Mattan Inrejú

Dj Mattanmattan_077

Műértő, nyitott közönségre van szükség

Dj Mattan már a kilencvenes évek elejétől a pult mögött tevékenykedik. Végigjárta a hip-hop, a drum and bass iskoláját, majd magával ragadta az energikus techno atmoszférája, ezen belül is a lágyabb hangzások, de szívesen kalandozik a minimal és az electro-house világában is. Nemcsak a pult mögött, de különböző rádióadásokban is népszerűsíti az elektronikát. 2005 óta erősíti szigeti Peti csapatát, a Truesounds-ot.

Téged mikor és hogyan szippantott be az elektronikus szcéna? Mik a gyökerek?

 A kezdetektől fogva figyelemmel követem az elektronikus zene alakulását. Az elején mindenevő voltam, jó pár műfajba belekóstoltam mint például a drum and bass, techno, breakbeat…. Kb. 10 éve foglalkozom csak elektronikus zenével.

 Mit mondanál a játékstílusodról? Mik azok a főbb pontok, amiről a rajongók csukott szemmel is felismernének?

 Tech-es, progresszív hangzás, minimál beütéssel, epikus dallamvilággal.

 Mit gondolsz, van sajátosan magyar elektronika?

 Vannak magyar producerek, akiknek nagyon egyedi hangzásuk van.

 Mennyire naprakész a magyar közönség?

 A magyar közönség rendkívül naprakész, de mostanában egy adott buliban hasonló méretű tábora van azoknak, akiknek néha fogalmuk sincs, milyen bulira jöttek.

 Ismerik, elismerik a hazai lemezlovasokat külföldön?

 Jó pár hazai lemezlovas van, akit ismernek már külföldön is természetesen, nemcsak produceri munkáik miatt, hanem a dj pult-ban nyújtott teljesítmény miatt is.

 Bakelit vagy digitalizáció? Mire esküszöl? Hogy látod az elektronikus szcéna jövőjét?

 Nincs könnyű helyzetben az elektronikus szcéna. Az inernet teljesen megöli a kultúrát. Lehet, hogy ha minden lemezlovas megint bakelitről játszana, átalakulna az egész.

 Az idő előrehaladtával mennyire keverednek, vagy válnak szét a különböző stílusok az elektronikába?

 Ez olyan, mint a hegyről legurított hógolyó, ami az útja során mindig újabb dolgokkal gazdagodik, de közben mindvégig magában hordozza a gyökereket. Egy újonnan létrejött hangás pár évig van jelen, aztán megint tovább lép más területre. A piacon megjelenő friss szoftverek is erőteljesen befolyásolják a hangzás alakulását, és drogok változása is mindig formálja.

 Szerinted mik a jó buli összetevői?

 A legfontosabb a műértő, nyitott közönség. Fontos a tökéletes hang és fénytechnika, az udvarias személyzet. Sokat számít, hogy hol van a buli, és hogy a promóció a megfelelő emberekhez jusson el.

 Hogy értékeled az elmúlt évedet? Mire vagy a legbüszkébb?

 A Truesounds-szal nagyon jól alakult az elmúlt év. Aminek nagyon örültem, hogy az idén még többet játszhattam a siófoki Flört Club-ban, és számos klubban játszhattam az országban, ahol régóta szerettem volna.

 Jövőre mit ígérsz a közönségnek? Tervek? Újévi fogadalmak?

 A Truesounds-szal továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy maradandó bulikat hozzunk össze. Újévi fogadalmam sosem volt, de általában mindig január elsején hagyom abba a dohányzást, vagy kezdem el 🙂

 Biográfia:

 A DJ szakma iránti rajongása a 90-es évek elején kezdődött. Eleinte a hip-hop és a dmc-k hangulata varázsolta el, majd szépen lassan az évek során teljesen elfordult az elektronikus zene irányába. A gépzene mezején történő kalandozásának első komolyabb állomása a drum and bass volt. Sok más előadó mellett, leginkább a műfajban jeleskedő V-records-os csapat, a lágyabb hangzást képviselő Ltj Bukem, Adam F, illetve az E-Z Rollers volt rá nagy hatással. A drum and bass szeretete a mai napig óriási, de a túlságosan kötött ritmusképletről egy két év után az energikus technóra váltott. A techno iránti elfogultság két évig tartott, hiszen a műfaj által nyújtott mixelési szabadság ellenére, kezdte hiányolni a zenéből a mélyebb érzelmeket, és a még több emberi hangot. A gondolat, hogy változtatnia kell, Sasha-t hallva tudatosult benne. Előtérbe került a house zene, ezen belül is a lágyabb, mély tartalmú dallamok, és az epikus hangzás. A következő években mélyebben beleásta magát a deep-house, a progressive-house, és a break-beat műfajokba, ma már szívesen kalandozik el a minimal és az electro-house világába is, megtartva a gyökereket.

2001-ben önálló műsora indult a veszprémi székhelyű rádió Jam-ben Le Monde Mystique címmel, amely csütörtökönként a tört zenék világába kalauzolta el a hallgatókat. 2003-ban a rádió zenei szerkesztője és műsorvezetője lett. Heti négy elektronikus zenei műsornak volt az egyik házigazdája, amelyben az ország top DJ-i mellett olyan vendégek fordultak meg mint például a Flash Brothers, Moshic, Marco Nastic, vagy DJ Lucca. Hatására a rádióban elindult egy olyan éjszakai műsor, amelyben a hét minden napján az ambient, és chill out zenék uralták az étert reggelig.
2004-től jóbarátjának, Dandy-nek az invitálására a Truesounds tagja lett. A csapat számos rezidencia mellett, egyre szebb sikereket könyvelhet el magának, és egyre népesebb rajongótáborral is büszkélkedhet.
2005 októberében elindult a Justmusic.fm rádión a vasárnap délutánonként jelentkező Truesounds műsor, amelynek Mattan az egyik házigazdája. Az évek során több magyar top DJ mellett olyan nemzetközileg is elismert DJ-k, Producerek mellett volt lehetősége játszani mint Moshic, Nils Noa, Matthew Dekay, DJ Nukem, Chris Scott, Timo Maas, Felipe, Slacker, Ltj Bukem, és PFM.
Napjainkra szinte már az ország valamennyi jelentős klubjában megfordult, a Truesounds csapattal számos rádióműsor, és a Dirty Ego Tv show házigazdája is.

Eddigi jelentősebb fellépései:

Flört Club- Siófok
Club Prive – Budapest
Palace Club- Siófok
Dokk Club – Budapest
Club Korona – Kecel
Club New Night – Tiszakécske
Sing Sing – Szeged
Club Cocoon – Tata
Club M6 – Dunaújváros
Bázis Club – Pécs
Átrium Music Club – Balatonfüred
Mythos Music Club- Veszprém
Club Retro – Kapuvár
Cuba Libre – Győr
Club Magic – Beled
69 Exclusive Club – Kecskemét
Fless – Sopron
Jate Klub – Szeged
Aquapark – Mogyoród
Columbus Club – Balatonfüred
Truesounds rendezvének
Justmusic.fm rendezvények
Horizontdj rendezvények – Veszprém
Jóképű Klub rendezvények
Subculture rendezvények – Budapest
Budapest Parádé
Mayday – Budapest
Gardens of Fiction Open Air Festival – Nosztori – Csopak
Ztm rendezvények – Budapest
Veszprémi utcazene fesztivál
Don’t Do Drugs Just Chill – Nagyvárad – Románia

www.truesounds.hu

mattan_084