Kollektiv Turmstrasse: “A rajongóink táplálják az energiánkat”

[dropcap size=small]C[/dropcap]hristian Hilscher és Nico Plagemann igen régóta boldogítja kedvenc zenei stílusunk rajongóit. Legalább ennyire régi barátok, és pont ugyanennyi ideje kollégák is. Talán mára nem laknak együtt, viszont annál nagyobb elánnal járják a világot, mindenhol energiabombává változtatva a klubok tánctereit. A Kollektiv Turmstrasse volt a vendégünk.


Ha a Kollektiv Turmstrasse fellép, az a tánctérre azonnal addiktív hatást gyakorol, ha a tánctudásunkat akarjuk fitogtatni. Honnan ez az óriási energia?

Igazából mi sem tudjuk, honnan jön ez az energia. Nagyon hálásak vagyunk ezekért a pillanatokért, és reméljük, hogy még sokáig élvezhetjük. Köszönettel tartozunk a rajongóinknak, akikre szükségünk is van, hiszen ők táplálják az energiánkat.

Melyik zenétekre vagytok a legbüszkébbek, és melyik az, amelyik mindig minden körülmények között működik a klubokban?

Nincs olyan zenénk, amire különösképp büszkék lennénk, mi mindig olyat próbálunk alkotni, ami időtálló, és mindig ez jár a fejünkben. Van, amikor ez működik, és van, amikor nem. A korszellem határozza meg, ill. hatással van a szelekciónkra és arra, hogy milyen zenéket adunk ki. Persze vannak olyan track-ek, amik hosszú idő után is nagyon jól működnek, mint pl. a ’Tristesse’.

Meg tudjátok még számolni, hány megjelenésen vagytok túl? Mik lesznek a következő projectek?

Nincsen listánk az összes megjelent kiadványunkról, de mi leginkább az egész munkásságunkat szoktuk nézni. Valószínűleg az első EP-inktől gondoljátok a kérdést, de az évek múltával ez már csak másodlagos számunkra. Örülünk annak, hogyha valaki jó véleménnyel van a zenénkről, és nem magáról a megjelenésről. A legutóbb megjelent alkotásunk egy Who Made Who – Heads Above remix és egy másik remix Super Flu számára a Monaberry Records-on. Ha minden jól alakul, akkor május végén jelenik majd meg egy EP-nk a Diynamic Music-on. Meglátjuk. : )

Hamarosan Diynamic Festival. Nem kérdés, mennyire várjátok, hiszen itt a közönség nyilvánvalóan a „családi” brand zenei vonulatára kíváncsi.

Nagyon várjuk, hogy részese legyünk a Diynamic Showcase-eknek és a fesztiválnak is. Szuper érzés látni a többi művészt időről időre, és persze a Diynamic csapat többi tagját is.

Hajlandóak vagytok engedni egy-egy klub vagy promóter szorításainak? Vannak még olyanok az életben, amikor meg akarják nektek mondani, mit játszatok?

Egyértelműen nem engedünk az ilyen szorításoknak! Minket a hangzásunk határoz meg, és mi pontosan ezt szeretnénk megmutatni az összes vendégnek és rajongónak szettjeink alatt. Fellépéseink legtöbbször live-ok, így tehát nincs is opció arra, hogy megváltoztassuk a hangzást vagy a stílust. A felszerelésünkkel meg van a lehetőségünk arra, hogy reagáljunk az emberek hangulatára, de mindezt 100%-ig Kollektiv Turmstrasse stílusban és hangzással.

Lenne olyan művész a földön, aki egy percre is tudna helyettesíteni bármelyikőtöket is?

Nincs semmi varázslat abban, amit csinálunk, és biztosan vannak olyan emberek, akik azt tudnák csinálni, amit mi… De a végén mégsem lenne ugyanaz. 10257210_10152829404563416_6516202256785399638_o

A Kollektiv igazán együtt Kollektiv. Mégis, vállaltok sok esetben DJ szetteket is, ami TALÁN nem mindig a legjobb opció.

Így van! Mindenkinek megvan a kép rólunk, amikor a pult mögött állunk együtt. Néhány éve azonban van olyan, amikor időnként külön-külön játszunk. Nem azért, mert nem csípjük egymást, hanem mert meg akarjuk adni a másiknak a lehetőséget, hogy pihenjen. Az esetek többségében kisebb rendezvényeken és klubokban játszunk, és általában hosszabb ideje ismerjük a promótereket. Miután külön játszunk, mindig jó érzés újra együtt lenni a pult mögött. Ez pozitív hatással van a kapcsolatunkra.

