Interjú Fülöp Zoltánnal és Lalátka Olgával

Ismét itt egy újabb nyár, indul egy újabb eseménydús fesztiválszezon a hazai rendezvénypalettán. Ilyen téren nincs okunk szégyenre, hiszen minden zenei igényt kielégítő, világszínvonalú fesztiválhálózat épült ki hazánkban az elmúlt évtizedekben. Az elektronikus vonulat mögött álló szervezőkkel, a Volt és a Balaton Sound megálmodójával, Fülöp Zoltánnal (FZ), valamint a B My Lake és az Akvárium elektronikus zenéjéért felelős Lalátka Olgával (LO) beszélgettünk személyes és szakmai dolgokról.

 

Fülöp Zoltán – a Volt Fesztivál és a Balaton Sound alapítója, főszervezője, a Sziget Kft. résztulajonosa.

A Volt Fesztivál megálmodójaként ismernek az emberek, pedig nem feltétlenül innen indult Fülöp Zoltán „szervezői” karrierje. Mi volt az első projekt?

FZ: 1990-ben, 16 évesen, soproni gimnazistaként szerveztük meg az első önálló bulijainkat Lobenwein Norbival, aki mai napig jó barátom, és üzlettársam. Azon túl, hogy a VOLT Fesztivált, majd később a Balaton Soundot is ketten álmodtuk meg és hoztuk létre, a Sziget Fesztivált is szervező Sziget Kft. résztulajdonosai vagyunk, és az elmúlt évtizedekben több közös céget hoztunk létre különféle projektjeink számára. Visszakanyarodva az elsőre, vagy a nulladikra, mi a gimnáziumban találkoztunk és ott kezdtük el, többek között gimnáziumi diáknapok megszervezésével, valamint a Berzsenyi Dániel Gimnázium Klubjának életre keltésével. Aztán rövid időn belül kiléptünk az iskolai keretek közül, és a helyi egyetemi klubban kezdtünk el bulikat szervezni, szinte mindent személyesen intéztünk, mi szedtük a jegyet, csináltuk a vendéglátást, szolgáltattuk a zenét (ha úgy tetszik dj-k voltunk).

Később átköltöztünk a Liszt Ferenc Művelődési Házba, ahol meglehetősen rendszertelenül ugyan, de egyfajta „partisorozattá nőtte ki magát a rendezvényünk, amely a „Micsoda Buli!” névre hallgatott.

Majd következett a Volt Fesztivál. A mai napig sokan a Voltot tartják a legjobb hazai fesztiválnak, talán a szerényen barátságosnak megmaradt miVOLTa miatt?

FZ: Örülünk annak, hogy a mai napig úgy emlegetik a VOLT-ot, mint a legszerethetőbb fesztivált az országban. A ’családias hangulatú’, és ’barátságos’ jelzők valószínüleg annak is köszönhetők, hogy eleinte tényleg egy baráti összejövetelhez hasonlított a VOLT, különösen a Sportcsarnokos időkben, amikor a szakmán kívül minden évben itt találkoztak a budapesti zenei élet meghatározó alakjai, a véleményvezérek, és az akkor még underground média jeles képviselői.

A Balaton Sound egy új koncepcióval próbálta behúzni a vendégeket. Strandolás, sokszínűség, és izgalom szólt évekkel ezelőtt a fáma. Tehát semmiféle olyan jelzőt, vagy okot nem adtatok, amely a BS zenei koncepcióját nyíltan kimondta volna. Sokan az underground elektronika bölcsőjeként képzelték el.

