MégMindig rovat: a Stayfly promótere, Baksa Csaba

Nehéz lenne olyan hazai partiarcot találni, aki ne hallott volna a StayFly rendezvényeiről, vagy magáról a császári címre pályázó Baksa Csabáról. Az egomán rendezvényszervező emberi tulajdonságaira viszont a fene se kíváncsi, annál inkább a zenei hovatartozásra, esetleges produceri munkákra, a jövőre, és persze a közeledő naplementére (Sun Goes Down).

Csaba szervez, rendez, ír, és persze az agyunkra megy. Ettől függetlenül a rendezvények előremutatóak, nem feltétlen unalomig ismételgetett előadókkal. Bátraké a szerencse, hiszen sokan nem vágnának bele a book-olt előadók még 10%-ba se. Ő igen. Ne feledjük, az elmúlt években olyan előadók hazai bemutatását köszönhetjük neki, mint az Art Department, Tale Of Us, Soul Clap, Wolf & Lamb, Damian Lazarus, Fritz Kalkbrenner… folytatva szinte a végtelenségig.

“MégMindig” rovatunk következő állomása tehát a StayFly hadvezérének rezidenciája …lássuk …

Könyörtelen book-oló vagy, ez nem is lehet kérdés. Honnan indult ez a keménykalapos hozzáállás?

Ha valamit csinálok, azt szeretem a maximumon tolni, különösen igaz ez mondjuk a StayFly-ra. Szerintem törvényszerű az, hogy ha egy rendezvény, vagy egy sorozat promótere vagy, akkor nemcsak a zenéért kell odáig lenned, hanem emellett jó üzletembernek is kell lenned. Én mindkét oldalát imádom, emellett pedig mindig nyitott füllel járok a világban, hogy tudjam, kik azok az előadók, akikre érdemes, vagy érdemes lesz odafigyelni, nem utolsósorban pedig, hogy itthon is legyen rá közönség. Az itthoni promóterek nagy része eléggé madáretető ilyen téren, szeretnek a tutira menni. Nyilván csak ésszel, de én szeretek kockáztatni. Amikor megtalálom a rést a pajzson akkor nincs, aki megállít. (nevet)

10457956_10203568459747736_6964204768135913652_nKonkrétan a “mindenki bekaphatja, ez üzlet” hazai képviselője vagy. Nem bassza a csőröd, hogy néha többet foglalkoznak magával a személlyel, mint az őt körülvevő rendezvényekkel?

Azért ennyire ne túlozzunk, elvégre nem lökdösöm a konkurenciát a Dunába és ehhez hasonlók. (nevet) Sőt, megesik, hogy épp a konkurenciával sikerül megegyeznem egy-egy rendezvény kapcsán. Tény, hogy évek óta egyedül dolgozom szinte az összes projekten, és mindig igyekszem is független maradni amennyire csak lehet. Elég önfejű és makacs vagyok ezen a téren, szeretek mindent kontroll alatt tartani. Az emberek szeretnek pletykálni, az meg, hogy ki mit mondd, az engem már általában nem érdekel, csakis az, hogy aki eljön egy StayFly partira vagy egy Sun Goes Down-ra, az jól érezze magát nálunk. Szerencsére ezzel rendezvényről rendezvényre sok százan vannak így. Aki esetleg fúj rám, annak meg biztos jó oka van rá. Nem lehetek mindenkinek a kedvence.

Ebből fakad a kérdés: mennyire vagy közönség centrikus? Szereted a régi arcokat látni buliról bulira vagy inkább rotáció híve vagy?

Szögezzük le, hogy én először is nagyon hálás vagyok azoknak az arcoknak, akik újra és újra eljönnek egy-egy partira. Ez tartja össze ezeknek a buliknak a feelingjét, és talán budapesti viszonylatban el lehet mondani, hogy az egyik legjobb közönség a StayFly-é. Mivel általában új generációs előadókat hozok el, így már alapjában véve egy nyitott közönséget sikerül elővarázsolni minden alkalommal. Én azt vettem észre, hogy ez általában mindig működik, teljesen mindegy, hogy viszonylag mainstream-ebb nu-disco témáról, vagy esetleg a mélyebb, underground-abb vonalról van szó, mint pl. egy Recondite. A minőség műfajtól független, és nálam ez szempont. Azt hiszem, ezt az adott közönség is érzi.