Az egyik legelegánsabb művészpáros vagytok, ezzel vitatkozzon, aki csak szeretne. Az elektronikát felső szinten művelni is már nagy dolog, de évtizedeken keresztül a régi fényben pompázni nagyon nehéz. Nektek vajon meddig sikerül?

Ezt sajnos nem tudjuk, és őszintén, nem is nagyon gondolkozunk ezen. A zene, amit készítünk, elsősorban magunk miatt születnek meg… Szerencsések vagyunk, hogy ezeket a zenéket más emberek is szeretik és hallani is szeretnék azokat. Az évek múltával egyre csak nő az elkötelezettségünk saját magunk és a zene iránt is. Egy újabb indok, amiért visszafogtuk a produceri munkánkat és a kiadványainkat. Ameddig megfelelünk a saját elvárásainknak, addig biztosan hallani fogtok felőlünk.

Ennyi éven át szoros munkakapcsolattal rendelkeztek. Hogyan tudjátok kiküszöbölni, ha változik a másik stílusa? Vannak ilyen jellegű nem is vitáitok, hanem véleménykülönbségetek?

Mi előbb voltunk barátok, aztán jött a zenei karrier. Már 16 éve ismerjük egymást, nagyon sok élményt osztunk meg a másikkal, és ennyi idő után tudjuk, hogy mi motiválja a másikat. Nagyon különbözőek vagyunk, de sok mindenben egyet értünk. A nézeteltérések ritkák nálunk.

El tudtok bármiféle komolyabb változást képzelni produkciótokon belül? Mennyit formálódott az ízlésetek az elmúlt években?

Ahogy egyre több tapasztalatot szerzünk, úgy a zenei stílusunk is változik, és ahogy azt már említettük, egyre kritikusabbak vagyunk a munkánkkal kapcsolatban. De ez egy teljesen normális folyamat, állandóan fejlődünk.

Kivagytok a giccsparádéktól, a monumentális szólamoktól. Mi végső soron egy művész kötelessége, ha egy mondatban kell összefoglalni?

Ne ess bele abba a hibába, hogy mindig mások elvárásainak felelj meg. Légy mindig önmagad és legyenek saját ötleteid ahelyett, hogy fake lennél vagy egy természetellenes profilt alkotnál magadnak.

Töretlenül kardoskodtok a művészi értékek megőrzése érdekében. Ha ez így van, szerintetek mik a legkardinálisabb problémák a mai zeneiparban?

A gyorsan változó zenei trendek kialakítása, mindezt kombinálva a közösségi hálózatokkal, különösen a mi üzletünkben. Nagyon hamar túlkínálat tud kialakulni egy adott műfajon belül. Ez a potenciál feloldása nélkül múlik el, mert a mainstream középkategóriás produkciók a jövőbeli érdekes dolgokat teljesen érdektelenné teszik.

DJ szett vagy live?

DJ szett vagy live – mindkettő egyaránt izgalmas és a helyzettől függ… De mind a kettőt nagyon szeretjük!

Tengerpart vagy hegyek?

Mind a ketten a Balti-tenger mellett nőttünk fel, így nekünk mindig is ott volt és lesz a tenger. A hegy mindkettőnk számára új, úgyhogy most ezt választanánk.

Vodka vagy ásványvíz?

A kettő együtt egész jó kombináció. : )

2015-ben is szép számmal sorakoznak a fellépéseitek. Melyiket várjátok igazán, melyik tűnik a legizgalmasabbnak?

Mint minden évben, most is rengeteg remek szabadtéri rendezvényen fogunk részt venni. Nehéz lenne megmondani, melyik lesz a legjobb, és hogy melyiket várjuk a legjobban. A Sonar és az amszterdami open air mindenképpen kiemelkedőek lesznek, akárcsak Berlinben játszani és találkozni a barátainkkal, ami mindig különleges számunkra.

Mikor jön a következő album a 2010-es ’Rebellion Der Träumer’ után? Terveztek ilyesmit?

Jelenleg az első ötleteinken dolgozunk egy új albummal kapcsolatban, de még nincs pontos kiadási dátum. Ebben az évben szeretnénk még többet dolgozni ezen a projekten, ez biztos…

Budapestre a Tesla-ba látogattok el. Sokadszor jártok már nálunk, mivel lehet még jobbá tenni egy budapesti „turmstrasse-s” fellépést?

Remek helynek tűnik a Tesla, és mivel most a LIVE produkciónk kerül előtérbe, csak azt tudjuk üzenni magyar barátainknak, hogy odatesszük magunkat, és csodálatos hangulattal töltjük meg a táncteret. Már nagyon várjuk!

[divider]KOLLEKTIV TURMSTRASSE live ● Tesla, Budapest[/divider]

11034447_1035929483088774_4038231883580731997_o