MégMindig rovat: Hruscsov

Szia Tomi. Először is köszönöm, hogy elvállaltad az interjút, kezdjük is rögtön a legelején. Régóta vagy már a szakmában, de hogy is kezdődött? Mióta foglalkozol zenével? Hogy lett belőled DJ?

Egészen kiskorom óta foglalkozom a zenével…6 évesen zenei általános iskolába kerültem ahol először furulyán, majd klarinéton kezdtem el játszani. Innen egyenes úton a zeneművészeti szakközépiskolába mentem továbbtanulni majd elvégzése után még egy év szakmai év majd egy katonazenekarban vállaltam munkát és zenei általános iskolában tanítottam zenét…mikor besokaltam a katonai kötelezettségektől otthagytam és egy rockzenekarban kezdtem énekelni….ezek után a 90-es évek második felében húzott be magába az elektronikus zene világa….Először a nagyobb bulik afterpartijait kezdtem el szervezni majd magam is a dj pult mögé álltam és elkezdtem a zenei munkásságomat….

Hogy kerültél a GOA\psy szcénába? Mi volt az oka, hogy ezt a műfajt választottad?

Teljesen véletlenül kerültem le egy goa buliba talán 99-ben…Megfogott az a különbség ami ezt a szcénát jelemezte…a befogadottság,a zene sokszínüsége,az emberek különbözősége….a spirituális hozzáállása….

hr2

Mára a psytrance elég szerteágazó műfajjá vált, hozzád melyik stílus áll a legközelebb?

Nagyon nehéz ezt kategórikusan kettéválasztani. Vannak kifejezetten psy zenék,progressive,és dark stílusok is ezen műfajon belül de hangulattól függően mindegyik stílus felé nyitott vagyok és mindegyikben megvannak a saját kedvenceim…

Van-e kedvenc dj-d vagy producered?

🙂 mivel évről-évre újabbnál újabb előadók,producerek jelennek meg így nehéz lenne erre a kérdésre válaszolni…Inkább azt mondanám,hogy vannak legendás előadók akiket már 15 éve is szerettem és akik a mai napig is a szakmában vannak…Hatalmas tiszteletet érzek irántuk…Ilyen Astrix,Yahel,Infected Mushroom.

Van-e aktuális, vagy akár „örök” kedvenc track-ed?

Nagyon sok számot hallottam ezalatt a 15 év alatt így önmagában nincs kifejezetten kedvenc track-em…

Milyen más zenéket szeretsz? Miket hallgatsz „civilben”?

Ohhhh….nagyon színes a paletta….Igazából a goán kívül nem nagyon hallgatok más elektronikus zenét….minnél idősebb vagyok(és amióta a kisfiam is van)annál tágabb a zenei érdeklődésem….Az operától kezdve a gyermekdalokig(Halász Judit,Alma együttes),A Tankcsapdától kezdve a Heaven Street-ig,Mozart,Kispál és a Borz-Neoton Familia,és órákig sorolhatnám…Nagyon hangulat ember vagyok és nagyon ettől függ a jelenlegi aktuális kedvenc 🙂

Mióta szervezel bulikat? Hol és hogyan kezdődött?

2000-től szervezek bulikat.Egy trafó afterrel kezdődött az egész…Annak idején amikor még nem volt az internetnek ekkora varázsa a partyélet is más volt…Ha véget ért a buli akkor mindenki ment a saját útján és legközelebb kommunikálni a következő hétvégén tudtak egymással az emberek…Ezért kezdtem el az aftereket szervezni…Hogy legyünk együtt.Tudjunk egymással élni ne csak az esti partyn,hanem reggel is…Ezek a bulik akkora sikerek voltak(200-300 emberrel),hogy szinte rituálévá váltak…Nagyon sokan nem mentek le este bulizni hanem ezekre a bulikra jártak le vasárnap reggelente…Úgy is mondhatnám talán én voltam az első a szervezők között akik a rendszeres vasárnap reggeli after bulikat elkezdte szervezni….

