Joris Voorn Interjú

Több mint 15 éves pályafutása alatt bejárta az egész világot, és egyértelműen egyike azon kevés producereknek, akik trackjeikkel alapjaiban rengették meg a világ klubéletét és váltak stílusteremtőkké. Joris Voorn-al beszélgettünk, akit élőben is hallhattok most hétvégén.

Kezdésként elárulnád hogy éppen merre vagy, és mivel foglalatoskodsz?

Reggel van még nagyon, egyébként Amszterdamban ülök a stúdiómban, és pár új tracken dolgozom. 🙂

Hogyan telt a nyarad fellépések, és persze szabadidő szempontjából?

Nagyszerű volt a nyár, annyi nagyszerű fellépésem volt, hogy megjegyezni is nehéz lenne mindet. A fesztiválok  nagy többségében egyszerűen lenyűgözőek voltak.  Nyaralásra nem is jutott egy percem se, annyira elvitte az időmet a sok fellépés, és az ezekre való utazás. Épp most volt pár napom arra, hogy itthon tudjak egy kicsit pihenni, és jövő év januárjánál előbb nem is hiszem, hogy lesz lehetőségem hosszabb pihenőre.

Hogyan és mikor kezdtél el zenével foglalkozni? Milyen hangzások voltak rád eleinte nagy hatással?

Mindig is érdekelt a zene világa, és a zeneszerzés. Amikor először elkezdtem dj-zni, már akkor is saját zenékben gondolkoztam, hogy azokat le tudjam játszani a szettjeimben. A ’90-es évek végén vásároltam meg első szintetizátoraimat, és kezdtem el kísérletezni zenekészítéssel. Első lemezeim 2002-ben jelentek meg, miután már elég gyakorlottnak éreztem magam ahhoz, hogy igazán jó lemezt készítsek. A zenei világomat az első időszakokban leginkább a detroiti techno, valamint a chicagói – és new yorki house zenék határozták meg.

Joris Voorn // Snowbombing 2014

Hol szoktál általában zenét írni, és milyen felszereléseket, szoftvereket használsz leginkább?

Csakis a saját stúdiómban dolgozom, amely az otthonomban van, Amszterdamban. Már szinte csak komputereket használok a munkám során, szoftverek közül pedig az Abletont részesítem előnyben. Rendkívül könnyű a használata, és nagyon sokoldalú. Szintén kedvelem a Native Instruments szoftvereit és sample-tárait. Ők egy teljesen új dimenzióba emelték a számítógéppel történő zeneírást.

Szinte minden elektronikus stílusban az élen járnak a holland producerek. Meglátásod szerint mitől olyan erős a holland szcéna?

A rossz időjárás miatt! 🙂 A producereknek nincs más választásuk, mint szinte egész nap otthon maradni, és alkotni. Egyébként azt hozzátenném, hogy az elektronikus-zenékben vagyunk csak ilyen jók, a popzenénk még nem törte át a határokat.

Hogyan élted meg a digitális forradalmat, és az illegális letöltések elburjánzását?

Egy bizonyos fokig nincs a kalózkodással probléma. A digitális formátumú zenék jóval olcsóbbak, ez pedig sok embert ösztökél arra, hogy inkább megvásárolja az eredeti, jó minőségű anyagokat az illegális letöltéssel szemben. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy az illegálisan letöltött, majd fájlcserélők által az egész interneten elterjesztett zenék rengeteg emberhez eljutnak világszerte, ennek folyományaként pedig a művészek sokkal több fellépést kapnak. Manapság művészként az egyetlen esélyed a túlélésre az, ha minél több fellépésed van. Most így mennek a dolgok.

Hogyan látod a jelenlegi elektronikus-zenei palettát, és milyen újdonságokat vársz a jövőben?

Kétségtelen, hogy nagyon sok jó zene van, de emellett rengeteg sekélyes minőségű dömpingáru is. Mindig vannak új és ígéretes művészek, akik közül aztán sokan olyan hamar eltűnnek, mint ahogy felbukkantak. Nagyon gyorsan változik és cserélődik az egész. A tech-house most egy ideig nagyon érdekes és izgalmas volt, trenddé duzzadt, de ma már túlságosan telített, és kezd sablonossá válni. Szóval hamarosan le fog csengeni. Kíváncsi vagyok mi fog következni ezután.

Milyen zenéket hallgatsz legszívesebben?

Szeretem az újabb stílusokra interpretált népzenéket, és az érdekes hangszerek által játszott zenéket. Rengeteg új és jó zene van mostanában. Szeretem a mélyebb elektronikát olyan kiadóktól, mint a Warp, vagy a Ninja Tune.

joris02

Nagy David Lynch rajongó hírében állsz. Miért éppen ő a kedvenc filmrendeződ, és dolgoznál vele egyszer valami közös projekten?

A filmjei igazi mestermunkák, rengeteg szabad teret hagynak a néző képzeletének. Természetesen boldog lennék, ha egyszer dolgozhatnék vele, de nem vagyok benne biztos, hogy szüksége lesz rám. 🙂

Kedvenc filmjeid?

Mullholland Drive, Fargo, Songs From The Second Floor

Legutolső könyv, amit olvastál?

Paul Auster: New York Trilógia

Eredeti szakmád szerint építész és designer vagy. Jut még időd ezekkel is foglalkozni a zenélés mellett?

Tavaly renováltuk a házunkat, és a koncepciót természetesen én készítettem, ám a tervrajzokra már nem volt időm, szóval azokat más designer-rel csináltattam. Próbálom tartani a lépést ezekben a dolgokban is, de a próbálok csak a zenére fókuszálni, ami bizony sokkal több, mint egy teljes munkaidős foglalkozás.

 Mit várhatunk tőled a PRLMNT-ben?

Rengeteg nagyszerű zenét!  Intenzív szettre készülök, rengeteg saját remix-szel és trackkel!

joris

Joris Voorn a PRLMNT-ben. Esemény: https://www.facebook.com/events/760893623977641/

Az interjú 2013-ban készült.