Goodspeed interjú

Te, mint dj és lemezbolt-tulajdonos, hogy látod az elektronikus zene jelenét, jövőjét?

 Most annyira a jövőt nem látom. Abban biztos vagyok, hogy ez a tech-house-os, minimálos német-vonulat ki fog még tartani. Viszont az elektros hangzás, ami most mainstream-nek számít, hamarosan kivonul a köztudatból. Hogy ezután mi következhet kiszámíthatatlan. A Tech-house műfaj 15 éve, vagy még régebben benne van a köztudatban. A kilencvenes években nagyon undergroundnak számított, aztán két-három éve lett népszerű, már majdhogynem mainstream. Arra lehet számítani, hogy ennek különböző alfajai fejlődnek majd tovább.

Jellemző a műfajok közötti keveredés?

Abszolút jellemző. Minden műfaj közeledett egymáshoz. Ha megnézed a különböző dj-ket, akár Tiestot, látható, hogy ugyanúgy játszik minimált, techouse-os darabokat, sőt a szettjének egy jelentős hányadát ez teszi ki némi progresszívvel fűszerezve, trance-et pedig alig találsz a zenéjében. Rengeteg vocal house-t játszó ismerősöm ugyanígy belecsapott, ha a minimálba annyira nem is, de a techouse-ba mindenképp. Ez most úgymond trendi lett, s mindenki ezzel próbálkozik. Mint annak idején a progresszív, ami 2000-2002 között nagyon nagy divat lett, aztán lecsengett. Amikor már a progresszív kifelé ment, sokan mondták, hogy ez már unalmas, valami újat kerestek. Ebben a műfajban meg rengeteg jó, főleg német előadó van. Valószínűleg arról lehet szó, hogy néhány nagy név előveszegetett ebből a stílusból különböző dolgokat, a többiek felkapták, elkezdték többet játszani, s bejött. Aminek nincs jövője, az az elektrohouse. Utálom ezt a kifejezést, mert ez sose volt elektro ugye. Elektronak teljesen másfajta zenéket nevezek. Azért hívják így, mert van a tetejében egy-egy elektroból áthúzott hang. Én ezt inkább slágeres vocal house-nak hívnám.

Te hova helyezed magad a palettán?

Abszolút ide, az előbb említett német-vonulathoz. Viszont például nem progresszív zenék vannak a most megjelent mixemen, mégis gyakorlatilag progresszív mixnek nevezhető. Lendületes, van benne energia, úgy is van mixelve, mintha egy progresszív zenékből álló egyveleg lenne. Olyan nálam sose volt, hogy csak technot játszom és semmi mást, de akárhogy változnak az idők, a techno mindig felfedezhető a zenémben. Szeretem a kicsit lendületesebb, erősebb dolgokat is, amik táncolhatóak, izgalomba hoznak.

207084_1020488430944_4299_n

Mennyit változott a közönség, amióta te dj-zel?

A közönség folyamatosan változik. Néha már azt sem tudod, mire számíthatsz a következő héten. Leszámítva persze, hogy a haveri kör ott van, nem feltétlenül lehet előre tudni, hogy a többség mire nyitott. Ez persze rengeteg tényezőtől függ, helye is válogatja. Sokszor a vidék sokkal jobb, mint Budapest. Ez se mindig igaz, mert Pesten folyamatosan rengeteg buli van. Az is változó, hogy hogy fogadják be a bulit, hogy lehet-e kísérletezni, újabb zenéket játszani, vagy inkább ismert dolgokat kell föltenni.

Van is benned egy izgalom, hogy vajon ma mi lesz?

Az mindig van. Hogy sikerül az este stb….

Gondolkodtál azon, hogy akár rezidensként, akár szervezőként változtass ezen?

Nem lenne rossz. Aki folyamatosan házigazda, sokkal jobban látja a közönséget. Hétről-hétre alakíthatja a közízlést, sokkal könnyebb úgy játszani. Rezidencia volt nekem is folyamatosan, vidéken, Pesten is. Ott volt az E-Play, ahol egy éven keresztül házigazda voltam, működött is a dolog. Sajnos az utóbbi években nem leltem „rezidenciára”.

Helyette itt a saját „rezidenciád”, a lemezbolt. Te már az Underground Records-ban is oszlopos tag voltál. Honnan jött az igény egy saját boltra? Mit akartál másképp csinálni?