Ki volt az első külföldi fellépő, akit meghívtál? Milyen volt a fogadtatás?

Az első? Ez is egy nagyon nehéz kérdés…Az after partyk után több közös szervezésem volt különböző csapatokkal,emberekkel….Az első külföldi fellépő meghívása 2001-ben Rókahegyen a Future Prophecy volt a Red Ford Team csapattal…Óriási buli volt 🙂

Van-e olyan másik szervező csapat, akikkel különösen szeretsz együtt dolgozni? Létezik valamilyen szintű rivalizálás a különböző csapatok között?

Természetesen vannak rivalizálások mint minden más helyeken is…De nagyon szeretek együtt dolgozni másokkal…A 15 év alatt nagyon-nagyon sok csapattal dolgoztam együtt:Halásztelek,Psybaba records,Psyplanet team,Goa.hu,Wavefusion…..és ezek csak a csapatok…nagyon sok csapaton kivüli emberrel is….érdekes módon én valahogy a régi társaságokkal-emberekkel szeretek együtt dolgozni mert bennük még megvan az a régi feeling amit együtt éltünk át oly sok éve…sokkal megfontoltabbak és még is lazábbak mint az új szeleburdi társaságok….

hr6

Mióta létezik az Y-Production? Mesélj róla kicsit.

Idén leszünk 5 évesek…Mint mondtam nagyon sok csapatban voltam benne de ez az első önálló saját magam által összerakott csapat…Jó barátaim és zenésztársaim a tagok…Ez a csapat nem csak egy a sok közül…Mondhatom úgy,hogy egy nagy család…Egymást segítjük és egymásért vagyunk….Nem csak a munkában találkozunk de vannak folyamatos találkozók(pl piknikek is)…a 10 év szervezési tapasztalatomat ebbe a csapatba fektettem be…Sokkal érettebben és dinamikusabban szervezzük a bulikat mint régen…Nagyon nagy segítség,hogy nem mindent egyedül kell csinálnom hanem mellettem olyan emberek vannak akik mind szakmailag mind emberileg megbízhatóak és kivállóan végzik munkájukat azon kívül,hogy ez az élet nem csak a munkánk hanem a szerelmünkk is….Mondhatjuk azt,hogy ezalatt az 5 év alatt a Y-Production jelentős szerepet vállalt a szervezők között és méltán lett ismert…Rendszeresen szervezünk jobbnál-jobb bulikat és a közönség szeretete hatalmas erőt ad ahhoz,hogy folyamatosan tudjuk emelni a színvonalat és újabbnál újabb terveket valósítsunk meg..

Ha jól tudom a Tranceport is újra elkezdett szervezni, tagja vagy még a csapatnak?

🙂 A Tranceport-ot Dobránszky Zoli alakította olyan 2005-ben….A kezdetek óta benne voltam mint első számú dj és társszervező…2009-ben amikor megalapítottam a saját csapatomat a Tranceport pihenni indult…tavaly kerestem meg Zolit,hogy mit szólna egy emlék bulihoz Yahel-el…:) Óriási siker lett és így úgy gondolta folytatja tovább…Viszont nekem itt a saját csapat és az emberek,a tagok akik számítanak rám….Így ha Zolinak bármilyen segítségre szüksége van engem megtalál és szívesen működök vele együtt de mint mondtam Y-Production az én családom….

Jó néhány legendás buli és helyszín fűződik a nevedhez (pl. Halásztelek, Garancsi-tó, Dabas), melyik volt a kedvenc helyszíned? Zárt tér vagy open air?

Igen-igen….de ezeken kívül mondhatnánk Alsónémedi repteret,a Visegrádi Katlant,Bugyi Szavanna horgásztót,Tárnoki Katlant,vagy éppen a zárttéri helyszínek esetében akár a Máv Sporttelepet….Kedvenc helyszín oly sokmindentől függ…nem is igazán tudok erre válaszolni…Talán szabadtéri helyszín Alsónémedi volt ami nagy kedvencem volt…zárttéren meg egyértelműen a sporttelep ami egy életemlék hely számomra….

