Interjú az I Love Deep Csapatával

Ki ne ismerné hazánk egyik legnívósabb klubestjét mely időről időre ugyan azt a minőséget nyújtja a szórakozni vágyó közönségnek. A rezidensek mellett rendszeresen láthat és hallhat a közönség világhírű elismert lemezlovasokat ezeken az esteken. Talán már sejtitek, az I Love Deepről van szó! Születésnapot ünnepelnek, a 7-et, ennek apropójából beszélgettünk a szervezőkkel, Varga Dáviddal és Györfi Zsolttal, illetve a rezidensekkel, az örökké mosolygós Budaival és Vic-kel.

 Budai Imi neve fogalom a honi elektronikus zenei életben, szettjei legendásak voltak, hogyan lett a tehcnoból deep house? Akkoriban a Techno House Classics 22 000 példanyban fogyott. Manapság ez már űberelhetetlen ha jól sejtem.

 Budai: Na igen, az ilyen mixek vagy az ilyen jellegű kiadványok eladása durván lecsökkent sajnos. Igazából nem lett technóból deep house. Szóval a nagy szerelem az megmaradt:) De mindig is volt egy másik nagy szerelmem a house, tech-house. Egy hirtelen ötlettől vezérelve próbáltuk ki, hogy milyen lenne ezt a stílust is megmutatni egy buli keretein belűl. Ekkor született az I Love Deep. Ezeken a bulikon a house-nak több véglete is szól egy este. A picit tech-esebb, ütemesebb dolgoktól a mélyebb dalokig, attól függ milyen dj-k vannak az éjszaka. De mindenképp a seggrázós zenéké a főszerep. Közben az évek során simán kiderült, hogy rajtunk kívűl még sok embernek bejön ez a zenei világ, amit havonta egyszer, – a bulik hangulatát elnézve – szinte kötelezővé vált megszervezni.:)

Dávid: Akkoriban és azóta is, ezt az új helyzetet, hogy Imi nem csak kizárólag az addig megismert stílust játssza, csak pár dj kollégája és az újságírók egy része nem tudták hová tenni. Különösen itthon ördögtől való dolog, ha valaki kipróbálja magát új területeken is. Még őrzöm az első pár év visszajelzéseit, amiket interneten és egyéb fórumokon keresztül kaptunk. A kritikák 99%-a abból eredt, hogy mer Budai egy house rendezvényen fellépni techno DJ létére. Az elmúlt hét évben kiderült: a közönség nem kategorizál. Imre pedig ugyanolyan szívesen látott fellépője egy nagy tech vagy minimal bulinak, mint egy finomabb zenei világú house rendezvénynek. Ugyanakkor ha valaki figyelte az elmúlt évek történéseit: Imi csak az I Love Deepen játssza ezt a stílust, a hagyományos fellépésein megmaradt az eredeti zenei vonalánál.

2002 tavasza volt a fordulópont amikor is egy teljesen más hangzásvilágba vetetted bele magad. Talán te jobban is emlékszel az első Pacha bár beli deep estre 🙂 Kinek az ötlete volt annó életre hívni I Love Deep néven a klubestet? Mi volt az ami miatt úgy éreztétek, hogy szükség van egy ilyen jellegű estre?

 Budai: Félelmetes volt, nagyon nagy buli volt. Terry Lee volt a vendég, az egyik nagy tech-house kedvenc:) Akkor éreztük a bulin, hogy ennek tuti lesz folytatása:) Az előzmény sok house mix volt, ami ment ismerösök között cd játszóból cd játszóba. Akkor gondoltuk, hogy jó lenne egy ilyen jellegű bulisorozatot elinditani, ami erről a stílusról szól igazán. Valami új dolgot akartunk létrehozni.

Dávid: Az én bűnöm volt, rágtam Imi fülét, mutassa be egy party keretein belül azokat a zenéit, amiket inkább magának vett évek óta. Ebből az alapötletből született az I Love Deep, aminek első időben rezidense volt Chriss és Pedro is. Az egykori Pacha Bár pedig tökéletes helyszín volt egy ilyen stílusú rendezvényhez.