FZ: 2007-ben, amikor megálmodtuk a Balaton Soundot, nem volt számunkra sem egyértelmű, hogy egy tematikus, döntöen elektronikus zenét felvonultató fesztivált szervezünk. A koncepció lényege sokkal inkább az volt, hogy haladjuk meg a klasszikus fesztiválos kereteket, teremtsünk olyan körülményeket, amely eltér a hagyományostól, konkrétan ne sörsátrakban hozzunk létre programhelyszíneket, ne sörpadokra ültessük az embereket, hanem modern, trendi klubokra jellemző milliőt teremtsünk. Üzenjük azt, hogy fesztiválozni nemcsak akkor még klasszikusnak mondható keretek között lehet, hanem más formátumban is. Ez nemcsak a fesztivál infrastruktúrájára, programhelyszíneinek kialakítására vonatkozott, hanem ugyanúgy a gasztrokínálatra is. Ezt fejezte ki tömören az egyik induló sajtóközleményünk címe: „gyros helyett szusi” 🙂

lalátka1

Az underground bölcsőt újra megcélzó B my Lake olvasztótégelynek szánt rendezvényből pedig mindjárt sikert sikerre halmozó fesztivál lett. Gondoljunk csak a Festival Awards-ra.

FZ: Természetesen nagyon örültünk annak, hogy mindjárt az első év után ilyen rangos elismerésben részesültünk, hogy a „legjobb új fesztivál” lehettünk Európában. Hozzá kell tenni azonban, hogy mi ezt mindenképpen egy megelőlegezett bizalomként értékeltük, hiszen az első évben még számos ponton fejlesztésre szorult a rendezvény, mind az infrastruktúrára, mind a programkínálatra, mind a technikai háttérre, dekorációra fordítható erőforrásaink tekintetében.

Azt gondolom, hogy már a tavalyi évre sokat fejlődtünk, hiszen sikerült olyan látványvilágot létrehoznunk a balatonvilágosi Club Aliga területén, ami méltó volt a kivívott sikerhez. Véleményem szerint ez a folyamat idén teljesedhet ki, hiszen amellett, hogy átköltözünk Zamárdiba, a Strand Fesztivál szomszédságába, a Balaton Sound által kipróbált helyszínre, megteremtve ezzel a fesztivál fullos infrastrukturális hátterét,  az idei programkínálatunk tényleg pazarnak mondható, és a korábban említett elekronikus zenei műfajok elsőszámú képviselőit sikerült szerződtetnünk.

Te most akkor Dj vagy? A Quart azt mondja! Ki szerinted az igazi lemezlovas?

FZ: Természetesen nem. 🙂 Szerintem arra a viccnek szánt cikkre, interjúra gondolsz, amelyet Lobenwein Norbert és Muraközy Péter barátommal közösen adtunk annak kapcsán, hogy az általunk szervezett fesztiválokon néha még a mai napig azzal szórakoztatjuk a barátainkat, hogy nekik rakosgatjuk fel a kedvenc zenéi(n)ket. Többnyire a rendezvényeink VIP részében szolgáltatjuk a zenét, de a Sziget Fesztiválon a VOLT Fesztivál színpadon hagyományosan az egyik hétvégi napon nyilvánosan is elkövetjük ezt. J

Hogy ki az igazi dj, arról manapság eléggé megoszlanak a vélemények. Függetlenül attól, hogy mára a korábbi dj producerekből popsztárokká vált előadókat divatos szidni, és zeneipari kreátumoknak tekinteni, akik mögött nincs is igazi teljesítmény, tartalom, én úgy gondolom, hogy nem véletlenül futottak be fényes karriert, azok a slágerek, amelyek a nevükhöz köthetők, és szerte a világon milliók ismerik, éneklik őket, mindezek megsüvegelendő produktumok. Persze vannak olyan művészek, és szándékosan használom velük kapcsolatban ezt a kifejezést, akik más utat járnak, ennek ellenére nagyon is ismert sztárjai az elektronikus zenének, de leginkább a fellépéseik, fesztiválos vagy klubokban prezentált szettjeik, innovatív vagy kreatív teljesítményük okán. Ha végig nézek a palettán Hardwelltől vagy David Guettától Sven Väth-ig vagy Henrik Schwarz-ig, akkor az én szememben mindkét típusú dj igazi lemezlovasnak tekinthető.

Ha Fülöp Zoltánon múlna csak, kik lennének az idei fesztiválok headliner lemezlovasai?

