Marcelo Vasami: “Csodálatos közönség vagytok, és a legjobbat érdemlitek!”

Az argentin house egyik legforróbb fiatal titánja, Marcelo Vasami július 25-én Budapesten lép fel Pole Folder és Cid Inc kíséretében, hogy egy nemzetközi házrengeteggel kedveskedjenek a magyar közönségnek. Az esemény kapcsán elbeszélgettünk vele múltról, jelenről, jövőről és az elektronikus zenei szcénák helyzetéről.

Argentin DJ-ként muszáj feltennünk a kérdést, milyen az ottani elektronikus zenei élet?

Az elektronikus zenei élet elképesztő Argentínában. Folyamatosan fejlődik, új klubok, nagyon színvonalas események hétről hétre, a DJ-k pedig nagy számban vándorolnak az ország déli részéről északra, hogy a zene Argentína minden pontjára eljuthasson. Hogy egy szóval foglaljam össze, csodálatos.

Saját rádióműsorod van. Ez honnan jött? Régi álom, vagy inkább csak egy megragadott lehetőség?

Egy saját rádióműsor minden DJ álma. Olyan szerencsés voltam, hogy személyes felkérést kaptam már azelőtt, hogy én keresni kezdtem volna a lehetőséget, szóval egy pillanatig sem hezitáltam, hogy elfogadjam-e. Már hat éve megy a műsorom a Frisky-n, bár korábban más volt a neve, az Inception mostani formájában pedig már négy éve adásban van.

Egyértelmű a kötődésed a house zenéhez, de van-e olyan műfaj, amit nagyon szeretsz, de mondjuk nem jellemző rád a munkásságod alapján?

Az elektronikus zenén belül nagyon sok olyan műfaj van, ami nem szerepel a szettjeimben, de hallgatom és szeretem, például a deep house és techno. Mostanában nem járok el annyira bulizni, de régen sok techno előadót meghallgattam élőben. Az elektronikán kívül pedig Sigur Ros a kedvencem.
MARCELO VASAMI

CID Inc többször is posztolt már közös képet rólatok. Munkakapcsolat, vagy inkább barátság? Ugye ma is együtt léptek fel Budapesten, honnan indult ez az egész?

Már évek óta kapcsolatban álltuk egymással, tavaly pedig személyesen is találkoztunk, ami nagyszerűen ment, jól kijöttünk egymással. Minden alkalommal, amikor Argentínába jön, elmegyünk vacsorázni, vagy megiszunk valamit, a lényeg, hogy együtt lógunk ilyenkor. Nagyon szeretem megosztani vele a pultot, mindig igazi megtiszteltetés együtt játszani vele, Rosario-ban még egy b2b szettet is lenyomtunk, ami csodálatosra sikeredett. Nagyon nagy élmény volt, remélem, hamarosan megismételjük.

Gyakorlatilag egy évtizede a szakmában vagy. Közben robbant be a közösségi média, az EDM és rengeteg dolog. Ezek hogy és milyen irányba változtatták szerinted a bulikultúrát?

Szeretek úgy gondolni az EDM-re, mint egy ajtóra, ami az elektronikus zenéhez vezet, hiszen azok az emberek, akik kíváncsiak az új dolgokra, általában az EDM-mel kezdik, hogy később rátaláljanak saját hangjukra az elektronikus zenei szcénában. A közösségi média pedig egy nagyon erőteljes eszköz a szakmánkban, nagyszerű lehetőségeket rejt magában a diffúzió és tudatosság tekintetében.

Van olyan klub, vagy fesztivál, amire azt tudnád mondani, hogy az a kedvenced az egész világon?

Hogy őszinte legyek, én a klubos bulikat szeretem a legjobban, de ennek csupán annyi az oka, hogy jobban szeretek hosszú szetteket játszani, az emberek így lesznek igazán részesei a zenémnek. Ez egy csodálatos érzés, aminek köszönhetően kialakul egyfajta kapcsolat DJ és közönség között. A fesztiválokat is szeretem természetesen, de szerintem ezek a rövidebb szettek sosem lehetnek ugyanolyan erőteljesek, mint a klubosak.

9709-577194-10151807029309479-2118915630-n1-jpg-da7d05d8d961ee99397f606717625611_thumb_ab

Mindig is DJ akartál lenni, vagy azért volt más alternatíva is?

Mindig arról álmodtam, hogy DJ leszek, manapság pedig olyan szerencsés vagyok, hogy abból élhetek, amit imádok. Más alternatívákról beszélve, nem vagyok benne biztos, de érdekel a számítástechnika, szóval szerintem valamilyen módon azzal foglalkoznék, ha nem DJ lennék.

Sok DJ dönt úgy, hogy saját kiadót alapít. Benned is van ilyen elképzelés a jövőre nézve?

Már régóta motoszkál bennem egy saját kiadó lehetősége, szóval mindenképp meg fog valósulni előbb, vagy utóbb.

Már léptél fel korábban is Budapesten, szintén a Hi!Fly szervezésében. Milyen élmény volt? Hogy érezted magad?

Csodás volt, egyértelműen a 2014-es év egyik legjobb bulija számomra. A Hi!Fly-os arcok nagyon jófejek voltak és úgy éreztem, tényleg szívesen látnak vendégül.

Mi az a célkitűzés, amit karrier szempontból a következő öt évben mindenképp el akarsz érni?

Elsősorban szeretném kiadni a saját albumom, amin csak az én dalaim szerepelnek. Ez olyasmi, amit régóta tervezek, és nagyon várom, hogy meg is valósíthassam. Más részről pedig szeretnék olyan kiadókkal dolgozni, melyek nagy hatással voltak rám, ez a kettő a jelenlegi célom.

Szerinted minek köszönhető, hogy relatíve ilyen rövid idő alatt felkerültél a nemzetközi palettára? Azért nem túl sok argentin DJ-ről mondható el mindez.

Karrierem elején olyan zenét nyomtam, ami nagyon bejött Kelet-Európának, ráadásul sok DJ segítette a karrierem, például Hernan Cattaneo, de a Frisky Radio is rengeteget tett azért, hogy a zeném eljusson ehhez a közönséghez és sikeres lehessen.

Mit üzennél a magyar közönségnek?

Igen, hatalmas türelmetlenséggel vártam ezt a bulit és a legjobbat hozom majd ki magamból, hogy egy igazán remek műsort kaphassatok. Csodálatos közönség vagytok, és a legjobbat érdemlitek, mint mindig. Alig várom!

11707544_10155757269490640_2161011793646352141_n