10676327_10152710576999313_2090546901870577746_n

Budai mellett az est rezidense Vic, akiről DJ-ként viszonylag keveset tudunk, hogy került Ő a képbe?

 Viktor: Imivel már jó rég ismerjük egymást, olyan ’98 óta kb. Akkor találkoztunk először, aztán 2001-ben elkezdtünk együtt zenéket csinálni, majd később jött a közös kiadó is, az Egoist Records (később Ego Traxx). De persze mindig születtek a stúdióban house-osabb dolgok is, így később eldöntöttük, hogy ennek is csinálunk egy kiadót. Mivel akkoriban m ár mentek az ILD bulik, ezért ILD Records-nak kereszteltük. Aztán ebből kifolyólag előbb utóbb várható volt, hogy Imi mellett én is a pultba lépek.
budaivic

Jelenleg Madox és Nigel Snorter akik rendszeresen színesitik az esteket, hogyan választjátok ki, hogy kivel dolgoztok együtt?

 Zsolt: Sok tehetséges lemezlovas bukkan fel időről időre. Mindig igyekeztünk lehetőséget biztosítani az I Love Deep keretein belül számukra. Aztán vannak olyanok is akik olyannyira beválnak, hogy felkérjük őket rezidensi posztra. Jó páran megfordultak már ebben a pozícióban, legutóbbi üdvöskénk Nigel Snorter akivel már régóta terveztünk együtt dolgozni és végül ez év elejétől ős is a csapat tagja lett. Madox már jó pár éve látható I Love Deepes line-upokban. Benne látjuk azt a jövőbeni tehetséget aki a mostani top dk nyomába léphet. Mind emellett emberileg is közel áll hozzánk.

Dávid: A recept egyszerű: professzionális művészeket preferáltunk mindig is. Olyanokat, akik képesek állandó minőséget hozni és akik számára az adott estén fontosabb az I Love Deep sikere, mint a saját egójuk. Nemrég olvastam egy régi rezdiensünk nyilatkozatát az I Love Deepes távozása körülményeiről. Ebben szakmai vitákról beszélt és arról, hogy nem jutott több lehetőséghez vagy inkább befolyáshoz nálunk. Nálunk első számú aranyszabály: mindenki a saját területéért felelős. A promoterek szerveznek, a dj-k játszanak, a közönség pedig bulizik. Ha egy DJ többet foglalkozik a pult mögötti dolgokkal, mint a pultja előtt állókkal (magyarán fontosabb dolgai is akadnak rendszeresen, mint hogy kiszolgálja 100%-osan azokat, akik fizetnek azért, hogy meghallgassák őt), akkor általában elköszönünk tőle, ahogy ezt már megtettük bő 3 éve az ominózus dj-vel is.

 Nemrégiben még Lank is a csapat tagja volt, miért váltak külön az útjaitok?

 Zsolt: Lank több, mint egy évig erősítette a csapatot, ám ez év elején úgy döntött, hogy egy másik társasággal szeretne együtt dolgozni. Döntését elfogadtuk, bár távozásának körülményei nem feltétlenül voltak méltóak az addigi kapcsolatunkhoz. Mindemellett sok sikert kívánunk karrierje építésében, és egyáltalán nem kizárt, hogy valamikor még fel fog tűnni I Love Deep line-upban.

 Hogyan értékelitek az elmúlt 7 évet? Mit vártok a következő évektől? Tervezitek esetleg, hogy a klubesetet külföldi turnén is bemutatjátok ?