FZ: Végignézve az idei rendezvényeink elektronikus zenei line-upját, szerintem sikerült egy minden igényt kielégítő programot összehoznunk. A Balaton Sound 5 napjának headliner sora azt hiszem évek óta nem volt ilyen erős: Tiësto, Hardwell, a jubileumi nagy visszatérő Faithless, Axwell Λ Ingrosso, vagy Dimitri Vegasék. A VOLT Fesztiválon David Guetta és Fatboy Slim, a Szigeten Avicii, Martin Garrix, a B my lake-en pedig a Gus Gus, a nemrég két teltházas Akvárium nagytermet „csináló” Fritz Kalkbrenner, Sven Väth, Ritchie Hawtin, a Tale of Us… a bőség zavara 🙂

Nem nagyon jut eszembe olyan elektronikus zenei headliner, akit hiányolnék az idei évben valamelyik fesztiválunkról.

Mennyiben változtak a fogyasztói szokások 2010 óta, ha a fesztivál életet tekintjük alappillérnek?

FZ: Ez egy folyamatosan változó piac, hiszen a fesztiválok, mint érzékeny szenzorok az aktuális zenei ízlésre, trendekre nagyon gyorsan és látványosan reagálnak. Érdekes volt látni, hogy amíg a VOLT Fesztivál és a Sziget is lassan, de biztosan vált több százezer embert megmozgató tömegrendezvénnyé, ez a Balaton Sound esetében gyakorlatilag egy-két év alatt végbement 2007 és 2010 között. Ebben nyilvánvalóan nagy szerepe volt annak a konjunktúrának is, ami az elektronikus zenei rendezvények terén az elmúlt évtizedben végbement.

Fesztiválszervezőként örömmel tölt el, hogy az elmúlt években egyre szélesebb körben vált népszerűvé a fesztiválozás a fiatalok körében, túlzás nélkül elmondható, hogy ma már ciki, ha valaki nem jár ezekre a rendezvényekre, menő dolog a fesztivál műfaja, annak valamennyi attribútumával együtt.

Reméljük, ez a trend még sokáig kitart 🙂


Kulissza – mindkét félnek irányított kérdések

 lalátka2

A Balaton Sound kapcsán emlegettük az underground elektronika hazai bölcsőjét. Ez végül a B my Lake rendezvényen keresztül valósult meg. Itt ki volt a gólya?

FZ: A B my Lake születése már egy teljesen más időszakra tehető. Addigra a Balaton Sound nemhogy tematikus elektronikus zenei fesztivállá vált, hanem egy mainstream megarendezvénnyé, amely széles tömegeket mozgat meg és vonz idehaza és külföldön egyaránt. A B my Lake-et azok számára hoztuk létre, közösen a Deadcode Produkcióval, akik számára már befogadhatatlanokká váltak a Sound léptékei, és akik egyfajta underground vagy ha úgy teszik „kortárs” elektronikára vágytak, és kevésbé a stadionnyi tömegeket megmozgató populárisnak mondható EDM sztárokra.

LO: A fesztivál tehát a Deadcode Produkció (Bónusz Fesztivál, Hyperspace) és a VOLT Produkció (Balaton Sound, VOLT Fesztivál, Strand Fesztivál, Sziget Fesztivál) gyermeke. Idén harmadszorra kerül megrendezésre, az alapötlet azonban jóval régebbre nyúlik vissza.

Apelláltatok ekkor a „hőbörgő” underground népségre?

FZ: Ha a Balaton Sound tematikus elektronikus zenei fesztiválnak mondható, akkor a B my Lake-re ez különösen igaz. Itt az első két évben valóban igyekeztünk egyrészt az elektronikus zenei stílusirányzatok tekintetében következetesen az általunk megszabott szigorú keretek között maradni (techno, tech-house, minimál, egy kis drum and bass-szel, dubstep-pel fűszerezve). Más részről pedig igyekeztünk abban is konzekvensek lenni, hogy a felvonultatott dj-k közül senkit se emeljünk ki, jelezve, hogy ide nem popsztárokat hívtunk meg, hanem a műfaj legjobb és legtehetségesebb képviselőit, akik nem feltétlenül stadionkörülmények között lépnek fel, hanem klubok állandó vendégei, rezidensei szerte a világon, de a B my Lake-en mindenki egyenlő. 🙂