Szerettem volna normálisan csinálni. Úgy, hogy legyen friss áru, mert ennek csak az a titka, hogy mindig legyen új lemez a falon. Szépen, lassan, megfelelő promócióval ki lehet alakítani a jó vevőkört. Az előző helyen a vége felé már nem voltak adottak a feltételek, gyakorlatilag muszáj volt váltani, én meg szerettem volna továbbra is ezzel foglalkozni. Nem akartam, hogy tavaly karácsonykor befejeződjön számomra a lemezboltosdi, így 2008 elején megnyitottuk az Record Shop-ot.

Hogy néz ki egy lemezbolt egy napja?

Folyamatosan hallgatom az új zenéket a neten, rengeteg rendelés is van hál’istennek, ebből is tudok dolgozni, ezen kívül válogatok a jól csengő előadói és kiadói nevekből. Egy német nagykertől szállítunk, mivel ugye a techouse van divatban. Az áru másfél nap alatt itt van, s már hívom is a vevőket, akik rendeltek tőlünk.

Előfordul, hogy az utcáról esnek be vásárlók?

Ezen még dolgozunk. Ebből a szempontból csak a haveri körre meg az ismerősökre számíthatok. Januártól indul a weboldal. Bízunk benne, hogy így akár vidékről, vagy a határon túlról is rendelnek majd tőlünk. Az előző boltban is rengeteg ilyen vásárló volt. Ha híre megy a boltnak, erre megint lehet számítani. Ezen kívül ez egy jó kis meeting point is.

Mi a helyzet a bakelittel? Megy ma is vagy leáldozóban?

Magyarországon most mindenképpen leáldozóban van. Angliában is megcsappant a lemezkiadás, vagy akár az USA-t is mondhatnánk, ahol ez a műfaj szó szerint a nullára esett vissza. Gyakorlatilag ott már nem is adnak ki ilyen stílusú lemezeket, sőt már a hiphop-ban is Serato-val játszanak. Ez egy laptop-alapú timecode-os rendszer. Már nem a bakeliteket cserélgetik, csak egy darab lemez van fent a lemezjátszón. Németországban, -ahol ugye a tech-house most nagyon megy- viszont nem tudnak annyi bakelitet gyártani, mint amennyire igény van. Egy-két mediterrán területen, Spanyolországban, Olaszországban, is elég szép számban adnak el lemezeket. Angliában egy-két nevesebb kiadó, mint a Renaissance vagy a Bedrock, egy-másfél éve elkezdett újra nagyban bakelitet gyártani, vagy Sacha, aki egy új labelt is létrehozott. Most látható, hogy megy is nekik, mert a bakeliteket nullára eladják. A lemezben ugyanúgy van pénz, csak ügyesen kell csinálni.

Egyébként drágább a bakelit, mint a cd?

Nem összehasonlítható, mert ezeket maxi cd-n nem adják ki ugye. De azt hallom ismerősöktől, hogy a letöltésekre is ráraktak most valami pluszköltséget, s akkor már majdnem ugyanott vagyunk. Ma már aki kiírja a zenét cd-re, nem nagyon akar visszatérni bakelitre. Mára kialakult, hogy ki mire esküszik. A bakelit mindenképp marad, abban is biztos vagyok, hogy a dance-szcénában is marad még évekig, de mindig szűkül, mert mindig lesz olyan, aki feladja, megtetszik neki valami más, a Serato, Traktor…stb… Ugyanakkor lemezt mindig fognak nyomni, mert nemcsak a dj-k veszik, de a zenegyűjtők is, akik szeretik a kezükben tartani a lemezt. Mint az újságoknál. Kényelmesebb kézbe venni, mint online elolvasni. Én a programokhoz annyira nem értek, valószínűleg annyira nem is akarok érteni hozzájuk. Tanultam zenét, s szintetizátoron még eljátszogatok, de a program-része nem érdekel annyira. Sokkal jobb érzés a szintin leütni a billentyűket, mint egy egeret húzogatni.

 Sokan panaszkodnak a technikai feltételekre. Hogy még egy megfelelő asztal sincs a lemezjátszóknak…

Ez nagyon szomorú. Egy dj-pultban, főleg 2008-2009 táján, bőven lennie kellene helynek. Magyarországon szerintem visszafele fejlődünk, egyre kisebbek a dj-pultok, egyre furcsább helyeken és egyre furcsább elrendezésben találod meg őket. Pont ezekben az években kellene minél profibban megoldani ezt, mert nem lehet tudni, hogy akit meghívsz, bakelitről játszik, cd-ről, cd-bakelit párosításban, lapotop-ról, esetleg hangszereket is hoz magával. Olyan profi pult kell, ami nem rezeg, nem ugrik, nem esik össze. Egyre kevesebb helyen találod ezt meg.

