Mark Knight Interjú

Sűrű programjai közepette Mark Knight talált időt az , hogy beszélgessen velünk Dave Spoon hülye nevéről, az eseménydús berlini Love Parade-ről, és persze a rendszeres keddi fellépéseiről az Amnesia klubban.

 1-52

A Toolroom Knights fellépések az Armada/Contact égisze alatt tőled és a kiadótól is nagy elkötelezettséget kívánnak. Hogyan jött a lehetőség, és miért gondoltad hogy helyesen cselekszel, ha elvállalod?

Volt néhány közös fellépésünk Armin-al (Armin Van Buuren) tavaly, Kolumbiában és néhány fesztiválon. Sokat játszott a zenéimből, és a rajongóbázisok között is van egy természetes átfedés, hiszen a Toolroom keményebb, progresszív hangzásvilága tulajdonképpen az Armada kiindulópontja. Mindenki számára kézenfekvőnek tűnt, hogy csináljuk együtt, mivel egymás márkáit erősítjük. Armin pedig igazán jó fej, szóval szépen összeállt az egész.

 Mi a véleményed a teraszról? Eric Morillo azt mondta, ez a legjobb klub Ibizán.

Nagyon ott van, sokkal jobb, mint volt. Így kevésbé van átjáróház jellege, és azzal, hogy a tömeg szemben áll veled, meg az izmos hangrendszerrel, már sokkal inkább olyan hely, ahol szeretek játszani. A szezon végéig jó néhány izgalmas éjszakát várok.

Ha éppen nem Ibizán vagy, úgy ismernek, mint az egyik legkeményebben dolgozó, legtöbbet utazó DJ-t. Még mindig járod a világot?

Igen, tényleg őrület, amit csinálok, már egyenesen nevetséges. Múlt hétvégén 3 országban jártam egyetlen nap alatt, Tel Aviv-ban, aztán a Global Gathering-en Angliában, és volt egy fellépésem Írországban is. Komolyra fordítva a szót, kemény, kurvára kemény. Gyakorlatilag minden egyes nap fellépek valahol, vagy repülök valahová. De ez nagyszerű is, amikor arról álmodozol, hogy DJ leszel, pont az ilyen dolgokra gondolsz, és ezeket szeretnéd elérni.

knight-mark-50687de54e763

 Tudatos döntés részedről, hogy annyi fellépést vállalsz, amennyit csak lehetséges?

Ha megnézed a sikeres embereket, mind azon fáradoztak, hogy elfogadtassák a terméküket, a márkájukat és a profiljukat. Nincs értelme a nem neked való fellépéseket elvállalni, így csak ártanál annak, amit megpróbálsz elérni. Kell, hogy legyen egy következetes profilod, és tudatosságod, amit meg kell őrizned, mert nagyon sok kölyök próbálja kétségbeesetten ugyanazt csinálni, amit te. Ragaszkodnod kell hozzá.

 Tehát a márkaépítés kulcsfontosságú?

Abszolút…minden a márkáról szól. Nézd csak meg, miből lett siker, ott van pl. a Subliminal Erick-nek vagy a Bedrock Digweed-nek. Kell, hogy egy márkához tudjanak kötni, ez mára egy sokszintű és sokoldalú folyamattá vált.

 A kiadód tavaly sikert sikerre halmozott, ha jól tudom, duplájára nőtt a kiadott lemezek száma. Minek tulajdonítod ezt?

Valóban több lemezt adtunk ki, de a siker alapja a kemény munka és a helyes döntések voltak. Ez lassú folyamat, mivel a növekedésünk természetes módon történt, anélkül hogy nagyobb kockázatokat vállaltunk volna, inkább biztosan, egyenletesen haladtunk előre. De a lendület, amit így felépítettünk, nem fogy el, visz minket tovább. Kerüljük az “egyszer fent, egyszer lent” helyzeteket, mikor kiadsz egy nagy slágert, aztán meg hónapokig nincs semmid. Ezen a héten például azt reméljük, hogy David Spoon Baditude c. kislemeze be fog jutni a top 20-ba, és aztán menetel majd egyre feljebb.

