Girl Power! Marien Baker ismét Budapesten

Marien Baker szombat este ismét a budapesti Pacha helytartóságába, a Nino-ba látogat, akivel még ideutazása előtt beszélgettünk. Szó volt arról, milyen nőként világhírű DJ-nek lenni, beszéltünk karrierje kezdetéről, Magyarországról, és egy különösen exkluzív bejelentést is tett a Partynews olvasói számára.

Mi vezetett az elektronikus zene világába?

Tizenöt éves voltam, amikor először elkápráztatott az éjszakai élet. Tulajdonképpen ez egy koraesti rendezvény volt, amit az akkor velem egykorúaknak rendeztek. Kislánykoromban pedig klasszikus gitáron játszottam és énekeltem az iskolai kórusban. Egy nap pedig azon kaptam magam, hogy kazettákról keverem a zenéket, illetve apám lemezjátszóin teszem ugyanezt. Mivel táncoltam is pár évig, nekem kellett elkészítenem a saját “zenei produkcióimat”, különböző részeket összeillesztve és azokat lejátszatni a táncfesztiválon. Akkor még csak kísérletezésként tekintettem a dologra, később azonban elkezdtem élvezni. Később pedig elkezdtem dolgozni ebben az iparban, mígnem egy rendezvényszervező cégnél kötöttem ki. Ez vezetett ahhoz, hogy minél jobban megismerhessem a DJ-zés világát, mígnem egy nap vettem egy CDJ 800-ast, és gyakorolni kezdtem otthon. Ezzel együtt megtanultam lemezjátszón is játszani. Végül, bár szinte fel sem fogtam, megkaptam az első lehetőségem.

A világ egyik legnépszerűbb női DJ-je vagy. Nehezebb volt nőként sikereket elérni ezen a területen, vagy épp könnyebb?

Azt hiszem, hogy a nőket és a férfiakat egy szinten vagy kategóriában kellene kezelni, ha DJ-zésről, keverési technikákról, vagy zenéről van szó, hiszen ezek nem nemtől függő kérdések. Sajnos azonban sokszor különbséget tesznek amikor úgy néznek ránk nőkre, mint “nőkre a keverőpult mögött”, nem pedig mint DJ-kre. Tény, hogy kisebbségben vagyunk e téren, de érezhetően növekszik ez a létszám. Alig néhány nőt lehet találni a világ DJ-inek élvonalában, ezen viszont nekünk kell változtatni. Egyenlővé kell válnunk, nem pedig valami “érdekességgé a keverőpult mögött” pusztán azért, mert nők vagyunk. Szerintem küzdeni kell az ellen a címkézés ellen, amire néhány promóter hajlamos, hogy nem a tudása és a tehetsége miatt hívnak meg egy női DJ-t, hanem pusztán azért, mert nő. Szerencsére azonban ezt egyre kevésbé tapasztalom és mindinkább a zenémért ismernek el, illetve azért a hangulatért, amit a színpadra viszek.

Hogyan jellemeznéd azt a zenei stílust, amit képviselsz?

A fő irányvonalam a house, de kétségtelen, hogy az évek múlásával belekóstol az ember más stílusokba is. Mostanában a szettjeimet leginkább a house, a progressive house és az electro teszi ki, de szinte mindig a house és annak alműfajai közül válogatok. Játszottam már deep house-t, tech houset, ahogy éppen a helyzet és az ízlésem hozta. Amit mindig is szerettem, az az erő és a minőség közvetítése.

Mit gondolsz, mi volt eddigi karriered csúcsa?

Nagyon sokat és nagyon keményen dolgoztunk a menedzsmentemmel azon, hogy a kiadványaimat nagy nemzetközi kiadóknál adhassuk ki, aminek gyümölcse végül beért, hisz nemrég aláírtunk egy lemezszerződést az EMI Music-kal, ami jelenleg a Warner Music része. Azt hiszem, hogy ezzel már tényleg nemzetközi DJ-nek nevezhetem magam (nevet).

Mit csinálsz a fellépéseid előtt? Hogyan készülsz rájuk? Vannak különös szokásaid vagy igényed?

Számomra a legfontosabb, hogy a fellépéseim előtt tudjak egy kicsit pihenni, hogy aztán 100%-ot tudjak nyújtani a színpadon. Különös szokásaim pedig nincsenek, de a hosszú évek alatt van, ami nem változott: még mindig ideges vagyok a fellépésem előtti néhány percben, azonban két-három szám után belelendülök, és úgy élvezem a dolgot, akár egy gyerek. Nagyon odafigyelek az egészségemre, nem iszom alkoholt, hiszen szeretek friss és tiszta lenni, hogy a legjobbat nyújthassam a közönségnek és magamnak.

 Hogy érezted magad legutóbb Magyarországon?

Januárban léptem fel éppen a Nino-ban, és azt kell mondanom, hogy imádok ide járni, s ha lehetőségem lesz, annyiszor jövök, ahányszor tudok, hiszen imádom ennek a városnak és ennek a klubnak a szellemét. Remélem, hogy még több várost is lesz lehetőségem meglátogatni Magyarországon.

Valami közelgő kiadvány, amiről szeretnél beszélni az olvasóinknak?

Elkészültem a Warner Music-nál megjelenő harmadik számommal is, ami most már készen áll a kiadásra, amit idén tavasszal meg is fogunk jelentetni. Ezt egyelőre még sehol nem jelentettük be, szóval ti vagytok az elsők, akiknek ezt elmondtam (nevet). Ebben a dalban egyébként egy lány énekel, lévén az első kettőben férfi hangot szólaltattunk meg, szóval szinte fizikai kényszert éreztem arra, egy női hang is felcsendüljön ezek között (nevet). A következő számom, a You and I tehát hamarosan érkezik, amihez pedig készül egy csodálatos videóklip is.

Marien, köszönjük az interjút!

Ünnepeld velünk a születésnapunkat Scuba, és a hazai kedvencek mellett!