 Viktor: Ezalatt az idő alatt az ILD mindig egy egyedülálló klubest volt és nekem nagyon sok szép élményem lett általa. A külföldi turné nagyon jó lenne, remélem a legjobbakat…

Zsolt: 7 év nagy idő, és igen „kalandos” is tud lenni. Az is volt. Az elmúlt évek munkájának talán legnagyobb eredménye a stílus meghonosítása, melynek jelenlegi népszerűségét jelzi, hogy többen is próbálnak hasonló jellegű rendezvénnyel előállni. Ezen próbálkozásokat kisebb nagyobb siker kíséri és azt gondolom ez jót tehet a szcénának, illetve jó összehasonlítási alap is egyben. Így még hamarabb kiderül melyik rendezvényre érdemes jegyet váltani.

Dávid: Ha hatalmas külföldi érdeklődés lenne, ezen elgondolkodnánk, de erről nincs szó. Volt pár buli a határokon kívül, de ezek egyszeri bulik voltak. . Az biztos, nem csak itthon, de például Ázsiában is akadnak követők. A Thai I Love Deep partikon – amit egy kinti magyar DJ szervez – tényleg megfordult már sok, jónevű lemezlovas.

Nehéz pár mondatban értékelni. Örülünk, hogy már negyedik partygeneráció jár el ILD-re és annak is, hogy olyan vendégeink is vannak, akik minden bulinkon ott voltak eddig.

 Sokféle helyszínen láttuk az elmúlt fél évben a rendezvényt, jártatok a Dokkban, a Privében, most a Citadellán. Tudatos ez a „vándorlás” vagy más oka van a rendszeres helyszínváltásnak? Van végállomás?

 Zsolt: Áldásos lenne egy „végállomás” ahol a közönség szeretete, magas fokú kiszolgálása a cél mindamellett, hogy megbecsülik a promoter munkáját is, hogy érzik a súlyát ha egy brand a nevét adja a helyhez. És akkor egyben megválaszolásra került a vándorlás oka is. Az említett problémák egyike vagy sokadika jelentkezésekor szokott bekövetkezni a költözés. Az I Love Deep egy prémium kategóriás rendezvény. Ez megmutatkozik a fellépőkben és a belépők árában is, ezért mindig is igyekeztünk a legjobb körülményeket, az aktuálisan legjobb helyszínt biztosítani a partyra látogatóknak. Ezt hónapról hónapra, éveken át teljesíteni nem könnyű, ám másképp nem érdemes csinálni. A közönség elismerésével nem szabad visszaélni.

 Tribal -osabb, deepesebb vagy éppen vokálisabb hangzás.. ez mind egy estébe gyúrva az i love deep.. mondják sokan. valóban így van?

 Budai: Igen, teljesen vegyes a zene a bulikon, de maradva a house keretein belűl. A keményebb, techesebb, de mély hangokkal teli tech-house-tól, a lazább, mélyebb, vokális dalokig mindenszól egy este. Ettől igazán szines az este zeneileg is.

Viktor: A housenak elég sok ága megtalálható volt a bulikon, az egészen mély deep house-októl, a deep tech house-okig, de mégis hangulatra mindig az érzelemteli zenék voltak túlsúlyban.

Dávid: Milyen unalmas lenne, ha egész éjszaka csak és kizárólag deep house szólna. A deep jelző a house előtt, mindig is zárójelben volt. Ha valaki Budapesten deep house-t szeretne hallgatni és bulizni is (86 embernél többel egyszerre) erre jelenleg a legtökéletesebb választás továbbra is az I Love Deep.

 Művészi alkotásnak mondják a rajongok az ildk mindegyikét. Hogyan értétek el ezt a kiemelkedő, és egyben kis hazankban egyedulallnak mondhato titulust?

 Zsolt: Ha ez valóban így van az igazán megtisztelő! Igyekszünk aktuális és egyben a party koncepciójának megfelelő djket felléptetni, ám balgaság lenne azt hinnünk, hogy mindig tökéletesen választunk, természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy széleskörű elégedettséget vívjunk ki.

