Interjú Kálmán Péterrel / Calman /

Nem mai bútordarabok közül való vagy. Nagyon régen csépeled a lemezeket a közönség nagy örömére. Mi motivál a mai napig?

100%-ig a Techno! A Techno az én üzemanyagom már több mint egy évtizede és ahogy Detroit-ból elindult majd folyamatosan változik, az én zenei világomat is változtatta, ahogy érkeztek a legjobb techno megjelenések.Az utóbbi pár évben meg aztán rendesen felgyorsultak az események. A technika fejlődésével a digitális világ térnyerésével a zenei csatornákon ömlenek a zenék legtöbbször a minőség rovására… Többször is előfordult, hogy egy-egy weboldalon hallgatom az új megjelenéseket és a sok sablonos, egy kaptafára készült zenék annyira eltompítják az agyamat, hogy abba kell hagynom és elmenni, kiszellőztetni a fejemet, mert képes lennék átsiklani egy jól sikerült techno nóta felett… hát ki tudná ezt megbocsátani magának? Nem de bár? 🙂 Gabeen barátommal, akire büszkék lehetünk az eddigi dögös techno megjelenései miatt, sikerült közösen egy remek zenét összehozni, ami egyben a Showdown party himnusznak lett tervezve. El is kapott a harci láz a producerkedés terén, mert eddig csak ableton segítségével összerakott bootlegekre lehetek büszke.

Mesélj nekünk Fejér megyei klubélet legbensőségesebb bugyrairól. Nyíltak új klubok, zártak be régiek. Elmozdultunk e már pozitív kicsengésbe vagy még mindig szegényes a kínálat?

Nekem szegényes a kínálat! Nekem azért, mert én nyitott, de elvont arc vagyok, akit nem a csillogás és a diszkó vonz, hanem a hátsó udvarokban eldugott kis műhelyek világa. Szóval hiába örülhetünk, hogy mondjuk az utóbbi egy évben több külföldi és ismert hazai dj is játszott Fehérváron, csak egy stíluson belül… De hát egy 100e fős városban nehéz lenne elképzelni ma Magyarországon több elektronikus zenei stílusban is nagyobb party-kat… vagy igen? Mert akkor el tudnék képzelni egy zúzos D&B party-t vagy egy energikus trance party-t, ne adj isten egy igazi sötét Minimal, dub party-t… Minden esetre a house, tech-ház stílusok tarolnak rendesen a klubokban, hétről hétre lehetne menni a megyében valahova kattogni. 🙂 Október 16-án volt az Enter fesztivál, egy kísérleti rendezvény 2000 óta ahol fiatal, kezdő, amatőr producerek lépnek fel nem túl népes közönség előtt, pedig nem egyszer hallani gyöngyszemeket is! Anno itt hallottam először a Terra Rosa csapatról, kizárólag analóg felszerelésekkel dolgoztak nagyon jó acid, minimal, techno, zaj keverék zenékkel és az óta sajnos feloszlottak (szétszéledtek a tagok a világban), bár gondolom alig egy-két arc jegyezhette meg a nevüket. Meg sajnálom, hogy mindössze csak egy VJ srácot ismerek a környéken Nextral személyében, bár ő felér vagy 3 arccal is lelkesedés terén!

De azért vannak remek rendezvényeink sok új, „energiával” teli fiatal közönség, akik akármeddig elropják, ha húzza nekik valaki a talp alávalót! 😀 Külön kiemelhetem a Time Machine rendezvényt, ami az elmúlt nyár alatt gyökeres változásokon ment át és egy új szemléletváltás fiatalos lendületet adott a szervezőnek, Jámbor Tominak. Itt jegyezhetem meg, hogy a novemberi 7. születésnapi party-tól kezdődően házigazda leszek a TM party-knak és egy Sámánosabb oldalamat tudom majd megmutatni, kamatoztatni. Emellett van ugye bár a saját rendezvényünk – mely zeneileg kakukktojásnak számít a fehérvári éjszakában – Rexam barátommal, a Showdown. Igyekszünk olyan techno party-t szervezni (amire egyrészt mi is szívesen elmennénk party-zni), ami nagyot csobbanva kavarja fel a Fehérvári állóvizet!