 Volt mostanában valami emlékezetes fellépésed? Saját kamiont kaptál a berlini Love Parade-en, igaz?

 Igen, szörnyű volt! (nevet). Egész nap zuhogott, esőben próbáltuk megtalálni a kamionunkat, ami a 30-as számú volt, és mi még csak a 2-esnél tartottunk – kilométerekre voltunk tőle! Két órámba telt odaérni, és addigra bőrig áztam. A mikrofon kigyulladt, mert nedvesség érte, nagyon vicces volt egészen addig, míg el nem kezdtünk félni, hogy a kamion is kigyulladhat. De az ilyen dolgok ellen semmit nem tehetsz, és végül nagyszerű lett hangulat – de az egész rendezvény totálisan ki van szolgáltatva az időjárásnak.

 Jártál mostanában olyan helyen, ami különlegesen tetszett, és a house-rajongók új zarándokhelye lehet?

 Igen, volt nemrégiben néhány remek fellépésem. A Tel Aviv-i Haoman 17 klub vagy a bulgáriai PR Club közönsége szenzációs volt. Tudod, az ilyen helyeken a tömeg él-hal a zenédért, imádok ilyen környezetben játszani.

 Jelenleg min dolgozol?

 D Ramirez-el újra elővesszük a Columbian Soul-t. Dan Diamond-al a Club Politics című, szövegközpontú számon dolgozunk, ami a klubokban hallható sok süket dumáról szól, ez egy kicsit más stílus. Folytatom a közös munkát Adam Funkagenda-val is, különböző projekteken. De folyamatosan kísérletezek új ötletekkel, lejátszom és újra előveszem őket, új megközelítést keresek és új dolgokat próbálok ki.

 Tehát fontos számodra a kapcsolat a produceri munka és DJ-zés között, hogy a gyakorlatban tesztelhesd az új anyagokat?

 Pontosan. Lehetőséged van magas technikai színvonalon lejátszani egy új lemezt, és behangolni úgy, hogy a lehető legjobban szóljon. Ha világszínvonalú lemezeket akarsz a piacra dobni, muszáj hogy átérezd és felbecsüld, hogy valójában mennyire jó az adott lemez. Van, hogy lejátszod, aztán az egész megy a kukába. Ez a digitális korszak előnye.

 És mi a helyzet a Toolroom Knights válogatásokkal?

 Nos, jelenleg Dave Spoon albuma az aktuális, amit épp turnéztat, aztán jön a Dirty South szeptemberben. Eléggé lefoglalnak minket most a londoni Ministry klubban tartott Toolroom Knights fellépések is, amik nagyszerűen mennek.

DSCN1248_Mark_Knight

Az idei nyár nagy durranása Ibizán Laurent Garnier klasszikusa, a The man with the red face, aminek remixét Funkagenda-val csináltátok. Sejtettétek, hogy ekkora siker lesz belőle, mikor egy kávészünet alatt összedobtátok?

Nem igazán, bár azt azért mindig tudtuk, hogy ebből a számból még lehet valami, mert az eredetiben a részek külön-külön briliánsak, de nem lehetett beilleszteni egy modern hangzású szettbe. Viszont ha ilyen jó az alapanyag, amihez még egy remek dallam is társul, akkor már csak aktualizálni kell, a modern technológiák, stílusok és szerkesztési módok segítségével. Tehát valójában ez egy klasszikus feldolgozás, nem pedig remix. Idén ez a leggyorsabban fogyó lemez a Beatport-on, de nem, nem számítottam rá hogy ekkora siker lesz.

 Ugye Funkagenda is a te cégeddel szerződött? Ki az, akire még oda kell figyelnünk?