Mik a terveid kiadóként?

Decemberben megjelent az első mixlemezem, a Space Disco. Januártól elkezdem a promotálását külföld felé. Ezen található egy saját track-em is, a Stage Whisper. Kiadom néhány hazai és külföldi művésznek, hogy készítsenek remixet rá. Ez letölthető lesz, de talán bakelitet is nyomunk belőle. Tervben van egy-két chill-out kiadvány is cd-n. Erről már nyár óta beszélgetünk, az év elején meglátjuk, működik-e.a projekt.

Tehetséggondozás kiadói szinten?

 A társammal tervezzük, hogy ha valamennyire is sikeres az első lemez, akkor ez egy folytatásos széria lenne, s keresnénk hozzá olyan előadóművészeket, akik nekünk szimpatikus,ak zeneileg illenek a képbe, illetve ez idáig kicsit háttérbe voltak szorulva. Szóval nem olyan arcot akarunk, akinek egyébként is megy a szekér, hanem aki tehetséges, de eddig nem kapott elég lehetőséget.

Az új lemezhez jár egy turné is?

Év eleje óta fut a Space Disco sorozat, bár nem titok, hogy eddig csak 3-4 bulink volt összesen, nyárom szabadtéren meg egy-két fedett. Ezt a nevet szeretnénk öregbíteni. A lemezhez pedig kapcsolódik egy promóciós turné. Ez most van szervezés alatt, bár a Budapesti január harmadikai első dátumunk nagyon jól sikerült a Dokk club-ban! Space Disco on tour party meg január 17.-én szombaton a Coronita Music club-ban lesz.

 Óhatatlanul felmerül a kérdés: miért kellett 18 évet várni az első mix-lemezre?

Az első időkben, tehát a kilencvenes évek elején, másoknak se nagyon adódott meg a lehetőség. Később már előfordult egy-egy kósza mix, kalóz cd. A kilencvenes évek végétől lett gyakoribb a lemezkiadás. Jót nem tudok mondani erről se. Már nyilatkoztam, hogy elkészült egyszer egy mixem az előző lemezboltban, lekértük a track-eket a külföldiektől is, csak különböző okok és emberek miatt nem került kiadásra. Ez egy elég kellemetlen pontja az életemnek.

 Mennyire volt ez a lemez-kiadás nagy befektetés?

Ma már nem beszélhetünk 8-10 ezer darabról, párszázas példányszámokban gondolkodunk, ezer darabig bezárólag. Az utóbbi három évben nincsenek nagyobb eladások a műfajban. Itt a körítés teheti sikeressé a lemezt. A promó, a turné. Eleve a boltot is szeretnénk reklámozni. Kis névjegykártya kerül a cd-tokba weboldal-ajánlóval stb….

 Ti mennyire éreztétek meg a válságot?

Az állandó megrendelőimen nem venni észre. Például olyan van, hogy valaki nyolc lemezt rendelt az előző héten, most már csak ötöt. De ez csak azért fordul elő, mert mondjuk az adott héten nem talált annyi számára érdekes lemezt. Ahol megérződik a válság, az a beszállítói oldal.. Három hete tönkrement Európa és világ két legnagyobb cd-dealer-e Angliában. Ilyenkor az van, hogy a kisebb cégek is bedőlnek, akik rendeltek tőlük, stb… Ezt mi is megéreztük, új terjesztők után kell néznünk. Az árúk egy részére már találtam új vonalat, de a másikra, ami egy fontos része a dolognak, még nem. Van rá körülbelül egy-két hetünk.

Stílusban mennyire tág a zenei paletta a boltban?

Ami a készleten van, tech-house, progressive, house, minimal – cd-n és bakeliten, fogynak még a chill-out-os dolgok, van még néhány zenei dvd például a nyolcvanas évekből. Rendelésre más stílust is hozunk, ha van a terjesztő cégnél. Többségében szokott működni; breakbeat, dnb, trance akár.

Miről fog szólni 2009?

Januárra, legkésőbb februárra szeretnék befejezni két tracket, amit már korábban megálmodtam. Az Astronaut Music kiadót és labelt szeretném nyomni továbbra is. A lemezbolttal pedig ha megtalálom a terjesztőt, sikerül bepromózni, megyünk tovább.

 Van elég időd erre a sok feladatra?

Év vége felé már éreztem, hogy ez sok. Kicsit össze-vissza voltam. Rendszerezni kell a dolgokat aztán haladunk előre! De hát erről szól ez a szakma…