Jan Blomqvist Interjú – Bónusz Electronic Music Festival

Amikor a Bónusz Line Up nyilvános lett elégedetten csettintettünk.  Nem azért mert valódi headlinerek sokasága fog minket megtáncoltatni, hanem mert igazi egyéniségek is felbukkantak a felhozatalban. Többek között, és ezért sem kerülheti el sorsát Jan Blomquist. Sosem játszik dj szettet, magával hurcibál egy fél zenekart, és még hangját is villogtatja..mi ez a mai művészek között ha nem exclusivitás, igazi zenei gyönyör. Jó olvasgatást..

Híres vagy arról, hogy zenei téren nagy a tapasztalatod. Gitár, zeneszerzés, énekesi karrier. Hogyan találtál rá az elektronikus zenére?

Mindig is érdekelt az elektronikus zene is, de mikor éppen egy punk / rock bandában játszottam, nem igazán tudtam, hogyan is álljak neki a készítésének. Sokkal könnyebbnek éreztem megtanulni gitáron játszani, illetve sokkal több kedvem volt – akkor éppen – “bandázni” a sötét rock kocsmák pincéjében. Abban a pillanatban pedig, mihelyst megengedhettem magamnak, hogy megvegyem az első laptopomat, teljesen elragadtak az új hangok… Mikor Berlinbe költöztem, már felszerelkezve érkeztem egy komplett kis stúdióval a gépemen. Tudjátok ez régen csak annak sikerülhetett, akinek nagyon gazdag szülei voltak, és ezeket megvásárolták neki már a gyerekszobájába : )

423347_333724113340730_745378718_nNémetország rendkívül sok dj-t és producert termelt ki az idők során, hosszú lenne listát írni róluk. Ki volt a te mestered , akire felnéztél vagy tanultál tőle?

Amikor születtem nálunk mindenki azon a véleményen volt, hogy az egyszerűen elképzelhetetlen, hogy valaki szimplán a zenélésből éljen meg. Nagyon sok barátom döntött úgy, hogy felhagy szenvedélyével, és visszatér a másik által “normálisnak” mondott élethez. Én másképp döntöttem, és emiatt nagyon boldog vagyok! El se tudom amúgy képzelni, mit csinálnék, ha nem a zenéléssel foglalkoznék… még akkor is ha iszonyatosan fárasztó munka. Nem különösebben érdekel a stressz addig, amíg elégedett vagyok azzal, amit csinálok.

Berlin az… egyszerűen Berlin. Miért költöztél ebbe a városba? Csak a zene miatt, vagy volt más okod is rá?

Mikor 2002-ben átköltöztem, már akkor éreztem a város különleges vibrálását. Annyira sok kreatív ember vett körül, hogy igazán inspiráló környezetnek tűnt számomra. Biztos vagyok abban, hogy Berlin még mindig a legnyugodtabb és legtoleránsabb hely Európában! És nyilván tele van jó zenészekkel, de nem automatikusan a legjobbakkal. Csak jóval több koncentrálódik ugyanarra a helyre.

Nagyon különleges hangzás az, amit képviselsz. Mivel készülsz a Bónusz fesztiválra?

Hozom magammal a dobosomat is, és nagyon várjuk a bulit, hiszen a Balaton Sound fesztiválos fellépés eszelősen jól sikerült a nyáron! Teljesen élő műsorral készülünk, természetesen hallhattok majd énekelni is. A hangzásunk egy speciális keveréke a berlini minimal techno-nak és melódikus, talán kissé melankolikus muzsikának. Ez az a zene, amit igazán szeretünk mi magunk is, illetve így próbálunk eredetiséget sugározni. Talán megfigyelhettek majd egy kis rock – pop beütést is, amit a saját magam által rögzített zongora – és gitár elemekkel érek el.

Igazi show műsorral készülsz ezek szerint. Mikor volt a legutolsó alkalom, mikor sima dj szettet játszottál? : )

Soha! Mindig élőben játszok, van hogy egyedül, néha pedig a zongoristámmal és a dobosommal. Imádom a techno-t zenekarral kiegészíteni! Persze azt sem vallom, hogy egyszerű azok munkája, akik heti háromszor dj szettel lépnek fel. Csak nekem ez a vonal jobban tetszik.

486764_534138756632597_1499421076_nNagyon sok producer munkád van… Tudnál egyet kiemelni közülük, mint kedvenced?

Mindig a legújabb az aktuális kedvencem : ) De természetesen az élő fellépéseim alkalmával a kiadatlan trekkeket is örömmel felhasználom… Ha nagyon választanom kellene, a “Something Says”-t emelném ki, vagy a “Dancing People Are Never Wrong” remixemet.

Ki Jan Blomqvist szerint a legnagyobb tehetség 2013-ban, akire érdemes odafigyelni?

Rengeteg iszonyatosan tehetséges fiatal művész van Berlinben, akik amúgy mind szerények és alázatosak a zene iránt. Például Joshua Jesse vagy Nils Hoffmann. Én is örültem volna ekkora tehetségnek 16 és 20 év között : ) Személyes kedvencem pedig Christian Löffler, Hamburgból.