Gui Boratto Interjú

Ha kimondjuk Gui Boratto nevét, feltételezhetően a legtöbbünknek még a tavalyi szólóalbuma jut eszünkbe. A Take My Breath Away mérföldkőnek számított Gui életében, és a szakma is egy emberként elismerte, a műértő közönségről nem is beszélve. Senor Buratto zenei zsenije igen széles skálán mozog, így nem csoda, ha a skatulyázásra hajlamosabb laikusokat meglepte az idei évben megjelent Renaissance dupla válogatása, melyben egy egészen más arcát mutatta meg a világnak. Most, amikor végre Magyarországon is bemutatkozik a sármos brazil géniusz, természetesen a Partynews lecsapott rá néhány kérdés erejéig.
Remixeltél már Robbie Williamsnek, Trentemollernek, Mobynak és a Massive Attacknek (pont a kedvenceim!). Ezt hogy sikerült elérni?

Egyszerűen felkértek rá, nem is tudom, hogy miért pont engem. Talán véletlenül?

Te vagy az egyik brazil dj a DJ Magazine TOP 100 DJS listája történetében. Milyen érzés tudni, hogy a világ szemében te vagy az egyik legjobb brazil dj?

Már nem én vagyok az egyetlen. A barátom, Anderson Noise, a nagy úttörő brazil DJ tavaly a 28-dik lett a listán. Két évvel ezelőtt pedig a 32. Azt kell, hogy mondjam, én nem is annyira DJ-nek érzem magam, sokkal inkább vagyok producer. A barátom, Marky viszont egy igazi DJ. Hihetetlen, őszintén szólva. Ugyanakkor nagyon boldoggá tesz, hogy megmutathatom a zenénk egy darabkáját a világ más szegleteinek is.

398867_10150734543029749_476740247_n

Idén elnyerted a No Turning Back című trackeddel a híres INTERNATIONAL DANCE MUSIC AWARDS legjobb trackjének járó díjat. (Engedd meg, hogy ehhez, s az előző szép teljesítményedhez is gratuláljak!) Arra volnék kíváncsi, hogy az IDMA díjnál kikkel versengtél a győzelemért?

Egész pontosan a tech house kategóriáról van szó az én esetemben, és olyanok voltak a versenyben az ellenfeleim, mint Joris Voorn, Gorge, Mark Knight and Radioslave. Ha most is szeretnél rám  szavazni, csak kattints ide: http://www.beatportal.com/awards/beatport-music-awards-2010/ (ez a beatport szavazása, és május 19-ig lehet voksolni –  a szerk.)

Nemrég jelent meg a Renaissance Mix Collection sorozatában az általad készített rész. Tudván, hogy a tracklistában szereplő művészekkel jobbára jó barátságban is vagy, igazán irigylésre méltó helyzetben vagy, és bizonyára nagyon élvezted ezt a munkát…

Teljesen igazad van. Valóban én csináltam, és az egész igazán nagyon kellemes volt, már az első zenék kiválasztásától az utolsó simításokig. Abszolút jól éreztem magam közben, nagyon élveztem.

Több tracket is remixeltél erre a dupla albumra. Milyen indíttatásból? Miért nem az eredetit használtad? (Nehogy félreérts, pusztán kíváncsiságból kérdezem, nagyon tetszenek a remixeid!)

Mert elsősorban producer vagyok, és igyekztem minél többet megmutatni ezen az anyagon Gui Borattóból, és aztán DJ-ként összeállítottam a mixet. Ez kornátsem jelenti azt, hogy nem szeretem az eredetiket.
Első ránézésre elég dinamikusnak tűnik ez a két lemez. Te mint vérbeli brazil férfi, szereted a latin-amerikai táncokat és zenét? Mennyire vannak vagy voltak rád hatással népzenei motívumok?

Imádom a a legtöbb Bossa Nova, Boleros, stb. dalokat, de úgy gondolom, ezek a jellegzetes harmóniák a saját zenéimnek is a legfőbb ihletői, és még inkább igaz ez a brazil ütőshangszerekre, dobokra.

A tavalyi szerzői albumod egész más hangvételű. Te változtál talán? Vagy csak arról van szó, hogy más motivált a szólólemeznél és más a mixalbumnál?

Az albumom egy egészen más folyamat eredménye. Ahogy a sztorija is. Szeretek különféle utakat bejárni, s olykor eltérni a „tipikusnak” nevezett Boratto hangzástól, ami meg is látszik például ezen a lemezen a „The Glam“-nél. Néha meg egyszeűen több dinamikára vágyom.

Gyakran lehet látni/hallani live set-et tőled. Ez miből áll? Kérlek mondd el azok kedvéért, akik még nem tudják!

Nagyon improvizatív az egész. Minden a laptopomon van, és a 16 csatornás sequenceremmel, amit én raktam össze, be tudok minden hangmintát pakolni és programozni. Az már csak a közönségtől függ, hogy a megkezdett úton haladok-e, vagy egy teljesen újat építek ki közben.

A siófoki Palace kétnapos nyitóbuliján te leszel az egyik headliner. Ráadásul ez lesz az első bemutatkozásod Magyarországon. Hogy érzed ettől magad? Izgulsz már az első találkozás miatt a magyarországi rajongóiddal? Mire számíthatunk ezen az igazán speciális partin?

Nagyon izgatott vagyok! A közönség számíthat egy szeletre a Chromophobiából, egy csipetnyi Take My Breath Away-jel, és természetesen rengeteg új és még kiadatlan dologra!

Viszlát hamarosan, és köszönjük, hogy időt szakítottál ránk!

Viszlát!!! Köszönöm!