HÓRUKK rovatunk folytatódik: TOLO

Hórukk rovatunk első lépés volt a hazai tehetségek bemutatásának. Po:ti interjúnkatszeretettel fogadtátok, amit nagyon köszönünk. Igazi tehetségekből azonban szerintünk nem ezernyi születik kis hazánkban, így heves szerkesztőségbeli viták után egyöntetűen Tolomellett döntöttünk a második epizódhoz.

Nem volt könnyű Máté Tollnert elcsípni. Berlin, interjúk, megjelenés, erről szólt az elmúlt pár hét. Köszönjük Máténak, hogy ennyi dolga mellett is szakított ránk időt, és nem különben azt a csodálatos mixet, amit prezentált a Partynews olvasóinak. Bearanyozta a napunkat. Lássuk tehát a LavaLava oszlopos tagját, Tolo-t.

Miért?

Rögtön az első már egy elég nehéz kérdés. Talán volt bennem egy nagy adag tettrekészség, tenni-akarás és a zene volt az, amiben örömömet leltem. Először a zeneírás kötött le egy huzamosabb időre, aztán a DJ-zés került előtérbe, jelenleg úgy érzem, hogy egy egészséges 50-50%-ként vannak jelen az életemben. Tényleg nehéz erre válaszolni, még soha nem gondolkodtam ezen, nem keresem a válaszokat, hogy miért, csak azt csinálom amit szeretek.

Mióta?

Az ezredforduló idején a hazai underground rap/hiphop szcéna kötött le teljesen (Az Idő Urai, Hősök, stb.), majd (egy rövid kitérővel a törtek felé) rákanyarodtam az egyenes zenékre. Ez többek közt a bátyám korai Tiga lemezeinek is köszönhető. Hat évvel ezelőtt amikor alakult a LavaLava, akkor az electro-s dolgok érdekeltek (persze nem az, amit ma electro house alatt értenek az emberek).

Aztán jött egy techno, tech-house, majd deep house hullám, ami mind-mind formálta az ízlésünket.

Tolo LavalavaMiket?

Az előző kérdésnél részben már megválaszoltam ezt, de talán a LavaLava ‘históriája’ hűen tükrözi, hogy mikor mi érdekelt bennünket. Első külföldi vendégünk Max Cooper volt, de egy fontos időszakunkat mutatja be Matador, Maya Jane Coles és Deetron első magyarországi fellépése is. Mindig olyan fellépőket hozunk, akiknek éppen aktuálisan imádjuk a zenéit, ebben semmiféle kompromisszumot nem kötünk és erre nagyon büszkék vagyunk.

Mivel?

Szerintem az elmúlt 6 évben játszottam már mindenről, amiről lehet (telefonokat és tableteket kivéve). Az első LavaLava rendezvényre távolsági busszal szállítottam be a 30 kilós asztali gépemet például. Volt laptop, timecode vinyl, manapság pedig főként CD-ről játszom és az utóbbi időben elkezdtem lemezeket vásárolni. A zenéket pedig Abletonban írom és epekedve várom, hogy megérkezzen az első Korg vasam.

Tolo LavalavaMerre?

A héten visszamegyünk Berlinbe – ami egyébként a kedvenc városom Budapesten kívül. Pénteken a Farbfernseherben játszunk, ami régen egy TV-bolt volt, kb 200 ember fér be, de egy elképesztően fontos, kultikus klubja Berlinnek. Olyan nevek ugranak be egy-egy szett erejéig mint a Soul Clap & Wolf+Lamb kvartett. De rendszeres vendég itt pl. Mayaan Nidam és Hrdvsion is. Aztán, ha már kint vagyunk akkor szombaton elugrunk a Mischwerk.FMrádióműsorába zenélni egyet, ami streamelhető lesz kép- és hanganyagában is. Budapesten októberben Douglas Greed-et fogadjuk, novemberben Re.You tér vissza hozzánk, a decemberi fellépőnkről pedig remélhetőleg a napokban hírt tudunk adni. Budapesti bázisunk lassan már 5 éve minden hónapban a Corvintető, de lesznek vidéki állomások is még az ősszel: Szegeden és Pécsen már biztosan játszunk.