Rengeteg külföldi művészt hoztatok már el hozzánk, felsorolnál párat? Melyik party volt számodra a legkedvesebb, honnan vannak a legjobb emlékeid?

pár nevet akkor a “nagyok”közül:
X-Dream,Cosmosis,Bizzare Contact,GMS,Rinkadink,Space Buddha,Astrix,Yahel,Xerox&Illumination,Talamasca,Day-Din,Electric Universe,Vibrasphere,Audiomatic,Silicon Sound,Ritmo,Aerospace,Symphonix,Electro Sun,Protonica,Sub6,Oforia,Future Prophecy,Freq,Phanatic,Fabio&Moon,Avalon,Krama,Wizzy Noise,Mekkanikka,Tegma,Neelix,Ticon,U-Recken,Infinity,Sirion,Avalon,Hatikwa,Penta,Liquid Soul,stb…stb….a régi bulik mindegyike legendás volt mielött nem voltak ezek a szigrú törvények…akkor voltak legendás helyszínek…mára azonban mind a fellépőknek,mind a szervezőknek,mind a bulizóknak nagyon meg van kötve a keze sajnos….

Volt-e kifejezetten negatív tapasztalatod, mint szervező, vagy akár mint dj? Ha igen mi volt az?

Természetesen ezalatt a 15 év alatt volt nagyon sok negatív tapasztalat…de ezek ezzel járnak…még is amit kiemelnék az a változás ami elérte az underground szcénát a West Balkános ügy óta(ehhez az esethez semmi közünk még is az egész undergroud világot érintette)…Olyan törvényeket vezettek be ami szinte megölte ezt a kutúrát…Nem lehet már olyan legendás helyszíneken bulikat szervezni mint a Csepel művek,papírgyár,ruhagyár,vagy éppen a Budavári Labirintus…az eset után a szervezőknek egy hatalmas mentális filozófiai változáson kellett átesniük…sokan tették fel a kérdést,hogy akkor most hogyan tovább….de úgy érzem kihoztuk így is a maximumot abból amit lehet……..

Az utóbbi időben eléggé rájárt a rúd a goára, ami leginkább a szabadtéri bulik ellehetetlenítésében nyilvánult meg. Hogy érintett ez Téged, mint szervezőt? Szerinted meddig fog ez tartani?

Erre a kérdésre az előző mondataimban adtam meg a választ….nem a goára jár rá a rúd!Az összes olyan underground zenei kultúrára ami nem a main…ami nem a hivatalosan elfogadott szórakozóhelyeknek ad otthont….A goa a szabadságról,a szeretetről az elemk találkozásáról szól így gondolhatod milyen nehéz ezt megszervezni amikor megvan kötve a kezed…

Mostanában nagyon felkapott a „régen minden jobb volt” téma. Szerinted mikor volt jobb goa partykat szervezni, és miért?

Régen….Igazából ugyanazokat a köröket futjuk most e pár kérdés alatt….:) Azt hiszem megadtam a választ…Régen szabadabb volt az amit szabadságnak hívunk….sokan nem is tudják mennyi munka van abban,hogy egy olyan bulit hozzunk létre ahol mindenki szabadon jól érezheti magát……

Az évek alatt tapasztaltál-e valamilyen jelentős változást a közönség soraiban? A régi arcok mellett, milyen az új generáció? Mostanában mintha kicsit hígult volna a „goás” közeg, vagy csak én látom így?