LO: Aki szeret hőbörögni, az akkor is hőbörögni fog, amikor nincs miért hőbörögni. 🙂 Természetesen sokat számít a közönségünk visszajelzése, levelekből-kommentekből látjuk, kikre lennének kíváncsiak, és igyekszünk is kielégíteni az igényeket. Azokkal a ‘nagy megmondó’ véleményvezérekkel nem nagyon tudunk mit kezdeni, akik görcsösen szajkóznak 1-1 nevet, majd nem-felfedezve imádottjukat a programban óriási világfájdalommal fakadnak ki, és mindenki számára publikussá teszik otthonmaradásukat.

Ők valószínűleg nem tudják, mit is jelent valójában egy fesztivál, nem nyitottak a zenére, nem kíváncsiak az aktuális trendekre. Bevallom, nem tudom komolyan venni az önmagát ‘ízig-vérig underground’-nak tituláló figurát, aki négy fal között hallgat rongyosra maximum 10 lemezt, majd hátba veregeti magát, mint “zenei szakértő”. Ha a hőbörgőkben van nyitottság, ha bizalmat szavaznak azoknak a fellépőknek, akik játszanak a rendezvényen, akkor biztos vagyok benne, hogy jól fogják magukat érezni a B my Lake Fesztiválon (is).


Lalátka Olga – a B my Lake Fesztivál projektvezetője, az Akvárium Klub elektronikus zenei promótere

Mennyi idő manapság egy fesztivált rentábilissá tenni? Nyilván változó, nyilván nehéz megválaszolni, de mégis annyi szenvedő szervezőt látni, csak lehet egy tippet adni.

LO: 2013-ban a májusi Nagyon Balaton sajtótájékoztatón jelentettük be, hogy augusztusban Balatonvilágoson várjuk az elektronikus zene igazi szerelmeseit. Mindössze három hónap állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy elérjük, megszólítsuk (ha úgy tetszik, “lecsábítsuk”) a közönséget, ami utólag visszagondolva, elég merész vállalkozás volt, hiszen addigra a többség már eltervezi nyaralását, tudja, milyen fesztiválokra vált bérletet stb. A B my Lake azonban pillanatok alatt berobbant a köztudatba, az underground berkekben a figyelem középpontjába került és csak úgy záporoztak a pozitív visszajelzések. Még ebben az évben elnyertük az “Európa Legjobb Új Fesztiválja” díjat Hollandiában (European Festival Awards), azaz a debütálást követően máris felkerültünk a nemzetközi fesztiváltérképre is. Tavaly már egy teljes év állt rendelkezésünkre, így sokkal alaposabban fel tudtunk készülni: nagyobb hangsúlyt fektettünk a színpadtechnikára, látványelemekre, a programok kialakítására, a dekorációra és természetesen magára a kommunikációra is. Idén minden eddiginél erősebb line-uppal jelentkezünk, ennek a ‘híre’ pedig futótűzként terjed. Egyre többen választanak minket a környező országokból is, és itthon is egyre nagyobb a ‘B my Lake tábor’. Az idő, a profi szervezés, és természetesen az érdeklődés mértéke igazolja, hogy meg tud-e állni egy fesztivál a lábán. Sokat dolgozunk azért, hogy a B my Lake a legjobb fesztiválok között legyen jelen.

Mindenképpen egy űrt kiván betölteni a Lake, ez bizonyos. Mégis mi az alapkoncepció, illetve mi volt, mi lett, és mi lesz 2015-ben?