 Az SPS-re Kanadából, aztán itt van Chris Special és Tim Weeks Angliából, akiket idén erősen promotálni fogunk. Őket is demókről ismertük meg, mint Dave Spoon-t. Valójában Dave Spoon demóját csak azért hallgattam meg, mert olyan hülye neve volt a srácnak (spoon = kanál), és én imádom a Monthy Python-féle bugyuta humort. Tényleg, csakis a neve miatt figyeltem fel rá, és a karrierje azzal a demóval kezdődött a postaládában, nagyon tehetséges és mi támogattuk, de az egész a demóval indult!

 Ibizára visszatérve, mi a véleményed az új törvényekről, amik szabályozzák a klubok nyitvatartását?

 Tulajdonképpen nem hiszem, hogy ez annyira rossz dolog lenne. Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a véleménnyel, de úgy gondolom van egy határ, ahol azt kell mondani, hogy elég. Miért ne lehetne keményen partyzni éjszaka, aztán pihenni egyet és másnap éjjel újra kezdeni? Azt én is szégyennek tartom, amit a DC10-el csináltak, kéne hogy legyenek kivételek vagy egyszeri alkalmak, de általában véve nem tartom rossznak az új törvényeket.

 Ott voltál az IMS konferencián? Miért nem? Mi a véleményed a zenei konferenciákról?

 Nem, nem mentem el (feszélyezett csend). Hogy őszinte legyek, nem sok értelmét láttam. Szerintem szükség van a zenei konferenciákra, mert semmi sem pótolhatja a személyes ügyintézést. Csakhogy az üzlet természete drámai változáson ment keresztül, ma már mindent digitálisan csinálunk. A régi időkben kinyomtad a lakklemezt, aztán beleerőltetted a DJ kezébe. Most meg email-en tájékoztatod, mielőtt még elkészülne a lemez. Miami-ban már egyáltalán nem osztogatunk promo-anyagokat, talán egy-két DJ kivételével. A dolgok annyira felgyorsultak, hogy már nem állíthatsz be egy konferenciára azzal, hogy “íme, a következő 5 hónapban megjelenő albumaink”, mert napokon belül mindenki lemásolná magának. Szóval szerintem maximum évi 2 vagy 3 konferenciára van szükség. A Toolroom-hoz hasonló kiadók számára a legjelentősebb esemény az Amsterdam Dance Event (ADE), aminek a koncepciója és a szervezése is nagyon jó, mind az üzlet, mind a munka szempontjából.

mark-knight

Említetted párszor, hogyan változott meg az üzleti modell. Szerinted a Toolroom úttörő szerepet vállal, az iparág új generációjához tartozik?

Igen, teljes mértékben. Irányadók akarunk lenni, egyediek a hozzáállásunkban és az üzleti modellünkben is. A tánczenei üzlet jövője akarunk lenni. A mi honlapunkról, például, már 5 éve lehet pénzért zenét letölteni, egyből felfogtuk, hogyan fog ez működni a jövőben. Lelki szemeink előtt egy mindent átfogó vállalkozás képe lebeg, ami annyira úttörő, hogy a nagy kiadók is őt figyelik, ha nem tudják merre tovább. Ezek a kiadók egy tankhajóhoz hasonlítanak: olyan nagyok, hogy megfordulni sem tudnak, mi viszont dinamikusak vagyunk, és lépést tartunk az idő múlásával. Mindent szeretnénk csinálni, a lemezkészítéstől a kiadáson át a menedzselésig és a turnézásig, mindezt a Toolroom márkanév alatt. Büszke vagyok arra a törekvésünkre, hogy a jövő zenéjének előfutárai legyünk.

 Mi lesz a jövője a ToolroomKnights-nak Ibizán?

 Nos, biztos hogy jövőre visszatérünk az Amnesia-ba. Szeretnénk egy bizonyos koncepció köré épülő partykat csinálni, bár olyan őrültek nem leszünk, mint Cocoon, szóval nem fog David Spoon mondjuk bőr lábszárvédőkben megjelenni, habár Dean (D Ramirez) szívesen bújna jelmezbe…de ugyanolyan heti party lesz, mint a Toolroom Knights. A program jobban fog illeszkedni ahhoz, amiről a márkanév szól, és olyan fellépőink lesznek, akiket elvár tőlünk a közönség.