Jankec Interjú

Jankec nevével hosszú évek óta találkozhatunk az elektronikus zenei palettán. Régen beszélgettünk a Vas megyei szervező-producer-lemezlovassal…. . Az ő szavaival lehet zárni a bevezető: a zene iránti hódolatom az töretlen marad örökké!

A Jankec… Azért most már aggastyáni korba érsz / dj pályafutásodat tekintve /. Ugyanakkora még a lelkesédés?

Ez természetes, mert minden egyes rendezvény más és új kihívás a számomra, ami erőt ad. Ez nem csak a hivatásom és munkám, hanem a hobbim is mert ugye a zene iránti hódolatom az töretlen marad örökké!!! Amit nehezen viselek az a sok rossz zenei megjelenés! Az egy agyrém, amikor a sok rossz közül kell válogatni! Ez képes leszívni az agyam nagyon, szinte fél órás válogatás után is! Visszasírom azt az időt, amikor a bakelitokból válogattunk a lemezboltokban. Mert most rengeteg hulladék jelenik meg sajnos… de ennek okai egy másik témához kapcsolódnak. A sok utazás persze ami fárasztó tud lenni (főleg a külföldi fellépéseknél), de egy új helyre való utazás és annak a környéknek a megismerése mindig feltölt energiával.

Mi volt a 2010-s év legnagyobb sikere / öröme számodra. A vizslák születését nem ér mondani 😀

Sok mindent kilehetne emelni, de legyünk tényszerűek és ragaszkodjunk a legfontosabbhoz! A ProgreCinema lemez megjelenés az év elején, ami igazán kézzel fogható. Végig jártuk az országot a turnéval, (sőt még a felvidéket és a vajdaságot is!) és még mindig nem fejeződött be, mert szerencsére továbbra is van érdeklődés a lemezbemutató turné iránt! Ezen felül minden egyes olyan fellépést is sikernek könyvelek el, amit professzionális módon megszerveztek a szervezők; úgy ahogy az a nagy könyvben meg vagyon írva! Mert akkor normális körülmények közt lehet elvégezni a munkánkat és teljes odaadással tudom én is átadni a zenei produkciómat a közönségnek. Ezen rendezvények száma sok, nem állok neki felsorolni őket 🙂

Sajnos (a zenei megjelenések és DJk „felhígulásához” hasonlóan) egyre kevesebb az ilyen rendezvény, DE tisztelet annak a jó pár kivételnek, akik ápolják a professzionális szervezés korrekt hagyományát és nem szedett-vedett tapasztalat nélküli módon próbálnak hatalmas csodát alkotni! 🙂

481771_136739146479267_2122507122_n

Vas megye… tegyük szívünkre a kezünket…azért nem elektronikus fellegvár… Mivel próbálod még ízesíteni, színesíteni a közeljövőt?

Full color plakátokkal és eper ízű tapétaragasztóval! 😀 Régen volt már az, amikor valóban elektronikus fellegvár volt Szombathely, de szerencsére most sem kell azért panaszkodnunk. Anno amikor itt már elektronikus bulik voltak, akkor az országban (ezen kívül) még csak a fővárosban voltak ilyen bulik… (De persze ez nem nekem volt köszönhető! :D) A kérdésedre válaszolva: Valamivel több bulit fogunk csinálni a közeljövőben, igyekszünk ezeket is professzionálisan, közönségbarát szemlélettel megszervezni!

Vannak kisebb új rendezvényeink, amit azért találtunk ki, hogy a fiatal tehetségek is teret kapjanak. Jó ideje volt már igény ilyenre, mert a nagy bulikon néha az idő hiányában az új tehetségek szerepeltetése kivitelezhetetlen. Egy kisebb baráti hangvételű buli azonban sokkal ideálisabb számukra is a zenei kibontakozás terén.Tervben vannak nagyobb rendezvények, mint pl. a mini fesztivál sorozataink fejlesztése is (Winterground, Summerground). Tekintve a lassan 4 éves hagyományukat elérkezett az idő, hogy az ezres méretben számolható érdeklődéssel rendelkező fesztiváljainkat csarnokba vigyük, biztosítva az igazán fesztivál érzetet minden kedves látogatónk számára.

De ezekről majd bővebben is szólnék egy későbbi alkalommal 🙂

Szépen járod azért az országot-Európát. Merre húz még a szíved, ha nem Vas megye? Milyenek voltak pl. olaszországi partyk? Azért nem ugyan úgy mulatnak a taljánok ?

Nekem teljesen mindegy, hogy hol játszom, csak legyen jó közönség és megfelelő a technika! Ha minden tökéletes, akkor már az én szívem is mosolyog 🙂
Persze vannak olyan országok városok, ahol még nem jártam, de idővel mindent pótolunk! Ezért is dolgozunk gőzerővel több projecten, hogy előre haladjunk és ne visszafele. Olaszországot például nagyon szeretem, mert mindig jó bulik vannak és a közönségben rengeteg nyitott füllel találkozok. Ez szerencsére jellemzi is az olasz közönséget, ráadásul ott a technikát nem lehet leszólni.