LO: Többen mondják, hogy ez egy hiánypótló fesztivál. Nem csupán a zenei paletta, hanem a butik-jellege miatt is. Változatlan koncepcióval jelentkezünk 2015-ben is, azaz több színpadon, már a reggeli óráktól kezdve a legjelesebb DJ-k adogatják majd egymásnak a helyet a pultban 4 teljes napon át. Egész évben figyeljük a zenei trendeket, előadókat, így olyanok is helyet kapnak a line-upban, akik sokak számára ‘ismeretlenek’, de érdemes rájuk odafigyelni. Idén nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a nappali programokra is és szakítani azzal a hittel, hogy bulizni csak sötétben/éjszaka lehet.

Az új helyszín pedig egyértelműen számos izgalmas meglepetést tartogat majd.

Ki dönt a fellépőkről a B my Lake esetében?

LO: Profi csapatban dolgozunk, ahol mindenkinek megvan a maga feladata. A program összeállítása és a booking teljes mértékben a Deadcode érdeme.

Azt mondják, hogy a B my Lake válogat a hazai fellépők között, én megfordítom, aki fellép nálatok, az lesz sikeresebb és nem ti keresitek a már sikeres egyéneket. Szerinted ez mennyire van így?

LO: Az lenne a szép, ha nem válogatnánk a fellépők között! (nevet) Én is megfordítom a dolgot: aki nem tud sikereket elérni az év többi 364 napján, azon egy fesztivál fellépés sem segít. 🙂

A nagytesók, vagy kistesók (Sziget, Sound) nézőpont kérdése, akkor is konkurenciát jelentenek. Hogyan kezelitek ezeket az érzékeny kérdéseket?

LO: Kimondottan örülünk annak, hogy ennyi színvonalas fesztivál van Magyarországon, fölöttébb színes a felhozatal, ennek köszönhetően pedig mindenki megtalálhatja az ízléséhez legközelebb állót.

Sőt, ha kombinált jegyet vásárol valaki, akkor az összes fesztiválon ott lehet. És miért ne tenné? Szédületes line-uppal jelentkezik idén az összes ‘testvér’ – csak javasolni tudom, hogy aki teheti, az legalább egy-egy napra látogasson el mindegyikre.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a B my Lake egy kis fesztivál, ami méretéből és zenei programjából adódóan sem tud konkurenciája lenni a fent említetteteknek. Másról szól és jelentősen kisebb szegmenst vonz.

A nagy fesztiválok csupán 1-1 színpada tudja reprezentálni a B my Lake 4 napos, több helyszínes világát. A nagy fesztiválok fellépői szinte mindenki számára ismert nevek: zenéiket játsszák a rádiók, magazinokban lehet olvasni róluk, reklámokban szerepelnek, videóklippeket gyártanak stb. Itthon nincs olyan releváns médium (onair, offline, vagy széles körben olvasott online portál), amely a B my Lake zenei világát felvállalná. Mi másképpen kell, hogy elérjük a közönségünket.

A kérdés pedig egyáltalán nem ‘érzékeny’, sokat lehetne róla beszélni…

lalátka

A magyar fesztiválkörkép ekvivalens a külföldivel, vagy akad még bőven pótolnivaló? Főleg zenei szempontból érdekel.

LO: A Deadcode-VOLT Produkció és a Sziget Kft. által közösen szervezett fesztiválok évek óta Európa legjobbjai között vannak. A Sziget idén másodszorra vitte haza a “Best Major Festival” díjat, a Balaton Sound évek óta ‘sold out-os’ és szintén “Best Medium Sized Festival” nyertes, a B my Lake 2013-ban a “Best New Festival” díjat zsebelte be, 2014-ben pedig bekerült a “Best Small Festival” jelöltjei közé is.

Persze évről-évre van hova fejlődni, de ahogy a fenti felsorolás is mutatja, szilárdan megálljuk a helyünket “külföldi viszonylatban” is.

Nyilván van olyan fesztivál, ahol erősebb a program, szebb a helyszín, monumentálisabb a látvány, sőt, a sör is hidegebb és a fagylalt is krémesebb, de előfordulhat, hogy nem a hazai közönség pénztárcájához van szabva a belépő ára.

