Industrialyzer: a minimal egy múló rémálom, az EDM pedig egyszerűen nem zene!

Most éppen a ’My Brain’ pörög, reggel 8-t írunk, a dohányfüst, és kávé egyveleg illata lengi be irodánk környékét, és arra gondolunk, ma techno-zunk egy nagyot. Hamarosan BÓNUSZ Fesztivál, és többek között a techno maratont Industrialyzer & Advent közös szettje teszi igazán különlegessé. Már ha túléljük. Ricardo-val beszélgettünk.

#1 Advent-tel való kapcsolatod szoros, és egyben tényleg elképesztő, amit együtt műveltek. Mindig romboltok, vagy vannak finomabb pillanataitok is?

Igen, általában le szoktuk rombolni a helyszíneket… Persze mindez a helyen és az atmoszférán múlik, ha a hangulat jó és legfőképp a hangzás is, akkor általában kiszakítjuk az embereket az akkor jelenlévő dimenzióból.

indy

#2 Egy zenei lexikon, egy számunkra félistenként tisztelt guru mellett kiteljesedni nem lehetett könnyű. Cisco kiváló ember, ezt jól tudjuk, de sosem volt nézeteltérés?

Azt kell, hogy mondjam, amióta együtt dolgozunk, sosem volt köztünk vita, persze vannak olyan pillanatok, amikor nem egyezik a véleményünk, de ez azért van, mert mind a ketten maximalisták vagyunk, így minden track-ből a maximumot szeretnénk kihozni, szóval néha ez beletelik egy kis időbe.

#3 Töménytelen produceri munkásságon vagytok túl, minden igazi techno szerelmes fülében ott cseng az öt éves jubileumát ünneplő ’T1’. Ne haragudj, de ez a track kib*szott jó! Remélem, tudod, hogy kismillió magyar izzadságcsepp hullott már le miattad!

A ’T1’ az első zenék között szerepel, amin közösen kezdtünk el dolgozni. Évekig játszottuk, amikor pedig kiadtuk a zenét, figyeltük az emberek reakcióit. Azt vettük észre, hogy a kelet-európai országokban, ahol könnyebben átérzik a techno-t, sokkal jobb reakciókat váltott ki a bulizókból. A Földnek ezen része sokkal jobban átérzi a techno-t, mint bármelyik más hely. Szóval nagyon boldogak vagyunk, hogy a magyar emberek érzik az energiát.

#4 A Deadcode által rendezett BÓNUSZ Festival a következő fellépésed Magyarországon. Mivel készültök azon kívül, hogy nyilván a fesztivál legnagyobb szettje lesz? Hiába Chris Liebing, hiába Len Faki, rátok kíváncsi a magyar brigád. Reméljük, érzitek a törődést. 🙂

Nagyra értékeljük a magyar közönség támogatását! Igazából nem telik sok időbe felkészülni egy bulira, egyszerűen csak kiválasztjuk a legjobb track-eket, amikről tudjuk, hogy tutira szétszedi a házat. Azt azért nem gondolnám, hogy Liebing és Len rosszabbak lennének tőlünk, már csak azért is mert mindketten nagyban befolyásolták a karrieremet, és a produceri utamat. Imádom a zenéjüket, és remek producerek is. (nem mondtuk, hogy rosszabbak 🙂 szerk.)

#5 Színesek a zenék, akár a közös szerzeményekről beszélünk, akár a sajátjaidról.

Igen, próbáltuk a legtöbbet kihozni a track-ekből. Először a rózsaszínnel próbálkoztunk… ami sajnos nem működött… így hát áttértünk a vörösre, és nagyszerű eredményekkel büszkélkedhetünk. 🙂 Próbálunk mindig valami mást kihozni a techno zenékből, nem követjük a trendeket, szeretünk egyediek maradni. Eddig ez működik, a hangzásvilágunkra és a szettjeinkre kapott reakciók pedig lenyűgöző élmények.

#6 Szerinted korlátozva vannak a szerzők világszerte bármiben is? Nálunk ez néha komoly aggályokat vet fel. Vélemény?

Véleményem szerint az egyetlen akadály az új producereket érinti, mégpedig az, hogy valahogy kitörjenek. Szükség van egy nevesebb művész támogatására ahhoz, hogy megismerjenek. Annyira sok zene van manapság, hogy nehéz megtalálni a jókat, de kemény munkával és kitartással az emberek végül megismernek majd. Persze azért nem árt, ha van az embernek tehetsége hozzá… de ha okosan csinálod a zenéidet, akkor igazából az akadályok eltűnnek, elég egy olcsóbb számítógép, és el is kezdheted csinálni a zenéd, dolgozz keményen és annyit, amennyit csak tudsz. Muszáj.

#7 Mit gondolsz, szerinted jó irányba halad az elektronikus zenei szcéna 2014-ben?

Ha a techno szcénát nézzük, akkor szerintem igen, az emberek lassan kezdenek beleunni ebbe az egész „minimal” (ásít) techno dologba, ami számunkra üres, ez csak egy trendi dolog, amit egy téves indok miatt promotálnak és készítenek. Ez visszaszorította az igazi techno zenét és producereket az underground szcénába (amivel persze nincs is semmi gond, hiszen a techno igazából itt működik a legjobban). Most, hogy az elmúlt 2 évben a techno megint kezd visszatérni, az egész sokkal jobban néz ki.

indy2

Sajnos ezt nem tudod megállítani vagy megváltoztatni. A zene maga az, ami ennyi stílust alakított ki az elektronikus zene világában.

#8 Ki a szemedben Mr. Techno?

Egyértelműen Elton John… HAHAHA nem, van egy pár művész akik hűek maradtak a techno-hoz, és MEGTISZTELVE ÉRZEM MAGAM, HOGY AZ EGYIKÜKKEL EGYÜTT IS DOLGOZHATOK, munkánk során pedig nagyon sok tanácsot kaptam tőle azzal kapcsolatban, hogy hogyan is maradjon a techno fókuszban, és hogy tartsam be a szigorú és pontos rutint a zenék készítésénél, mivel ez az az irány, ahol a legnagyobb hatást tudod elérni.

#9 Vizionáljunk! Túl vagy egy all-night-long szetten Cisco-val, majd hirtelen melléd ül Steve Aoki, és megkínál egy tortával. Reakció?

Nem szeretem a tortát, kaphatok helyette egy millió dollárt?

#10 Aktuális kérdés, hiszen belengi a szcénát az EDM. Szinte alig merjük megkérdezni, mi a véleményed erről a „műfajról”?

Mi az az EDM??? Engem csak a zene érdekel… hahahaha… KOMOLYAN, ez egy zenei kifejezés amit az amerikaiak használnak, semmi köze nincs Európához. Mi itt tudjuk, hogy mi is az EDM, és hogy az honnan származik, sajnos azonban az „újgenerációs” raver-eknek az USA-ban fingjuk sincs, milyen zene is ez, és hogy honnan ered. VICCES, az egész New York-ban kezdődött, aztán Chicago na és persze Detroit. Szóval az EDM számunkra semmit sem jelent.

#11 Ki lesz a következő hamisítatlan techno felfedezett?

Minden évben bukkannak fel új művészek. Az utolsó producerek, akik szerintem nyomot hagytak a jelenlegi techno szcénában az A.Paul, Pfirter, Gary Beck és Spiriakos, hogy csak egy párat említsek.

#12 Mit hallgattál utoljára a kocsiban?

Madonna – Like A Virgin :-))… Most épp régi nápolyi techno-t hallgatok a ’95-től.

Tisztelettel köszönjük az interjút, várunk a BÓNUSZ Fesztiválon!