Ibizától Liszt Ferencig – Interjú Joan Ribas-szal

Joan Ribas Ibiza egyik legrégebbi DJ-je, aki így egyike a sziget legautentikusabb figuráinak. 25 éve áll a keverőpultok mögött, mint a legendás Pacha egyik legrégebbi rezindense, pénteken pedig Budapestre érkezik. Fellépése kapcsán kerestük meg őt, hogy Ibizáról, elektronikus zenéről és magyar kedvencéről kérdezzük pár szó erejéig.

Nem kérdés, hogy te vagy Ibiza egyik legautentikusabb DJ-je: ott születtél, ott zenélsz már 25 éve és ott is élsz. Mi Ibiza valódi szelleme és mit adott a sziget a világ partikultúrájának?

Ibiza szelleme a szabadság szelleme, az zene pedig mindig része volt ennek a szabadságnak. Rengeteg zenész érkezett ugyanis ide, még bőven azelőtt, hogy az első klubok kinyitottak volna, azért hogy a műveikhez inspirációt gyűjthessenek.

A Pacha egyik legrégebbi rezidenseként mit jelent számodra ez a klub?

A Pacha az életemnek több mint a felét teszi ki. Emberként és DJ-ként is komoly része a tanulmányaimnak, hiszen 1985-ben kezdtem el ott zenélni. Szóval ilyen értelemben számomra nemcsak maga az egyetem, de a világ legjobb klubja is.

ribasRengeteg buli, rengeteg ember a világ minden tájáról. De mit jelent számodra Ibiza a fényeken, a koktélokon és a hangos zenéken túl?

Ibizán azért működik ez a fajta partikultúra és éjszakai élet, mert van egy sokkal fontosabb dolog, ami a varázst jelenti. Valami, ami arra késztette az ősi civilizációkat Rómától Karthágóig, hogy erre a szigetre jöjjenek megünnepelni saját ünnepeiket – nem beszélve persze a később ideérkezett hippikről.

Ahogy már említettük, 25 év DJ-zés van a hátad mögött. Mit gondolsz az elektronikus zene változásairól?

Hogy tetszik-e nekem, vagy sem, egyáltalán nem fontos. Az egyetlen dolog, ami számít, hogy sosem állhatsz a fejlődés útjába. Ha zenéléssel akarsz foglalkozni, alkalmazkodni kell, s mivel én képes voltam alkalmazkodni, profi DJ tudtam maradni, aki képes zenélni a 18 éves fiataloknak és a 60 éves öregeknek is.

Voltál már valaha Magyarországon? Hogyan emlékszel vissza?

Jártam már Budapesten, úgy 8-10 évvel ezelőtt, amikor egy ismert vodka promóciós turnéján vettem részt. Nagyon tetszett a város, bár bevallom, hogy nem volt sok időm arra, hogy körbejárjam. Mindemellett a XIX. század klasszikusai közül Liszt Ferenc hatalmas kedvencem.

Általában lemész bulizni a közönség közé a szettjeid után, vagy jobb szeretsz inkább pihenni egy kicsit?

Az igazság az, hogy mivel elég régóta állok a keverőpult mögött, alighanem az az a hely, ahol leginkább otthon érzem magam. Általában egy órával előbb ott vagyok a fellépésem helyszínén, hogy megnézzem a dolgokat, illetve, hogy halljam, mit játszik az előttem lévő DJ. Miután pedig végeztem, lemegyek a közönség közé, hogy pihenjek egy kicsit.

Mire számíthatunk tőled a Nino-ban?

Mindig igyekszem, hogy olyan zenét játsszak az adott szórakozóhelyen, amilyen zenére számít tőlem a közönség. A szombati fellépésemre így egy 100%-os house szettel készülök, ami ritmusos, vicces, ugyanakkor agresszív is. És mint mindig, megfűszerezve mindezt az elektronikus zene egy-egy halhatatlan klasszikusával.

Joan Ribas budapesti fellépésének eseménye itt:https://www.facebook.com/events/630370997012736/

Ünnepeld velünk a születésnapunkat Scuba, és a hazai kedvencek mellett!