Mi volt a legnagyobb bakid eddig az e-zenei szcénán belül? Azon felül persze, hogy csak a PartyNews-osokat ne ismerted volna meg. 🙂

Egy-egy bukta mindig benne van pakliban, és persze volt már rá példa, hogy valami besült. De ha lehet ezzel a szép példával élnem, az a fajta macska vagyok, aki a talpára esik.

Melyik booking kellett volna, hogy kimaradjon, és melyik az, amelyik bármikor visszatérő sztori lehet?

Ha nagyon diplomatikus akarok lenni, akkor azt mondom, hogy teljesen mindegy, mert mindkettő komoly tapasztalatot jelent, és még nagyobb lendületet ad a következőhöz. Az meg hogy kit hívok vissza mindig attól függ, hogy mennyire időszerű a dolog és mennyire érzem azt, hogy van rá igény. Sőt, lehet, hogy ami régen nem működött, az most majd működni fog. Nem lehet tudni, én meg szeretem kísérteni a saját szerencsémet.

Produceri munkáid is akadnak már szép számmal. Ki írja a zenéidet?

Abszolút jogos a kérdésed, pláne, ha magyar producerekről és DJ-kről van szó, de el kell keserítselek; az Alive cuccok mögött 100%-ig én vagyok. Szóval a kérdést vehetem akár bóknak is. (nevet) A kontroll-mániám a saját zenéimre is igaz. Olyannyira vagyok eltökélt ezen a téren, hogy “társproducerem” sincs, mitöbb, vannak olyan esetek, hogy a hangmérnököt is kitessékelem a stúdióból. (És ha hallottad néhány munkámat, akkor ezt bizonyára észre is veszed).

Tanácsokat persze szívesen fogadok, mert tényleg zöldfülű vagyok még ezen a téren, de például nem látom értelmét, hogy miért lenne jó ha valaki mást “bérelnék” erre a szerepre. A zeneírás engem komolyan érdekel, és nem azért kezdtem el, hogy Beatport-os screenshot-okkal páváskodjak. Eszemben nincs top producerré válni, de nagyon jó érzés lesz megjelentetni a saját munkáimat.

Van úgy, hogy két hétig a szervezéssel kapcsolatos dolgokat hajtom megállás nélkül, aztán egy hétig a stúdióban görnyedek… Teljesen más világ, és imádom csinálni.

Neved egybeforrt a StayFly mellett a Sun Goes Down-al is, de idén formabontó módon már csak egy napos lesz a SGD. Mi az oka ennek?

Egyrészt a Margitszigeti komplexumot átalakították, a vezetőség megújult és vannak szabályok, amiknek eleget kell tenni. Egy többnapos rendezvény lebonyolítása túl körülményes lett volna, így úgy döntöttünk, hogy a három napos programot egy napossá toljuk össze, de eszeveszett módon rálépünk a gázpedálra. Amit erre az évre sikerült összehozni, az eddig példátlan a Sun Goes Down történetében.

Nagy küzdés lehetett a Booka Shade Live. Igazi fesztiválzenekar lesz, talán csak fúvósnégyes nem képviselteti magát.

Nagyon nehéz szülés volt őket elhozni, de végül sikerült. Igazi live show lesz, nagyszínpaddal profi hanggal és fénytechnikával, naplementével. A Booka Shade mellett pedig ott lesz még a Klangkarussell, Dominik Eulberg és az első live act-jével(!) nálunk debütáló Lank is.

Most akkor lényegében lesz egy este, amelyben az összes StayFly erőt együtt fogod összpontosítani.

Pontosan. Mindig ezt mondom, de most tényleg óriási lesz. (nevet)

És hol fog végül lemenni az a bizonyos nap?

Július 25-én a Margitszigeten, ahogyan eddig is.

Külföld, fellépések?

Nemrég értem haza a Sónarról egy kis ibizai kitérővel. Erre az évre még tervben a Kanári-szigetek és egy mélylevegős 3 állomásos dél-amerikai sztori is. Köszönöm, megvagyok. (vigyorog)

Miben látod a hazai színtér jövőjét? Vannak új ötletek, új elképzelések?

Nem akarok itt panaszkodni, a hazai színtér mindig egy kicsit borús, de jól látni, hogy Pesten egyre több és egyre jobb ötletek születnek új és régi arcoktól egyaránt. Haladunk, csak még mindig egy kicsit lassan, magyarosan. Ami az én ötleteimet és terveimet illeti, abból mindig van bőven. Ha csak a felét sikerül megvalósítani már akkor elégedett leszek.