Nem nem….Sokan mondják ezt(főleg a régi arcok közül)de ez nem így van….Nagyon szeretem az embereket és néha jobban az újakat(mert ők nem “kárognak”,hogy bezzeg az én időmben)A mai társadalom sokkal jobban tud figyelni önmagára mint a régiek….Akkor mindenki mindenbe belevágott és probálkozott az új dolgokkal…néha odáig fajultak a dolgok,hogy tudattalanul rúgott be vagy tette padlóra magát…A mostani világban ez elenyésző….vigyáznak önmagukra….Igen az is igaz,hogy a régi világban viszont nagyon figyeltek egymásra az emberek…ásványvizeket adogattak egymásnak…stb…de mára szerintem ez azért szünt meg mert nincs szükség rá…mint modtam az emberek lassan felnőnek(a generáció)és tudnak vigyázzni magukra….nekünk mint szervezőknek dj-knek az a feladatunk,hogy a szürke hétköznapokból elvarázsoljuk az embereket és vigyük el kicsit őket egy más világba…Viszont nagyon fontos az,hogy ne hagyjuk benne!Az élet megy tovább és ha vágysz ismét a kis szigetre visszatérni mi várunk rá a következő bulin is…Lehet a szelleme más és megváltozhat de ne hagyja el önmagát!

A következő bulitok igazán nagy durranásnak ígérkezik, hiszen Astrix 6 év után ismét hazánkba látogat. Mit gondolsz érdemes még a „régi nagy” neveket hozni, vagy inkább az új generációs tehetségek mozgatnak meg több embert?

Természetesen olyan régi nagy neveket érdemes hozni akik változnak a korral és tudnak évről évre újat nyújtani….Astrix is ilyen….Meghatározó zenész és egyéniség mind a mai napig….Neki köszönhetjük az isratrance zene megalakulását….Ő alkotta meg azokat az effeketeket és bass-eket amiket utána az összes isra előadó megvásárolt tőle és így egy egyéni hangzást hozott a műfajban…Nem véletlen azonban,hogy szerte a világon Astrix a legnagyobb név ebben a szcénában és az ő előadását várják az egész földön a leginkább!Hatalmas ünnep lesz ez hazánknak,hogy 6 év után ismét nálunk jár.

Idén lehetőséget kaptál arra, hogy fellépj Ozorán, a main stagen is. Milyen érzés volt ezt megtudni, és szerinted minek köszönhető, hogy épp most került rá sor? Készülsz-e valami különlegességgel?

Nagyon régóta várok erre a lehetőségre…2004-ben játszottam ott a chillben….Sok minden változtoo Ozorán..Köztük a szervezőség is…Talán most jött el egy olyan gárda aki nyitottabb az új felé (ez látszik a line up-ban is) és a bevállt klasszikus előadók helyett egy új generációt hív el….Tisztelet természetesen a régi szervezőknek is mert ők alkották meg a nagy Ozorát..de ugyanakkor hatalmas respect sz újaknak,hogy mertek belevágni ebbe a hatalmas változásba…Sokan biztos vagyok benne,hogy folytatták volna a régi koncepciót,ők azonban mentek a fejük után és még is sikeres fesztivált alkotnak…Milyen volt megtudni?:) Talán annyit erről,hogy 3 éve egy nyári napon a csillagokat nézve úgy elmélkedtem magamban…”Oly sok mindent elértem már az életemben a dj-skedéssel….Már csak 2 álmom van és mindent elértem…Az egyik,hogy Infected Mushroom elött játszhassak a másik Ozora nagyszínpad”Nos azóta megadatott,hogy 2x is játszhattam a Parkban Infected Mushroom elött és most meg Ozora…Szerinted? 🙂 Nagyon fontos dolog:Én nagyon szeretem a magyar közönséget…Sokkal jobban szeretek itthon játszani mint külföldön…én itthon érzem magam és az itthoni emberek az életem…Nekem Ozora többet jelent mint pl Braziliában játszani….Hálás vagyok a sorsnak és Istennek,hogy azt csinálom amit szeretek,és próbálom meghálálni az embereknek a közönségnek,hogy vannak és a szcéna létezik….Mert ne feledjük miattuk tartunk ott ahol ma is…és miattuk nem került fiókba ez a stílus….Peace 🙂