Számos tényező befolyásolja egy fesztivál végső programját/arculatát/kimenetelét az adott évben. Zenei szempontból úgy látom, hogy 2015 kimondottan erősre sikeredett.

Van lehetőséged arra, hogy a fesztiválon ne csak dolgozz?

LO: Megkérdezem a főnökömet. (Nevet) Nincs. Azonban a B Stage mögött van a bázisom, így a főbb fellépőkről én sem maradok le…

Az Akvárium szépen lassan Budapest egyik kedvenc „vigalmi” negyedévé cseperedett. Nem ment minden simán, mára azonban realizálódni látszik a helyzet. A közönség közösség lett, és folyamatosan a sold outok csengenek. Minden szuper? Mindent lehet fokozni.

LO: Tetszik a „közönség-közösség” szófordulat :). Az elmúlt egy évben nagy utat tett meg az Akvárium, hiszen az egytermes klubból háromtermes rendezvényközpont lett és teljesen átalakult a programstruktúrája is. Koncertek, partik, kisebb fesztiválok, konferenciák, sajtótájékoztatók otthona lett, s pontosan ez a „programkavalkád” okozott némi nehézséget/képzavart kezdetben, majd tette ’közönségkedvenccé’ a helyet.

Egy évvel ezelőtt nehéz volt bárkinek elképzelnie, hogy lehet az egyik teremben például egy Quimby koncert, a másikban egy techno party, míg a harmadikban egy rádióműsor élő felvétele. Aztán a koncert vége után 1 órával megint egy party, másnap pedig egy design-kiállítás… Márpedig lehet.

Nem csak a technikai felszereltsége emeli az Akváriumot Budapest legjobb klubjai közé, hanem az a profi csapat is, aki a háttérben dolgozik. Óriási szervezést és logisztikát igényel az, ahogyan működünk. A legigazibb visszajelzés, hogy mára az Akvárium egy ’meeting pont’ lett, a sok színes program pedig össze is hozza az embereket. Nagyon sokan maradnak itt egyik rendezvényről a másikra, belehallgatnak olyan koncertekbe/bulikba is, amik ugyan nem tartoznak szervesen az érdeklődési körükbe, de „ha már itt vagyok” alapon nyitottak valami újra/másra is.

Egy év alatt közel száz sold out-os rendezvényünk volt, a legnagyobb zenekarok adtak itt koncertet és számos világsztár DJ fordult meg nálunk. Jelenleg is a legjelesebb hazai partiszervezőkkel dolgozunk együtt, gőzerővel készülünk az őszre és annyit talán elárulhatok, hogy módfelett erős szezonnak nézünk elébe J.

Nincs egy cseppet túlkínálat szerinted a hazai piacon? Lassan keddenként is Loco Dice-ok lesznek egy mini vurstliban!

LO: Ez egy nehéz kérdés és nagyon sok oldalról megközelíthető. Minden promóter célja, hogy egy sikeres rendezvényt hozzon létre. A sikert pedig rengeteg tényező befolyásolja: az aktuális trend, a piaci helyzet, a dátum, a helyszín stb. Azt se felejtsük el, hogy ahogyan nő a kínálat, úgy nő az ingerküszöb is. Egyre nehezebb megfelelni az elvárásoknak, egyre nagyobbak/másabbak az igények. A szórakozási szokások is változnak évről-évre. Számos példát lehetne felsorolni arra, hogy egy ’biztosnak hitt rendezvény’ végül kudarcba fulladt, vagy pont ellenkezőleg, egy szinte ismeretlen előadó ezreket vonzott.

Naiv és utópisztikus elgondolás, hogy egy napon a szervezők összehangolják a programjaikat, és igen, van úgy, hogy egy-egy hétvégére több monumentális esemény ’zsúfolódik’. Végül mindig a közönség dönt. Inkább pozitív, hogy van miből választani, egy kis konkurálás pedig teljesen egészséges.

Te nem vagy dj. Miért?

LO: Nem biztos, hogy akkor is Partynews címlapra kerülnék, és ezt nehezen dolgoznám fel. 🙂