Továbbá még nem is beszéltem a Fehérvári Zenei Napokról (FEZEN) amely idén nyitott az elektronikus tánczene felé és három nap, 3 stílus (D&B, techno, house) képviselte magát. Ez mondjuk, nagy előrelépésnek számít, bár évente csak egyszer van.

378076_302994199711272_1071900631_n

Mindig szeretted a különleges helyszíneket. Erdők, fák, bokrok, sámánok 😀 Milyenek ezek az Open air-k?

Sötétek! 😀 Mindig ezt hallom vissza, hogy kevés a fény a TechnOpen-eken, de hát nem is áll továbbra se szándékomban kivilágítani színes fényekkel az erdőt. Sokkal hátborzongatóbb és természete-sebb a hold ezüstös fényének csillogása a fák levelein. Ennek ellenére is igen szép számmal képviselik magukat a TechnOpenTele rajongók. Az utolsó, augusztusi rendezvényen közel 1000 szórakozó remélem nem tévedett! 🙂 Három stílus képviseli magát (Techno, House, D&B) három helyszínen és itt látni egyszerre egész évben ennyi embert elektronikus zenei bulin, Fehérváron. 2006-ban azzal a céllal szerveztem meg, hogy a TechnOpen fesztivál is lehet elég népszerű underground zenékkel, mind ezt ingyen, olyan kezdő, de annál lelkesebb és tehetséges dj-kel és liveact művészekkel, akiknek itt van lehetőségük bemutatkozni igazán. Sikerült! Oly annyira, hogy lassan az erdő befogadó képességének felső határát súroljuk. Mivel igen csak természetbarát/védő vagyok, nem is szeretnék kárt tenni az erdőnek. Azt hiszem éppen elég zajt csapunk így is évente kétszer a tisztáson…

Bár még odébb van 2011 nyara, de jövő év elejétől szívesen várom a jelentkezőket a fent említett stílusokon belül, lehetőleg minél újabb, kísérletibb zenei anyagokkal, mixekkel.

Megvan a véleményed a gigantikus fesztekről… Úgy érzem, sokkal inkább családias légkörben pengetjük szívesen a húrokat, igaz?

Igaz ami igaz, de pont az előbb írtam a TechnOpen-ről és 1000 ember már nem nevezhető kis létszámnak, de azért még így is elég családiasnak tekinthető több 10 vagy 100e fős fesztiválok mellett… Bár meglepő sokszor, hogy mennyit tudnak spórolni szervezők az alapvető dolgokon, én meg mennyi rengeteg időt agyalok át, minél több dologban tudjak kedvezni a közönségnek. Miért kell például a legutolsó építkezéseken használt pottyantós wc-ket használni, amikor létezik kulturált konténeres toalettek, amik csak kikerülhetnek a 9, 10, 12 vagy 15e forintos belépők árából!

Aztán lehet, csak én lihegem túl a dolgot 😀

Hol is tartunk Showdown ügyben? Most jön Toky Hot x helyett. A darkosabb off-beat hangzásvilágot kedvelők kitörő örömben kurjongatnak… már megint eljőőőő ez az állat! Ő egy igazi speciális arc, reméljük semmiben sem változott az elmúlt években… Hány éves már a Székesfehérvári party band aka Showdown?

Ott tartunk, hogy október 29-én a legelvetemültebb Szlovák arcot sikerült újra elhívni Toky személyében és ilyenkor szokták mondani, hogy kő kövön nem marad, meg lebontjuk az épületet…! Ha nem is fogjuk elpusztítani a raktárépületet, de tény, hogy a mai minimal-techno trendes világunkban elégé könnyfakasztó katarzis elé nézhetünk pénteken. A mostani party egyben a 8. születésnapi party is (2002.nov.08.-án volt az első), de nem tudunk szülinapozni, mert maga a helyszínt, a Hadiárva utca 2.-t éppen ezzel a party-val búcsúztatjuk! Ami egyben valami új kezdetét is jelenti, de egyelőre még előttem is rejtély az új helyszín! Már pedig kell egy hely, ahol néha ki ereszthetjük a fáradt gőzt!

Szóval egy mocskosul sötét techno party-ba invitálok minden érdeklődött ahol a legsúlyosabb zenékkel tele sajtolt fekete korongok fognak pörögni!
No disco, only pure Techno!

Aszimmetrikus Calman vagy techno Sámán?

Nincs Calman Sámán nélkül és vissza!