Dávid: Külön kiemelném a rezidenseket, akik a bulik nagyobb hányadában “ellopják a show-t” a külföldi DJ-k elől. 🙂 Igaz nem fodult elő eddig túl gyakran, mindössze 2 külföldi és egy hazai fellépő esetében, de ha látjuk, hogy a DJ nem üti meg aznap este a közönség ingerszintjét, a tervezettnél előbb befejezi a szettjét.

 Ami pár évvel ezelőtt fogalom volt meg is mutatkozott egy jó kis korong formájában. Mostanság terveztek e megjelenéseket? Lesz új ILD mixalbum?

 Budai: Egy jópár kiadvány van előkészületben, amik a nyáron fognak kijönni. Jelenleg még egy terjesztőváltáson is át kell esnie a kiadónak, ami reméljük, hogy zökkenőmentes lesz.

 Partyélet annó és ma, mi változott leginkább?

 Viktor: Nekem úgy tűnik, régebben nyitottabbak voltak zeneileg a partyarcok, mint ma. Talán nem voltak ennyire „elkényeztetve”, lehet, hogy azért. De az ILD-re mindig inkább az olyan emberek jöttek, akik jobban értették a dolgokat annál, minthogy mindig az épp „trendi” bulikba menjenek.

10288727_10203289249685588_805827072807210977_n

 Talán kevés szó esik napjainkban arról, hogy a legsikeresebb klubestek mögött mindig van egy jó szervezőgárda. Sokszor háttérben tevékenykednek, de az ő munkájuk nélkülözhetetlen. Dávid és Zsolt a két szervező, mióta dolgoztok együtt? Pontosan mi a feladatotok a csapatban?

 Zsolt: Három éve csatlakoztam a I Love Deep csapatához, mint „helyszíni végrehajtó” J azaz a vendég lemezlovas hostolása volt a feladatom, aztán az idő előrehaladtával egyre több feladat hárult rám. Többek között azért is működik jól a csapat, mert mindenkinek van valami erőssége amit a másik elfogad és nem akar okosabb lenni. Azt gondolom ez igen fontos szempont, legyen az bármilyen szakma. Hozzám mindig is közel állt a marketing és pr tevékenység, szeretném hinni, hogy az utóbbi években sikerült ezen a téren valamit hozzátennem az elért sikerekhez.

Dávid: Imivel 13 éve dolgozunk együtt. Az I Love Deepet is együtt kezdtük el szervezni, majd az Imi pár éve visszavonult a szervezéstől és azóta is csak és kizárólag a zenével foglalkozik. Zsolt 3 éve került be a csapatba. Azóta együtt nyomjuk. 🙂

 Nem kisebb neveket láttunk már nálatok mint Ian Pooley, Timewriter, Terry Lee Brown Jr, Manuel Tur, Hogyan választjátok ki az aktuális külföldi előadókat, kinek az ötlete alapján bookoltok ?

 Zsolt: Mivel az általunk képviselt stílus eléggé körülhatárolt és speciális, nem mindig egyszerű a megfelelő lemezlovast megtalálni. A közös ötletelés és egyéni javaslatok szokták meghatározni a következő hónapok fellépőit.

A születénsapi ILD bulin Phonique-kal ünneplitek? Miért rá esett a választás? Mikor és hol ünnepeltek?

Zsolt: Jó pár hónapja folynak a tárgyalások az ügynökségével, és szerencsére pont a születésnapra sikerült nyélbe ütni a lekötését. Phonique egy igen különleges színfoltja a jelenlegi deep-tech-minimal housenak. Legutóbbi produceri albuma széleskörű elismerést vívott ki, trackjei folyamatosan pörögnek mix albumokon. Három év elteltével ismételten a Citadella panoráma termében kerül sor a születésnapi őrületre, húsvét vasárnap. És hogy mit ünnepelünk? A stílust, az elmúlt hét évet meg, a bizalmat a szuper közönségünk részéről.

Köszönjük szépen az interjút,és sok sikert kívánunk az elkövetkező évekhez,évtizedekhez.

Mi is köszönjük szépen a lehetőséget.