Plusz: élhetsz akárhol, akár Szibériában is, mégis ugyanolyan esélyekkel érhetsz el zenéket, mint bárki más. És ez egy zseniális dolog!

Utolsó albumod (Göttelstrasse) ebben az évben jött ki. Hogyan választottad ezt a nevet, és hogyan írnád körül legutolsó, nagyobb munkádat?

Az album az éjszakai életet tükrözi, viszont egy teljesen más nézőpontból vizsgálva azt. Számomra óriási megtiszteltetés volt, mondjuk úgy, egyedülálló alkalom életem során, hogy olyan ikonokkal dolgozhattam együtt, mint Kanye West, vagy Brian Molko (Placebo), vagy éppen Bernhard Sumner (New Order). És természetesen a végletekig tisztelt Iggy Pop. Talán a cím is innen jött… “Istenek utcája” a jelentése.

 Szerinted van olyan dolog, ami jelen pillanatban hiányzik az elektronikus zenei szcénából?

Erre azért nem tudok válaszolni, mert úgy érzem szinte egy százalékát sem ismerem. Senki sem ismeri teljesen, mivel teljesen kitolódtak határai … és pontosan erről álmodtam, mikor még tinédzser voltam, hiszen 1983-ban mikor kezdtem a karrieremet, még nem létezett nagyon olyan, hogy  a “dj-k és az elektronikus zene világa”.

Rengeteg év tapasztalat áll a hátad mögött. Mi az , ami még motiválhat egyáltalán téged a karrieredben?  

Próbálom magamat “szórakoztatni”. Egyre nehezebben megy, miután ezer meg ezer dolgot láttál és hallottál.  Fiatalon még sokkal kevesebb dolog elég volt a zenében, hogy boldoggá tegyen, de 30 év után mindez már nem kielégítő. Szóval manapság olyan dolgokat keresek, amik különleges valamiért számomra. És remélem csak, hogy vannak még emberek akik osztják ezen érzelmeimet : )

Nagyon köszönjük, hogy rendelkezésre álltál.

Nekem volt megtiszteltetés. Köszönöm!