Nagyon barátságos, kedves, vidám emberek élnek olaszban ezért kifejezetten jó oda járni akár fellépésekre és/vagy mint turista. Ami még nagyon hasonló, azok a spanyol bulik. Ott viszont sokkal jobban mulatnak az emberek, azaz teljesen elengedik magukat és nagyon tudnak „állat módon” szórakozni 🙂 Nagyon „kemény” nép, na persze meg a zene is, amit kedvelnek! 🙂

Ha produceri munkák, akkor Silence O Phobia a te embered úgy halljuk, benne találtad meg az egyik igazi társad…mit kell tudni a srácról?

Húúú, azóta már sok víz lefolyt a Dunán! Azóta új studóprojektem van és kiépítettem otthonomban egy komplett stúdiót gyors internet csatlakozással, hogy a Progrecinema studióprojekt résztvevőivel online is tudjunk közösen dolgozni. Most ez utóbbin van a hangsúly, nem a személyes megjelenéseken Gergővel!
Való igaz Gergővel is néha stúdiózunk közösen, sőt vannak már remix megjelenéseink is vele. De a Progrecinema csapattagokkal jelentősen több munkát öltünk bele az elmúlt egy évben a zeneírásba; és a saját projekt van előtérben.

A zeneírásban fókuszálódó rengeteg ötletemet igyekszem a projektben kamatoztatni. Mindeközben Gergővel emocionálisabb darabokon is dolgozgatunk; de őszinte leszek, a ProgreCinema projekt annyira lerabolja az időmet, hogy havi néhány konzultáción kívül nehezen tudok vele összeülni és napokat stúdiózni.
„Egy seggel csak egy lovat” alapon a vele való közös munka inkább zenélésben érvényesül mostanság, mintsem a Jankec vs. Silence ’O’ Phobia megjelenésekben. Azonban a Progrecinema EP-kre csinál saját önálló remixeket, így valamelyest ő is kitudja venni a részét a velem közös studiómunkákban, nagyobb önállóság és kibontakozás lehetősége mellett. 🙂 Ez talán pont ideális is így 🙂

312703_136737923146056_1872709085_nAkkor jól hallottuk a ProgreCinema brand nem csak egy partysorozat és érzés, hanem már egy stúdióformáció is, saját kiadóval. Erről bővebben beszélnél kicsit?

Így van, a stúdiómunkákat már ProgreCinema néven végezzük, egy teljes csapatot alkotva, már nemcsak a party és rendezvényszervezés terén, hanem mint zenei produkció is. Az elmúlt 2 évben ezen alapok lefektetése folyt. Első körben megalapítottam saját kiadómat a JSB Music-ot, amely JSB Production cég alatt fut. Ez a cég magába foglal minden tevékenységet, ami a zenéket és party-kat vagy a szervezési managementi munkákat illeti. E cég alatt több project is fut, például a JSB Agency, ami első sorban a hazai és külföldi művészek közvetítésével foglalkozik. Jelen pillanatban a nagy nevek hazai bookingjára van kiélezve, de lassan már épül fel az új tehetségek megismertetésére irányuló projektünk is ebben.

Ezen felül van már egy osztrák cég is a kezünk alatt, ezt az idei év elején alapítottam meg. Így már nem csak egy cég vagyunk, hanem két országban is jelen lévő cégcsoport a JSB márkanév alatt. Több projekt működtetését fogjuk össze; de mindezekről talán egy másik interjúban mesélek :). Amiről beszélnünk kell a kérdésetek kapcsán most, az a JSB Music Records, ami maga a kiadó. Jelen pillanatban ott állunk, hogy pályázunk komoly terjesztő cégekhez kiadványainkkal (pl. az Intergroove). Hiszen nem szeretnénk, ha a kiadónkat az évtizedes szakmai múltunk ellenére a szakma besorolná az átlagos és semmitmondó kiadók közé.

8 EP anyaga teljesen kész már, így amint akceptált bennünket egy számunkra megfelelő terjesztő, azonnal teleszórjuk az e-lemezboltokat és a művészeket a világ minden táján kiadványainkkal. ProgreCinema név alatt megjelenő EP-ken olyan nevek készítettek és készítenek majd remixeket, mint Marco Bailey, Fergie, Valentino Kanzyani, Nima Gorji, Dejan Milicevic, Collins & Behnam, SanFranciscoBeat, Tom Noize, Muzikfabrik, Chris Drifter, stb.
Bízunk benne még szilveszter előtt kijön az első EP-nk. A dolog már csak a bürokrácián múlik, bízunk benne tőlünk nyugatabbra ez gyorsabb folyamat 🙂
Amúgy időnk nagy részét most is stúdióban töltjük és folyamatosan dolgozunk a zenéken! Folyamatosan fejlesztjük a stúdió hardware-es és software-es kellékeit, még rugalmasabbá téve a munkát.

Hol rúgsz be szilveszterkor? Valószinűleg több helyen is megteszed, zenélsz is valahol? 😀

Szilveszter még nem teljesen lezárt, mivel majd még csak most kezdenek el kapkodni a szervezők, jó magyar módra 🙂 Mint ahogy mi is. De természetesen vannak felkérések vidékről és van saját rendezvény is tervben; tehát mozgalmas lesz az idei szilveszter!

Köszi

Köszi 😀